BEN ASHAARI

Wednesday, March 16, 2011

BLUEBERRY CHEESECAKE....LICINNN!!!...

blu ciskek
Salammm semua, ehem ehem, cheesecake lagi, ni kalau "Joe Millionaire" tu nampak, sah2 dia pengsan membayangkan kalori yang berkepuk2 macam duit dia tuu..perghh..sori bro!!. Ini mat buat tu hari..alaa tu hari, ada sesiapa yang tak dapat makan ke?..Huhu minta maaf yeaa sebab mat pun tak jangka ianya akan "licinnn" awal. Pada Puan Azila, tak pe, lain kali datang kita buat sama2, live from mat gebu kitchen, jangan lupa hangkut sekali Ben, kita dera dia buat cheesecake, itu projek nanti eks. Oh yeaa, untuk sekian kali nya...aku merembat gambar dari blog Sue Joshua, minah kering tapi vogue, jangan memain, koo nampak je dia kering, sekali dia "angkat besi"..haa hambikk..pengsaann (>_<)..besi tu kuali laaa...hahaha..sori sue. Ok mat tulis resipi dia, sebab mat ada adjust sedikit dari resipi asal..Resipi strawberry cheesecake pun sama macam ni cuma ada pertukaran bahan2 saja....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese (sah2 ada dah mula mengucap nihh)
50 gram gula halus @ gula kastor
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla (mat guna perisa vanilla butter)
100 gram gula halus @ gula kastor
1/4 camca teh cream of tartar
Blueberry filling secukupnya (mat guna jenis yang ada biji2 blueberry)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...

36 comments:

Mamamya said...

cik mat..lia copy resepi yer..(tp ntah bila nak membuatnya...uhuks...) aritu x sempat pun nak merasa sibuk dgn anak2..:(

Alexandriana Alia said...

mampu tengok je. kat umah ni tak cukup keperluan nak membuatnya

Citarasa Rinduan said...

wah!!!!!!
terus terang nak kata...sedap ko...
nanti kita buat sama2 live from DTS kitchen yer

Miza Yusof said...

sedapnya cheesecakeeeeeeee. nak kena cuba ni.

Sis-Lin said...

aku makan serdak je mat..bila mau buat lg mat...panggil aku makan yek..hehehehe

Sunah Mohammad said...

waaaa~~~ akhirnya~~~ yang ditunggu2~~ huhuhu...yang ni junko kata kalah secret recipe punye..hahaha~

haniQaseh said...

wah....sedap nie...bila la nak buat...x pe nanti nak kena cuba jugak yer...copy resepi yer cik mat

CiKaLi said...

CMB!!!.. cikali dpt makan satu slice.. je.. huhu~.. T.T.. pasni ley la.. pakse mak buat.. hehe

akuanakpahang said...

Salam CMG, meh pos laju sepotong kek hehehe :)
New Entry "Ramai yang mempersendakan Tsunami di Jepun"

whitecappuccino said...

suka BC tapi tak penah buat..beli jer

Miss Ran said...

errrrr kalo cpt licin...

kalah SR...

i pun nak jugak...tapi nk air tgn cik mat..mls buat hahaha

Masrini Karim said...

walamak cik mat..my febret neh..selalu kalo teringin nak makan..g kat tesco kulai or SR jer..best2.....

Masrini Karim said...

dah dapat resipi neh..lagi lah boleh selalu makan..thanks cik mat..

Cik Kamoo said...

my peberet!! serious nampak sedap....ini kalau dapat MAKAN FREE dr CMG mesti lagi SOOODAP!!!

julia said...

byk nyer gune cream cheese ape2 pun julia copy resepi nie ye

SHAREH said...

Ya Allah...sedapnye....kecur air liur...hehe....

Yatie said...

cantik gambar kek ni..akak tak snap gambar masa ni sbb udah pinishhhhh...tapi dpt gaklah rasa belen2 tu...jadilah...ciankan...kih3..

azlina aziz said...

Biarlah apa orang nak kata, ini tetap kesukaan dan kecintaan saya. Oh, lovely bluberry cheese cake! :D

mamawana said...

Telan ayaq lioq jap... mlm ni termimpi blueberry cheese cake nih...

myfandy said...

sadap betoi...kalah secret recipe....aq nak tanya kat hang nie? hang tau x buat kek yang buh biskut merry tu? aq lupa la nama dia...hehehehe

azila said...

owhhhhhh....menggoda btol kek nih..tp xper, sbb nanti p Sedenak en.mat dah janji nak buat lg,heheh:)

Kak Ita said...

Salam Cik Mat, kak ita copy ya, nak buat tuk bday hubby ni, t kasih daun keladi ya..

mimimemo said...

sedapnye..:(

Shaizhar said...

ujung minggu nie buat la kek mcm nie..

nak dtg nak dtg.. kita buat live kat suria TV singapore. he he he.

Sari Yusa Ibrahim said...

terbaekkkkkkkkkkk!

Nisa-K. said...

hi encek mat gebu, nak tny, ciskek yang ni mmg xde based ye?

renn; said...

nampak pun dah sedapppppppppp..terbaik. Mat Gebu nie serba boleh. Akak memang minat dgn resepi mat gebu. Tapi tak pandai nak buat...

Malina Mcna said...

salam.incik mat gebu.sy nk mntak copy respi ni yea.nk try buat.tanxxx.nmpak syedaaap.;)

Faa TiEy HAh said...

whipping cream ssh nk cari yang halal..which one yg halal??nk try wat gak act..hope cik mat boleh tlg..TQ!

Faa TiEy HAh said...

or boleh x guna full cream milk yang di putarkan until jadi cream...?really need help..TQ!

Life is Beautiful with Premium Beautiful said...

aduh sedapnyerrrr.....nak copy resipi...thanks ^_^

ruby bieha said...

ruby test wat semalam..serius sgt yummy..licin terus pinggan..tq

along said...
This comment has been removed by the author.
JOHOR MASTERBLOGGER said...

mantap la blog you ni.. :)

phlox said...
This comment has been removed by the author.
raudhah said...

Cik mat... Minta copy resepi yer... Tq :)