BEN ASHAARI

Friday, February 18, 2011

NENAS OHH NENAS....PROMOT BLOG 2 - 10.

P1250740
Assalammualaikum, selamat petang...bz nih, bukan Ben Ashaari jee Bz kat ofis yeaa..pakcik mat pun Bz...sampai bosan dah ni..jangan tatau, tapi nampak macam mat gebu bersenang lenang kaya raya bahagia jee kan kat blog...kejap ada kat Sahabat Blogger..kejap kang kat YM..kejap kang Up N3 baru...hadoi, masa itu emas okeyyy...Kali ni N3 simple gila, semua cerita pasal Nenas saja..nenas sarawak yang manis ni, amat sesuai untuk tekak mat gebu yang ketat dan perit nihh.. Yang atas tu mat buat air nenas kayu manis...wahh ada yang pengsan lahh tu, tapi memang sedap koo, nyamann siaaa, harumm jeee....serius ni waa cakap sama luu...

P1250730
Lepas tuu kan, aku tak puas lagi ni menghadap nenas, jadi seperti biasa, hiris2 pulak nenas tu, renjis2 dipilis kan dengan kicap masin, patah kan cili padi (tapi dalam gambar aku hiris). Biar kejap, hmm santap lahh, tapi jangan pelahap sangat selow2 makan..nikmati sepenuhnya...pengsannnn!!.. Ok kali ni promot n3 blog budak jantan pulak...haha, Allah nampak tak elok benoo kurang sedap..ok lah..tukar2..blog jejaka pulak..kita lihat blog sapa eks..

Erkk...kontot jee header, tu jee yang boleh pakcik mat PSC. Ini blogger pertama yang tinggal kan link kat wall SB pakcik mat, jadi pakcik mat UP kan link blog dia untuk promot blog kali ni, tak de niat apa2 yeaa. cuma nak tolong menolong sesama blogger jee...untuk ke blog zack entry sila klik sini....

AIR NENAS KAYU MANIS...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan nenas yang telah didadu kecil
1 batang kayu manis (kurang lebih 2 cm)
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
Secubit garam
Ais krim soda secukupnya
Air masak secukupnya
Ais kiub secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan nenas, gula, kayu manis, air dan garam, didih kan hingga pekat. Sejukkan. Tuang dalam juga, masukkan air masak secukupnya dan tuang ais krim soda (yang ni agak2 lah yeaa).
  2. Letak ais kiub dan biar sejuk. Hidangkann....

NENAS CICAH KICAP PEDAS....
Hirisan nenas secukupnya
Kicap lemak masin (mat guna jenama Jalen)
2-3 biji cili padi, patah2 kan..

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Renjis kicap atas nenas, patahkan cili padi. Hidangkan segera atau pun sejukkan.....pengsannnn >_<

11 comments:

Ujang9897 said...

aik..tadi tgk kat SAHABAT BLOGGER 1st nama azfar roslan..,

bukan blog dia ek...=)


ZE dapat tu..hahahah..


jgn marah ek ZE dan mat gebu

y u y u Z u l a i k h a said...

PAK CIK MAT GEBU!! TAK PERNAH BUAT REVIEW PASAL BELOG YUYU PUNNNN!!

(tipu)


melelehhhh~

Mat Gebu said...

@ ujang - tunggu ko tukar blog jadi lain...

@ yuyu - erkkk belum eks, tak pelah pakcik mat wakil kan pakcik ben yeaa..kami saja jee jiran kann..

cikgu isza said...

buat rasa kecur jer mat ni..

gadisBunga said...

ayo...! pengsan jugak!

yatie Awang said...

bestnya nenas ngan kucap tu.....yam3

cik pulau said...

ssrllppp!!! sedap tu..
ngeh3...
best ea nenas kayu manis..
tak pernah buat..
and tak pernah terfikir pn.
lalala~
^^,

kak ina kl (1) said...

kecur tgk air nanas ni cik mat oi...nak gak cik mat promote blog akak..kalau pasal kukis lagi bagus

shalin said...

bertuah rase dpt jumpe blog ni...hihi...kalo sudi promote le blog sy..bru bljr berblog...=p

kakpah said...

kecur air liur cuma tengok gambar yang mat ambil. Real lah...

pinky tulip said...

Cik Mat....Ya, Allah....tangkap leleh tengok air nenas tuh...pasti meletop kau!!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.