BEN ASHAARI

Saturday, May 21, 2011

MUSHROOM SPAGHETTI OLIO.

P1280411
Salam semua, malam ni nak share satu resipi spaghetti olio yang senang dan cepat dibuat, sedap dan tak banyak karenah nyaa..simple saja. Kalau nak buat untuk sarapan pun ok. Mat guna bahan2 yang ada saja, spaghetti pun kehabisan stok yang ada spaghetti angel hair, hmm tak kesah lah boleh saja. Mat tambah cendawan butang segar, chicken meat loaf dan 3 warna capsicum atau lada jambu. Tapi kan pada mat, minyak zaitun harus digunakan untuk resipi ni, baru ada rasa, nak guna minyak masak biasa pun ok, no hal punya. Satu lagi mat guna Italian seasoning herbs, boleh beli kat Tesco, nak murah sikit, beli saja jenama Tesco, isi dia sama dengan jenama mahal lain, dan botol dia pun lawaa, kaca 4 segi..i likee!!

Contoh Italian Seasoning yang mat beli,kira murh dan berbaloi ...hehe. aok, kita semak resipi pulak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram spaghetti yang belum direbus
Sedikit red, green dan yellow capsicum, yang telah didadu
3 kuntum cendawan butang segar, hiris
2 keping ayamas chicken meat loaf, dihiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dadu halus
1 helai bay leaf
Lada hitam secukup rasa
Italian seasoning secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus spaghetti dalam air mendidih bergaram hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam non-stick frying pan, tumis bawang putih, bawang holland dan bay leaf hingga layu. Masukkan capsicum, chicken meat loaf dan juga Italian seasoning serta sedikit serbuk lada hitam. Gaul rata dan masak sekejap.
  3. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masukkan sedikit garam dan gaul lagi, rasa dan jika ok boeh matikan api. Hidangkan dengan menabur lebihan serbuk lada hitam. Selamat mencuba...

8 comments:

Sunah Mohammad said...

PCM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cik Nana Serindit said...

sedap nya..
macam nk ckit je..
lapar2 time study mlm ni sedap kalo dpt mkn ^_^

azila said...

lapar plak rasa mlm2 ni..hehe

vLurv Planta said...

erm..sgt sedap..da try daa...

bersama kak Es said...

pepagi ni ..bergelodak perut tgk makanan itali ni

Nurul said...

nk try buat jgk...nmpak sgt menyelerakan...

Nailah Azman said...

Sedapnyaa!
Bolehlah nanti cuba.
Tapi kena check dl bahan cukup tak kat sini. ;)

mama liza said...

dh buat pergghhh sedap..........

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.