BEN ASHAARI

Tuesday, April 19, 2011

DAGING GORENG KUNYIT BERSAYUR.

P1270651
Salam malam...hmm boleh N3 macam ni?..Hadoii, kira yang ni memang betul2 tangkap muatnya N3, serius mat mengaku, tapi kan...gambar aku tak tangkap muat yeaa..ambik dengan sepenuh hati, walau pun mata macam juling2 sudah. Ini lauk paling senang..nak habis kan sayur2 dalam peti sejuk, jadi mat campurkan saja. Perasan tak kacang panjang tu, rupa dia tak lawaa kann..huhu, tu jenis kacang pepel, bila masak terus tukar jadi lebam...tak kesah lahh sebab sayang, orang bagi, mat masak jee lahh. Mat kan jenis tak reti komplen, apa orang bagi aku ambik, yelah rezeki kan...tapi mat sendiri pernah menghadapi situasi di mana, sorang ni mat bawak kan sayur pi rumah dia, aku beli yang terpilih yeaa, bukan 3 ikat RM 1 tu, dia boleh komplen depan aku, kata sayur ni lagi!, baru jee lepas masak tadi...hadoi, kalau ambik diam2 jee tak boleh ke, ko nak buang ke, kasi itik makan ke lepas tu gasak lah kan, susah kann macam tu..moral of the story...kalau pi rumah dia, kita lenggang kangkung jeee....boleh?
Kejap...baru baca satu entri ...berani betul anak dara nihh...ishh sapa lah boipren dia agaknya kan...try baca kalau tak caya....kat sini..

BAHAN-BAHANNYA :-)
7 tangkai kacang panjang, hiris serong
1/4 biji kobis bulat, hiris halus
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji bawang besar hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
300 gram daging batang pinang, hiris cuci dan toskan*
1/4 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*disatukan, gaul dan perap 20 minit)
1/3 cawan air
12 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa dan secubit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan daging, masak hingga berubah warna. Tuang air dan biar sampai daging empuk.
  2. Tambah sayur kacang dan kobis, gaul rata dan masak hingga kacang lembut, perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan panas

18 comments:

Shafiq Hashim said...

Rajinnya masak, yg sy thu hanya makan..hihi

mcm ni lah said...

wowwww resipi simple tapi presentation 5 star,. saye mesti pilih

Nur said...

waa..tgh dok goreng tuhh..for dinner tonight...weeeeeeeee

Zie said...

resipi ni jadi kegemaran anak saya...mmg best boleh tiru buat ni...

Bella Bell said...

haaaaa.......sedapnya........huhuu~~~


^__^v

Izamir Ridzwan said...

IR 3 hari berturut2 ni lunch nasik putih lauk ayam goreng kunyit.. huhuu sedap..

Ummi said...

Kita ukaaaa acak acam ni taaauuu...ita uka atah2 jek...hehehe

ShashaCatering said...

Bagus la resipi ni, ada lauk dan sayur sekali. Senang tak payah masah 2 kali untuk lauk dan sayur.

Good Job Cik Mat... ;)

Cik Nin said...

ini yg PALING senang...? senang bg abg mat tp cik nin nk sediakan 1 hidangan mcm ni pn xde idea klau org xbgtau resipi. huhu....

Mat Gebu said...

@ shafiq - haha tak pe, kalau tak de yang tau makan, susah gak tukang masak..

@ mcm ni lah - pstt tu rahsa dts, sebab benda2 makan ni 1st impression of coz from picture.

@ nur - waaa..caya lahh...

@ zie - kegemara kana2 dewasa juga kan..senang dan cepat.

@ bella - hmmm, tatau nak kata apa, sedappp..

@ izamir - yeahh betul2, pcm pun suka macam tuu..

@ kak ummi - ita akann asik engan aukk ealam jee kak..esok ita ambung ek..

@ shas - simple dan mudah..

@ cik nin - sama lah saya pun mcm tu juga...idea blurr..

Miss Ran said...

yeah sedap..ni slalu msk kat umah

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

senang dan sedapppp.. terbaekkk bang =)

maiza love said...

bole cuba nih..nampak sedap je kan apa yg mat gembu masak..nyum2

Ujang9897 said...

huhu...., bila nk merasa masakan abg mat ni

azila said...

sedapnya..tp apakan daya ader org xleh mkn daging kat umah tuu..huhuh

✿❤Cik Izan❤✿ said...

daging masak tangkap muat pun boleh buat aku meleleh...

Sis-Lin said...

wahhhh peberet ni...klu letak paru pun sedapppp!

MamaEma said...

tgk menyelerakan..tp bile buat kenapa tak jadi macam mat punya....huhuhu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.