BEN ASHAARI

Thursday, February 17, 2011

LAUK ORANG DEMAM....PROMOT BLOG 2 - 7

P1250704
Salam tengah hari, tekak tak sedap laa, panas, perit, payau semua ada..jadi tengah hari ni nak makan sup saja..nak masak macam tak berapa nak rajin pulak..huhu..Serba ringkas mat masak tumis air fucuk siaa atau tauhu kering. Sedap nyaa hirup..hmm nyaris2 tak sedar diri tadi. Tabur pulak lada hitam..aduhh berangin satu badan koo... kalau tengok memang ringkas kan, mat akan letak apa2 je yang mat masak, Bukan N3 tangkap muat yeaa tapi ini N3 tentang apa yang mat masak masa tu..kalau aku masak nasi beriani ke atau nasi minyak dan tentulah itu N3nyaa...
Ok kali ni mat promot blog wanita pulak yeaa..gilir2, lepas ni lelaki..baru lah adil dan saksama kannn....Jom kita lihat blog siapa kah itu...

Seperti biasa, blogger wanita pertama yang tinggal kan link mereka di wall mat di SB, akan ku up kan blog nya untuk N3 ini. Nama Siti Sabariah dari blog Miss Genit. Orangnya comel persis model...blog dia pun menarik dan nampak releks jee...laa tak tipu punya, cuma anda klik sini....

Ok..resipi timee...

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram fucuk, potong kecik dan rendam hingga lembut
1 liter air rebusan tulang ayam @ 1 kiub ayam
5 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 cekak soo hoon, potong kecil dan rendam
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup untuk hiasan
Lada hitam berperisa "aji-shio" secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih hingga harun, tuang stok ayam secukupnya. Bila mendidih, tambah tauhu kering (toskan dahulu). Masukkan soo hoon dan biar mendidih.
  2. Tambah garam secukup rasa dan sedikit lada hitam. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup dan taburan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan panas....

19 comments:

mizzkechique said...

yg xdemam pun rs nk mkn gak..nmpk sedap...

Bizz said...

ciannya..tukang masak demam tak berasap la dapur nnti... moga cepat sembuh

Isteri Yang Comel said...

SUKER TAHU KERING TU CIK MAT...

hasrul hassan said...

Salam.
MG .. erkk tu pinggan mangkuk mak saya tu .. oohhh sini rupanya yer ..jadi model kat blog MG. Tetttt!!!

http://hasrulhassan.blogspot.com

Sunah Mohammad said...

salam~

che mat demam ke? huhu~ ciannye..sume orang nak demam~

Lya Colours said...

sedap ni makan panas2. hirup2 kan. tak demam pon bedal semangkuk ni. hikhik

Mama Hanim said...

semoga cepat sembuh cik mat.. demam pn masak tetap best kan..hehe..

BE Bru Dtg Lagi, Indahnya Berblog.. $$$$ Masyukkk

kakchik@ella said...

Kakchik kalo demam, dia siap pakej dengan virus "Malas" sekali, so bubur McD je lah.

Cepat sembuh cik mat ..

alamanda said...

salam mat,
lauk ni la yang selalu saya masak tak menjadi.
tak sama mcm mak saya masak.
dulu masa kecik kecik, mak selalu masak lauk ni dimakan dgn sambal goreng ikan. sedap banget. huhuhu.

AKO @ retna said...

oh tidakkk... mmg pebret ako pucuk nih.... nyumm nyummm!

Syue Mustafa said...

Saya pun suka jugak tumis air ni. Semoga cepat sembuh.

kekelip said...

boleh buat menu diet ni..hehe..

get well soon mat gebu~

CT NoArIzAh ArIs said...

Emmm...sodap ea ado lado hitam g...yg sihat bertambah sihatlah makn ni cik mat !!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

salam..saya selama ni silent reader ajer.untuk tujuan contest, saya mahu pinjam gambar dari blog cik mat yer, sebagai blog idola saya :) nanti saya kongsikan link entry tu disini yer :) terima kasih..

akuanakpahang said...

Salam CMG, saya kalau tekak tak best suka makan masakan berasaskan peria boleh hilang pahit liur kita tu.
New Entry "Gula Kabung"

mia.lia said...

waaa..ringkasnye..
sy kalau demam tak lapar2
hehe

Yatie said...

Assalammualaikum Mat,
Laarrr...tak sihat ke, mkn ubat ya...akak pun rasa perit2 tekak ni...tapi layan asam pedas gak...smlm wat cekodok bilis Mat...dua2 resepi dari Mat...tq...ilang perit tekak...hehehehe..

Dinda Iva said...

baru je buat sup fucuk ni...tapi kanda saya request bubuh petola...sampai 3 kali tambah nasi..kena pulak dengan ikan selar kuning kecik goreng garing dengan sambal..pergghhh..tetiba lapau..hehehehe

b a m b a m ' s said...

feberet betol pucuk tauhu nie..wat sup leh gatah satu periuk!huhuhu...

Jom singgah blog cik bambam! :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.