BEN ASHAARI

Monday, March 7, 2011

DONAT SURIA....ADY BUDIKA PUNYA KERJA...

P1260120
Selamat petang semua, hahahhaa, mat memang kalau ingat donat ni, aku dok gelakk jeee..sah2 orang heran pesal si mat dok sebut nama "ady budika" pulak..tapi memang lawak gila si ady ni..haha, aku macam nak pengsan gelak kalau tengok N3 pasal donat dia kat sini....hahahaha, apa2 pun mat memang tabik lah sama ady, berani menerima cabaran, biasalah beb, yang cabar tu aweks kan, takkan nak kata "NO", nampak kurang jantan lahh...lepas tu tak hagak2 pulak, kalau awek tu suruh buat lempeng pekak ke, cekodok ke orait lah kan, ni donat tuuu, tak calang2...tapi apa pun ady memang boleh buat punya....cuba koo suruh ben ashaari buat donat..mati hidup balik pun dia tak nak buat nyaa..bukan sebab tak reti tapi...adaa lahhhh...kann benn...hahaha...

P1260122
Malam tadi kami siap chat pasal donat ni, jadi aku pun naik geramm gak..tak pe ady buat, mat gebu pun buat jugak, resipi sama. Tapi kan mat memang syorkan lah pada mereka2 yang baru nak mendonat dan nak yang mudah, boleh cuba resipi ni. seriuss waa cakap, memang mudah..kira donat mudah buat punyaa... Ok tanpa berlengah lagi mat tulis resipi dia, kalau resipi asal guna 3 cawan tepung gandum, tapi yang ni mat tulis 1/2 dari resipi asal..Pasal hias tu ikut suka lah nak tabur coklat kaa, krim ke atau gula saja macam mat buat tu...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Gula halus untuk salut donat

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

21 comments:

AdyBudika said...

ahahahahahaha..aku tak tau sampai bila aku leh gelak pasal nurse belakng rumah ko..nak jumpe..tak kira!!!

aDisH.sHidA said...

aweks mana yer cabar dia...en mat yg sabar dia tu jran sepagar dia pastu s/usaha plak....madu gf dia...hahahaa....apa pun memang hebat la ady...wa tabik sama lu...shida dah gila http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/03/yasaya-sudah-gila.html

Faztee Danisha said...

sedapnye donat..terliur di watnye..

al_hakim said...

nmpk sedap tu..bagi sy donat yg lembut mmg sedap..=)

sweetcardigan said...

cik mat...
ley x suggest tuk kite..
nk wt menu ape tuk tghri esok..
ma abh xde..so,kite kna msk tuk adik2 yg prut cm dinosaur..
uhu...

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Nak2 CMG..my favorite ni..kat Oxford...mahal ni..

::Budak Degil:: said...

alahai donut..kalo makan byk2 ni, bdn pn naik cam donut...huhu

KOKOLÀIT Enterprise (001975488-K) said...

Alamaks Che Mat.. baru je nak tayang Tuna Roll tiru gaya Che Mat kat www. kokolait.com

Habeslah aku kena gelak ni.. tapi takpa.. macam kata Allahyarham P. Ramlee 'lawa takda, manis ada..'

Sunah Mohammad said...

shortening kalau tak letak, takpe ke che mat? dulu kat sarawak cari-cari-cari untuk buat kek, tak jumpa...huhuhu...kat sini mungkin ada...

WarisanBonda said...

salam...saya sangat tertarik dengan blog Che mat sebab banyak sangat resepi yang best..memang semuanya menarik hati dan ade di antaranya saya jadikan sebagai menu untuk keluarga..ade juga sebagai penjana pendapatan sampingan..Alhamdulillah..jadi saya harap Che Mat menghalalkan resepi yang saya ambil dari sini dan saya juga mintak izin letak resepi di Blog saya..niat bukan nak men'ciplak' karya orang laen..ianya hanyalah sekadar untuk memanjang2kan ilmu yang ada..harap Che mat terus memaparkan resepi yang yang menarik lagi selepas ini supaya ilmu yang kita kongsi ini memberi manfaat kepada semua orang...syabas saya ucapkan pada anda!!

WarisanBonda said...

salam...saya sangat tertarik dengan blog Che mat sebab banyak sangat resepi yang best..memang semuanya menarik hati dan ade di antaranya saya jadikan sebagai menu untuk keluarga..ade juga sebagai penjana pendapatan sampingan..Alhamdulillah..jadi saya harap Che Mat menghalalkan resepi yang saya ambil dari sini dan saya juga mintak izin letak resepi di Blog saya..niat bukan nak men'ciplak' karya orang laen..ianya hanyalah sekadar untuk memanjang2kan ilmu yang ada..harap Che mat terus memaparkan resepi yang yang menarik lagi selepas ini supaya ilmu yang kita kongsi ini memberi manfaat kepada semua orang...syabas saya ucapkan pada anda!!

WarisanBonda said...

salam...saya sangat tertarik dengan blog Che mat sebab banyak sangat resepi yang best..memang semuanya menarik hati dan ade di antaranya saya jadikan sebagai menu untuk keluarga..ade juga sebagai penjana pendapatan sampingan..Alhamdulillah..jadi saya harap Che Mat menghalalkan resepi yang saya ambil dari sini dan saya juga mintak izin letak resepi di Blog saya..niat bukan nak men'ciplak' karya orang laen..ianya hanyalah sekadar untuk memanjang2kan ilmu yang ada..harap Che mat terus memaparkan resepi yang yang menarik lagi selepas ini supaya ilmu yang kita kongsi ini memberi manfaat kepada semua orang...syabas saya ucapkan pada anda!!

miszlullaby said...

donat ni mmg pembuka selera. dari kecik smpai la ke besar, ml mmg tak pernah jemu makan donat.

dulu2 klau pagi-pagi bangun lambat n xsempat sarapan, mak dah siap belikan donat atau kuih keria buat bekal makan dalam kereta.hihihi...

Nota Cikgu Anum said...

saye dah trai dlu tp mak aii, kras. agak nyer kne uli tak Mat Gebu. saya pakai gaul2 dan terap dan goreng. brape lame kne uli agak nyer yer?

mel said...

cadangan saya, cik mat buat la donut bersira sambal. Last time saya blk kg Mak buat, sedap pulak.

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaa...ko pun tetiba jek mendonut eh Mat...ni angin dr Ady la nh...silap2 Ady jadi Sifu ko lak esok2..heheee...

~nsar~ said...

waaa.... tengkiu bebanyak dts... buatkan entry ni... saya suka banget donut.... sangat suka... donut orang melayu... hehe

arnsyafiqah.blogspot.com
-tolong beradab sikit ek-

atie @ ejay said...

atie mintak copy resipi ye:)
dah cuba buat malam td..sedap!
http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/03/donat-suria.html

CikBulat said...

CB nak tye. buat donut kne tggu tepung dia kembang bru goreng k??? ad org ckp cmtuh~

CikBulat said...

pak cik mat (HAHA) cb amik resepi. copy paste at blog. boleh kan? sebab besok bkobar2 nak buat. belom teentu jadinya.

CikBulat said...

http://fairyofmylove.blogspot.com/2011/03/mat-gebu-kenapa-dengan-donut-saya-tak.html

tolonglah ubati kekecewaanku ! T__T

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.