BEN ASHAARI

Saturday, May 28, 2011

KERABU MANGGA KERISEK ALA SIAM..

P1280548
Salam tengah hari semua, dah siap masak?..Erkk makan luar..hmm ok, cuma pesan mat berhati2 yeaa, tau lah makan luar ok, cuma dikhuatiri mereka akan menggunakan serbuk perasa atau MSG yang tidak mengikut sukatan, main lambak jeer. Tapikan makanan kalau banyak serbuk perasan, tekak kita mudah berasa haus semasa makan. Ok, tengah hari ni mat share satu resipi memang sedap punya lah...ratah gitu pun sedap. Semalam berborak dengan Kak Ummi Kuantan, lepas tu tanya kat dia, mangga epal sedap buat apa kak, dia kata try kerabu, dia linkkan pada blog dia kat sini..., waaa terus terguda ni, semalam dah dapat bunga kantan, jadi hari ni mat cuba..dannn seriuss lahh sedapppp sangat,..must try this one okehh, terima kasih Kak Ummi. Oh yea..sambil2 tu, jangan lupa vote untuk DTS di sini yeaa....Jomm layan resipi pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji mangga epal, yang mengkal, diparut atau hiris memanjang
4 biji bawang merah, hiris halus
1 batang serai, ambil bahagian putih sahaja, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
Sedikit daun ketumbar, hiris halus (tak letak)
5 biji cili padi, hiris halus (mat guna 4 merah dan 4 hijau)
2 camca besar udang kering, rendam dlm air panas sekejap, tos dan tumbuk halus
1 camca besar gula pasir
1 camca besar perahan jus limau nipis (mat guna limau kasturi)
2 camca besar sos cili Thai (mat guna sos chili thai "LIFE")
4 camca besar kerisek (mat guna 2 camca besar sahaja)
Sedikit garam, jika perlu (mat guna sos ikan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam mangkuk besar, campurkan mangga dengan semua bahan-bahan yang dihiris dan dimayang tadi. Gaul rata.
  2. Masukkan gula, udang kering, jus limau nipis, sos cili Thai, garam dan akhir sekali kerisek.
  3. Gaul rata semua bahan hingga sebati dan seimbangkan rasa ikut tekak memasing. Hidangkan dengan nasi putih. Selamat Mencuba...!

4 comments:

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

Air liurku meleleh sampai ke keyboard BamMat :( .. aummmmmm!! My fav!

Mat Gebu said...

@ ratu - tuu diaa....hmm mmg sedap..serius nihh..

dilazfamily said...

sedap yer kerabu.my favorite

Ummi said...

Macamana akak boleh x perasan entry ni...hehe...xpun boleh tumpang bersudu-suduan dgn ko kan...hahahhahaha

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.