BEN ASHAARI

Sunday, February 20, 2011

SAMBAL TERUNG PIPIT....PROMO BLOG 2 - 17.

P1250784
N3 malam ni, letak sambal tumis terung pipit, tapi bukan buta2 terung pipit, mat letak udang yeaa...ubat gatal jangan lupa. Sedap ni, terung pipit kan dia macam bermusim tau, masa banyak dia punya ghirah lah keluar tak hengat, kalau masa tak de, jangan kata nak jumpa....langsung tak nampak. Mat letak udang sebagai perencah dia dan sambal tumis ni mat guna serbuk perasa, sebab atas permintaan abah ku, jadi letak lahhh juga. Eh, macam tak bess jee kan N3 kat DTS sejak2 nihhh...takpe, nanti bila aku dah warm up gila2...tgk lahh...hehe.. Ok kali ni promot blog terakhir malam ni, sah2 blog "Gadis" pulak...hehe...

Zala Wajik, nama yang tak asing juga di SB, oleh kerana dia yang 1st tinggalkan link kat wall SB mat, maka DTS promot lah dia untuk kali ni. Mat pun baru nak xplore dan ada sesuatu yang menarik...sebab ada pantun..hehe, i likeee....hmm apa lagi, sambil tu boleh skodeng kat sini....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan terung pipit @ terung rimbang
1 1/2 cawan isi udang
1 biji bawang besar, hiris
1 1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1/4 camca teh serbuk perasa (optional)
1/2 cawan jus asam jawa

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci belacan
3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Terung pipit dicuci dan rebus hingga lembut, toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan terung pipit tadi, jus asam jawa dan tambah garam secukup rasa dan juga sedikit gula. Kacau dan tambah udang dan hirisan bawang besar. Akhir sekali masukkan serbuk perasa, jika guna. Masak sekejap lagi hingga pekat, rasa dan jika OK, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ikan goreng dan ulam-ulaman....

13 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Lamanya dah tak makan terung ni. Mana nak cari yea.

Sunah Mohammad said...

sekali lagi...saya lapar di malam-malam hari ni disebabkan oleh che mat..T_T

Atiey said...

akum..abg mat sodapnyer..meh sikit...ups abang mat bleh promo blog atie jugak...?hehe...

Fathiah Rosdi said...

huiyoo...terung bkar cicah budu pon sodap..
nie..nk try jgk la..ehe..
CMG,,,nnt kite dh try buat rsipi2 dlm ni,nk wt n3 sal CMG n ltk mskn kite lak..amecam??nnt CMG bg komen dpt bpe bntg eh...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

terung pipit ni kalau kat kampung bk je..tp kat doha ni agak mahal juga cik mat..nak mkn kena lah beli..baik utk org kencing manis dan darah tinggi gak ni kan?

miszlullaby said...

terung pipit?cam mane rupenye tu?hehehe...nampak sangat ilmu masakan tak cukup lagi nih.kene google lepas ni. =D

cik mat, ML dah send invitation email. Blog dah selamat private.Nanti approve ye.salam =)

Mat Gebu said...

@ misz - ok terima kasihhh.... :-)

MULAN said...

wuih... lama tak dapat terung pipit... nak cari & try lah..

gadisBunga said...

makan nasi dgn sambal ni, pastu ulam...terbaiklah!

cik cek said...

CMG...terung pipit...org n9 panggil terung gelembang...ni my hubby la yg bagi tau...memang fav dia..selalunya kita masak campur ngan sardin....kat sini ...seremban..pegi pasar malam..confirm ada...memang sedap terung ni...buat ulam pun boleh jugak...

Cahaya Aina said...

Emmm terliurnye tgk sambal tumis abg mat ni..tp kita serupalah makan seafood gatal 1 badan..dh mkn obat tetap tk jalan...;(

Zala Wajik said...

hihi. terima kasih ya ^_^

Kak Aya said...

terasa lapar pulak di tengah malam buta ni tengok macam sedap je terung tu

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.