BEN ASHAARI

Saturday, May 28, 2011

JELLY PAPAYA.....BERTEMU BLOGGER MASAK2..

P1280569
Salam semua, bersua kembali bersama mat gebu, sebelum mat teruskan dengan cerita masak2, nak tulis sikit satu pekara. Tadi petang mat ke rumah mak engku, tapi sebelum tu singgah dulu di kedai baking feberet ku, Perling Indah...dann sebelum tu singgah MayBank...apa lagi beb..cucuk lah...kasi montok, bagi seksi...awww..haha. Masa nak masuk kedai tu, terperasan mat sorang anak dara cilik, hmm macam pernah nampak jee...sahh anak dara sorang blogger masak2 yang mat dan kak ummi admire sungguh, terutama ketelitian beliau dalam food styling dan photo shooting, memang kualiti majalah okehh..sapa lagi kalau Puan Azlita Aziz, dia tak kenal mat, tapi mat kenal dia melalui blog dan juga mat dan kak ummi sering gosip pasal hasil kerja dia yang halus lagi teliti...seriuss beb, luu tak caya waa cakap, try tengok sini....tak tipu punyaa!!!...

P1280577
Ok selesai sudah, sekarang kita cerita pasal jelly betik mudah ni, ni kira resipi derhaka dari resipi2 terdahulu. Kita yang buat dia kan, lagi pun sedap dimakan kala sejuk, lagi2 lah masa cuaca panas terik macam sekarang ni. Mat tambah beberapa titik kaler oren sebagai penyeri, tu pun dah guna betik masak kaler kemerahan. Rasa dia sedap, lembut dan licin saja masuk di tekak. Pstt mesti lah aku kata sedap, sendiri buat...mana patut komen tak sedap..betul tak?..Apa2 pun anda cuba dulu, kalau nak tau...Oh yea kalau sudi nak vote DTS, klik sini yeaa...dan kalau sudi juga nak vote jiran DTS, BA..klik sini plak...Terima kasihh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram betik yang masak ranum*
125 ml air*(*dikisar halus)
5 gram serbuk jelly konnyaku
5 1/2 camca besar gula
1 helai daun pandan, disimpul
2 1/2 cawan air
150 ml susu sejat "IDEAL"
Sedikit betik yang didadu, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, serbuk jelly, gula dan daun pandan. Kacau rata dan jerang hingga mendidih. Kacau selalu dan tuang susu sejat, kacau lagi hingga rata.
  2. Masukkan betik kisar dan kacau hingga sebati. Tambah sedikit pewarna oren, kacau lagi. Buang daun pandan, dan tuang dalam acuan kegemaran, biar hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk.
  3. Hidangkan dingin dan hias dengan betik yang telah didadu kecik...Sedap dimakan sejuk..

9 comments:

Izamir Ridzwan said...

love2 lagi tuh.. hihihi

Sunah Mohammad said...

sangat menggoda okehhhhhhhhh!!!

Citarasa Rinduan said...

BESTNYA jumpa blogger masak2...

cik mat, ehem.. bau duit tu.. ayu dapat tangkap tak..
hahahahha LARI!!!!!!!

~..Lesung Batu..~ said...

wahhh sedapnyeeeeee

Miss Ran said...

msti rse betik kan pcm hahaha

ShashaCatering said...

Mmmm....Jelly betik, special ;)

Mat Gebu said...

@ izamir - haha...kann..love lagi.

@ sunah - perghh, memang menggoda i tell u sunahh!!.

@ ayu - erkk..hehe terima kasih eks..

@ lesung batu -hehehe

@ miss ran - yeahh betul

@ shasa - terima kasihh..

Mama AA's said...

cedapnyer .... :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe...bestnyer dpt jmp rakan blogger memasak...nak jmp gak la ngan CMG walau LM blogger biasa saja..leh ke?

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.