BEN ASHAARI

Saturday, March 26, 2011

JELLY KACANG MERAH....PENUTUP N3 HARI INI.

P1260714
Salam semua...panasnya cuaca, rimas, dah lah tu siku mat yang sakit tu, dah ok, tapi tadi jadi sengal balik..huhu. Tapi cakap kat "Bak", kata sakit lah lengan lahh, dia kata, tu lahh tak sudah2 menaip kat blog, tu yang sakit...erkkk, tak pasal2 blog darling mat gebu yang kena..kesian koo blog kena tuduh. Tak pe..sakit sikit jee, jangan ngada2 jadi "lembik"...jadi manja....mat gebu rajinnn yeaaa..wahh terus puji diri sendiri lagikk..ahaks. Ingat tak N3 bubur kacang merah. Tapi ada yang kata tu kaler pepel, ha ah kan bila perati betul2, depa kata tu ada benarnya, bukan kaler merah tapi pepel..ni makcik pepel Bukit Indah, Sis_Linn, of coz suka nihh..

P1260719
Resipi hari ni, mat guna kurang lebih dalam 800 ml "bubur kacang merah". Dan mat guna jelly powder konnyaku sebagai agen pembeku. Kalau nak guna agar2 pun boleh, tapi mat tak experiment lagi kuantiti agar2 yang diperlukan untuk sukatan bubur kacang merah dalam resipi ni. Tak pe tu lain cerita. Ada orang tanya mat, CM, apa beza jelly dengan agar2?.. Ok macam pernah mat bagi tau dulu, Jelly kalau beku dia mempunyai teksture agak liut dan "gedek2", manakala agar2 kalau beku dia agak kejung dan keras macam tu, tak flexible....amacam boleh faham?...hehh...Ok jom semak resipi mudah ini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 ml "bubur kacang merah"..resipi di sini...
300 ml air
1 12 camca teh jelly powder "konnyaku"
2 camca besar gula pasir
1 helai daun pandan, disimpul
1 cawan pati santan + sedikit garam dan masak sekejap. Sejukkan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan konnyaku jelly powder dan gula, kacau rata dan masukkan ke dalam air, jerang hingga jelly larut, masa ni bancuhan akan kelihatan kental.
  2. Tuang bubur kacang merah ke dalam bancuhan jelly tadi bersama daun pandan. Masak dengan api perlahan sambil dikacau hingga mendidih. Matian api dan keluarkan daun pandan.
  3. Tuang dalam acuan yang telah disediakan. Biar hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk. Keluarkan dan hidangkan bersama sedikit kuah santan, kalau suka. Enak dimakan sejuk..

11 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

menetessss air liurr sayaa T_T

Mat Gebu said...

@ yuyu - pcm menitis air mata okeyy, sebab yuyu selalu peng komen yang per -1..huhu thanks..

Miss Ran said...

erk kejung...hehe

ngat tkde org gne pkataan tu

Eyriqazz said...

nyam3..sedapnya mat gebu..umm..bila la agaknya dpt merasa masakan mat gebu....tentu berselera...

missalongwani said...

cik mat..naper saya guna konyanku jelly...bile masok lam air..die jadi berketul....slalu jadi camtuh...n xlarut pon yang ketul2 tuh..

putERi-kAtEk said...

jelly kacang pepel banjir....

hahaha

gadis oren said...

AAAA...sedapnyer !

Idah said...

nice picture...nampak sedap..tp sememangnya sedap..jelly kan.....

nurul huda said...

fuiyohhhhhhh... sedap2... huhu... btw, ptg tadi kali ke-2 huda buat pudding dr blog CMG.. RICH COCOA PUDDING... memang sedaaaaaaaaaaaapp... :DD

ct nuur' ain said...

sedap nyer...
^_^

~~zAnAfAhMi~~ said...

konyaku jelly ada dlm almari tapi takde idea nak buat apa, ganti benda lain boleh tak che mat? buah betik ke, pisang ke....hehe..