BEN ASHAARI

Monday, April 25, 2011

SERAWA PULUT DURIAN....KESAH MALAM INI.

P1270805
Aduhh tak de idea nak tulis, walaupun mula2 nak merepek tak hengat sebelum tidur. Mat saja letak N3 serawa durian, walaupun dah hampir 20juta kali tayang..tak kesah kan. Gambar tak lawa langsung, huhu, tak cukup pencahayaan, lantak lah, janji nampak keserawaannya kan. Durian ni beli masa pi Ipoh kelmarin. Eh, pesal tak de idea nak menulis kan...ke, aku ni memang ada idea menderhaka resipi jeee. Tapi try baca bawah nih...

Hmm, ada baca N3 jiran mat yang ini.... Tak kira lah dunia blog ke, dunia nyata ke, perlu ada sikap adil dalam diri masing2, orang bantu kita, apa salah kita bantu sedikit orang tu, ikut apa yang kita mampu. Kadang2 kita bukan nak harap apa2, cuma gunalah kebijaksanaan dan fikiran yang lebih terbuka dan profesional. Pada mat, jika kita dah membantu sebaik mungkin, tapi orang terlepas pandang, kita tak boleh nak kata apa..cuma kena berhati2 dalam apa tindakan yang kita buat pada masa hadapan, walaupun kita blogger picisan, cikai, tapi ada kelebihannya, tu pasal ada yang"mempergunakan" kelebihan kita, bak kata bidalan "dalam selut ada permata"...ini mat tulis untuk semua blogger, tak kira apa jenis blog anda..berhati2 OK

BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air
1 ketul gula melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*(*dikacau rata2)
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
500 g pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan
350 ml santan cair
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Dalam periuk, satukan santan, gula merah, durian dan jerang atas api hingga mendidih, guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2 - 3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.
  3. UNTUK PULUT SERAWA :- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng dan juga serabai...

21 comments:

AdyBudika said...

sedapppppppppppppppp..takleh jadi..aku kene cari pulot gak!!!

Miss Ran said...

pcm sungguh terharu melihat serawa anda..

br je sbut sal serawa kat entry td..*tampa pp..berangan pcm nk ikut ckp kite

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

abg mattttt entri kijam lg!
x abis lg ke kisah durian ni..aihh menangis..

✿❤Cik Izan❤✿ said...

tak kira...tak kiraaa...esok nak pi cari durian...geraammm jer dgn che mat ni...:p

a.samad jaafar said...

yg ni confirm sedapppp.. teringatkan serawa arwah mak...

FARISZ@AZ.Com said...

sebilangan orang tidak boleh makan pulut banyak2 sebab risau "angin", mungkin tambah sedikit halia untuk buang "angin".

 Tutorial blog

Sunah Mohammad said...

errr...sedap ke...?



















sedap ke permata dalam selut? err...

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Sodap tu CMG, serawa dorian Ipoh mali tarak sombong. Terpaksa simpan kepingin ni.....

CT Delima said...

A'salam Mat..selamat pagi :D

Ni musim durian dengan pulut ya Mat. Kak ct ni dah berapa hari dok makan pulut jer. Nasib baik lah tak ada semput atau penyakit yang tak boleh makan pulut kan. Main bedal jerr.. hehehe.

Eza Ridzwan said...

seghawa doyan..huh!!sgt sedap...pujaan hati...kena plak bduet dgn pulot tanak...miahahahaha...TERBAEK lah!!!

Ummi said...

Salam Encik Adnan, masa makan serawa nih ada tak teringat nak hantar ke Kuantan sikit...maklumlah ada org kata akak ni dah mengidam2...uwaaa..meleleh air liur tgk..

cik cek said...

Salam CMG dari kak cek....

Pulut Serawa Durian ni memang fav kak cek....cuma tak leh nak makan byk2....mkn sikit2 pas tu kang makan lagi...barula tak muak....tapi memang best...

aDda said...

sedapnye!!

Norhafiza said...

abgMaaaaat..dah la Labuan ni mahal yg amat doyan nya...skang bukan takat batang idong..baunye belom sampai lagi kat pulau ni huhuhu...harus No buat pulut dengan serawa je ni..

mamasuri said...

sedap nyer serawa durian ni..lama doh tak makan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ha.. ini baru kena dengan selera akak.. hehehe.. nasib baik dah 2 kali makan serawa durian dengan pulut ni.. sejak2 musim durian kali ni.. tp satu pun tak masuk blog.. hehe..

Salmiah said...

last weekend baru buat... yummy!

Liza @ Adzriel AB said...

melelehhh

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

erk!!
duriannnn!!
xmenahann!!!


☆┌─┐ ─┐☆
☆│▒│ /▒/
☆│▒│/▒/
☆│▒ /▒/─┬─┐... HYE!! HYE!!
☆│▒│▒|▒│▒│ ..PEACE....
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒
❤salam singgah dari mummyweiyda❤
❤eppy blogging ya!!❤

Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

girllsss said...

adus teringat kat bapak saye...suke bebenor die kat benda ni...cik mat..tolong promot blog sye ye?huhuhu..budah comot baru belaja nak berniage...huhu

girllsss said...

http://itshappen11.blogspot.com

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.