BEN ASHAARI

Thursday, April 21, 2011

PANCAKE MAYONNAISE LAGI....I LIKEE!!..

P1270688
Salam petang semua, dah minum petang?..Hmm ok secara jujur lah yea, pancake ni mat buat untuk sarapan pagi, tapi mat letak N3 petang. Mula nak post tengah hari tadi, tapi macam tak kena pulak. Yelah tengah hari orang makan nasi, kita pi hangkut tayang pancake. Kalau masa2 macam ni sesuailah kan. Mat bukan nak puji mereka2 yang merderhaka resipi, sebab bijak dalam mengolah sehingga mendapat sesuatu yang baru. Psstt, anda rasa kan, blog masak2 macam kita ni, tukang2 masak femes ada tak masuk skodeng?..hahaha, bukan buat isu panas, tapi sapa tau kan...erkk..ada kang yang saman mat gebu..

P1270692
Pancake mayonnaise ni kalau tak silap, dulu mat nampak di blog Hana Jepun..oppsss...sikalang sudah balik Malaysia, ngajo kat Bukit Goh...mana eks, Singapore ke?. Pancake ni kalau nak comey kena buat dalam non-stick pan saiz 4 inci yang kiut tu, guna api kecik siaa, jangan besar nanti hangus. Adunan yang mat buat ni dapat dalam 8 keping macam tu. Ok lah, jika ada masa boleh cuba...resipi seperti dibawah...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/2 camca teh baking powder
1 biji telur gred "A"
1 1/2 camca besar gula halus
30 g mentega, dicairkan
1 camca besar mayonnaise
1/2 cawan + 2 camca besar susu segar(mat guna susu sejat)
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)
Secubit garam halus
Mentega, strawberry dan madu untuk dimakan bersama pancake

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung naik sendiri, baking powder dan garam halus, gaul rata dan ayak. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula, mentega cair dan mayonnaise, kacau dengan whisk sehingga semua sebati dan rata.
  2. Masukkan susu, kacau dan tambah tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga rata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan rehatkan adunan 20 minit.
  3. Panaskan non-stick frying pan pada api sederhana. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu permukaan kuali tadi dengan paper towel bersih yang dicelup sedikit minyak). Sudukan anggaran 3 1/2 camca besar adunan tadi. Ratakan.
  4. Tutup pan tadi dengan tudung periuk sekejap. Bila permukaan pancake berbuih2 dan kelihatan agak kering, perlahan2 terbalikkan. Masak lagi untuk 1 minit. Alih dalam bekas sesuai dan buat kaedah yang sama untuk baki adunan.
  5. Hidangkan bersama mentega, strawberry dan curahan madu...hmm sedappp u!..Nak makan dengan ais krim pun ok juga..ikut suka hati masing2 yea..

38 comments:

EYQASARA said...

sedapnye!!!!! nak buat eah!!! serius tengok amat mengiurkan nak makan.. pergh!

c-tea said...

wah..nampak sedap...sedang nyeeeee....

Miss Ran said...

pcm tgh lapa

em kat umah mls msk

kat sini br trgn nk masak mcm2

KayNisa said...

bukit goh tu kt kuantan lah pakcik mat.. byk kelapa sawit oo kt sana.. hikhik

Roxanne said...

salam che mat,

saye nak tnye..

1/2 cawan + 2 camca besar susu segar(mat guna susu sejat) <--- ni maksudnye..1/2 cawan susu segar + 2 camca besar susu segar jgk ke? tgh salin resepi ni..konfius disitu..

hee :D

Sunah Mohammad said...

T________T

Cik Eliza said...

sedappppppppppppppppppppp!!!!

nyum2 !

AkUiStInI3 said...

sdpnye..nampak gebu smcm..apesal la kalo sy buat x scntik dan segebu ni...??? tapi slalu sy x tutup pan dgn tudung periuk..ada effect ke kalo x tutup?

~...AmALinA....~ said...

T________________T dah la suka pancake..huk3 tak kira!!! anta cni cikitttt

Aman Ibrahim said...

teramat mengiurkan~ sedap sedap. thanks for the recipe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

mesti buat untuk anak anak ...sedap ni

hana said...

goh chok tong lah! hahahahaha... tembam2 pancake ko mat! geram aku wehhhhh... pancake wokeyy jgn perasan! kekekekekee

Mat Gebu said...

@ ROXANNE - YEP 1/2CAWAN + 2 CAMCA BESAR TU SEMUA GUNA SUSU SEGAR, TAPI MAT GUNA SUSU CAIR..

Bella Bell said...

wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

Bella Bell said...

wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

Bella Bell said...

wahhhhh...sedapnya..terus salin resepi..minggu depan nak buat kat rumah! heheheh~

Akid azami said...

Ya allah nampak sedap pancake tu pakcik mat!! :D Leh mintak nenek refer resipi ni nanti :D

Thanks sebab singgah dan follow blog saya :D

mia.lia said...

pndi gile snap -,-
tgoda tgk..hehe

Nailah Azman said...

Planning memang nak buat pancake tu harini.
Semalam nak buat tapi susu takde.
Harini buat boleh add on vanilla essence tu.
Before ni, tak penah lak letak vanilla essence tu. Hehehe.\
Lapar dah ni tengok pancake Mat Gebu. =_=

maszmadi said...

huhu, masz harapkan tepung pancake segera jerk kalau nak buat.. nanti ada masa leh try gn resepi CMG nie..

Cik Kamoo said...

Kena cuba nie....sedap dan nampak pun simple je nak buat

Erra Kyra said...

SEDAP!!!




nak buat gak...




TQ!!

Zie said...

CMG...lawatan waktu nak magrib...masa nilah ada free...suka tgk pancake itu gebussssssssssss...nak cubalah hari tu buat pancake jadi panlempeng

cik pulau said...

sedapnya..
seyes lepas ni.. balik kat umah..
nak cuba segala masakan yg ada dalam ni.. seyes ni..
berkobar-kobar ni..
kalau ckp kat mak.. mesti happy giler sebab anak dia nk blaja masak.. hahaha

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Sedapnya.. Nanti nk try lah.. Thanks CMG :)

kak aton said...

salam c'mat..
tenguk gambar pun rasa sedap..jeling pmlnya lagi la kebulur..

miszlullaby said...

ni lempeng tercantik sye pernah tengok.hihi. comel betul.dah la gebu.^__^

suziesanji said...

laparq la nampak ni.. ishh~~

Mat Gebu said...

Terima kasih...dulu mat pun tak pernah buat pancake ni, lepas buat sekali, terus rasa seronok, kalau nak comey beli non-stick pan saiz comel 4 inci yang boleh goreng telur mata lembut sebiji tu..

@ kak aton - terima kasih blogger antik, sudi singgah blog mat gebu..

ibu syafiq said...

wah!!!tgk gmbar pn dh tau sdp...hehek...nk wt utk syafiq lah weekend nih...tq 4 this recipe k...

Mr. Kamikaze said...

hoah... lapar!!!!

Mila@Rimbun said...

baru jer semalam wat pancake, tp tgk che mat nyer nii rasa mcm nak buat lagi jer kakaka

gadisBunga said...

cantiknye pancake mat gebu!

dia jadi cantik sebab pakai mayonis ke?

suffyan razzaq said...

nice.

ibu syafiq said...

ibu syafiq dh wt...
sdp sgt...tq 4 yr recipe k...

http://ibusyafiq.blogspot.com/2011/04/pancake-lempeng-mayonnaise.html

kd-gardens said...

Tq ya CMG......kite dah Cuba buat ....arii ni Kira Kali ke3 kite cuba......sejak CMG siarkannn....memang best....hb puji melangit.....

fasya said...

nmpk mnyelerakan..CMG..tlong bg idea masakan yg berasaskan labu selain msk lemak..aritu dah try wat pengat labu.. ibu aja.. CMG bg yg resipi yg senang2 ea..kite ni baru blaja.. =)
http://www.myetech9.com/2011/04/facbook-hentikan-spam-dari-akaun-anda.html

fasya said...

http://farrahsyazana.blogspot.com/2011/05/resipi-pengat-labu.html

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.