BEN ASHAARI

Monday, January 31, 2011

SEMUR DAGING PONTIANAK.....PROMOT BLOG 9

P1250289
Erkk..dah senja laa,..huhu, baru sempat letak N3, tadi pi belanja barang2 sikit di Tesco, sambil2 tu cari majalah Jelita Feb 2011...nak tau kenapa, nanti N3 seterusnya..Ada juga jumpa RAPI, tu hari kat JB beberapa kedai mat pergi, depa kata habis dahh..tatau pesal panas sangat. Tadi kat Tesco banyak lagi, mungkin baru sampai. Sempat juga promosi kan artis baru tuu, ada lah 2-3 orang tapi bukan lah orang ramai, mereka yang kerja kat kedai buku tuu....haha, alah kalau artis tu "Awie" ke atau "Amy Search" lain lah kann..erkk, ketat muka nampak...sori!!... Ok ni hari share resipi dari Chef Wan, semur daging pontianak dari buku masak beliau berjudul Sedapnyaaa..... Kenapa nama dia macam tu, hmm kena lah tanya tuan nya yeaa... Kali nak promot satu lagi blog, mat rasa kat SB pun dia ada nihh....Jom kita lihat siapa lah agaknya...

Tuu dia, header paling lawa pernah mat jumpa, Ben pun pernah puji header blog si polan ni kan main lawaa...Erkk apa eks nama dia, kejap..kejap..oooo nama "Ujang 9897" dari blog "Erti Kehidupan"....Jadi singgah ramai yea ke blog belia di sini....psttt ada gambau bess kat situ.. pilah tengok...

Jomm kita tgk resipi pulak...layannn...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang, hiris, cuci dan toskan*
1 camca besar kicap manis*
1/2 biji limau nipis, perah jusnya*(*digaul rata dan perap 30 minit)
1/4 cawan minyak masak
5 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
6 biji tomato, didadu
5 camca besar kicap manis
3 cawan air rebusan daging (mat letak air biasa)
2 biji kentang, didadu, rebus 1/2 empuk dan goreng, toskan
1 biji cili merah, hiris serong
1 pokok daun ketumbar, hiris (tak letak)

BAHAN DI SANGRAI DAN KISAR HALUS:-)
2 camca teh ketumbar biji
1 camca teh jintan manis (jintan kasar)
1 camca teh jintan putih (jintan halus)
1/2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
10 biji lada hitam
1.5 cm kulit kayu manis
3 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak masak dan masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar, tomato dan daging yang diperap, kacau rata. Masak sekejap dan tambah 5 camca kicap manis, kacau rata.
  2. Tuang air dan renihkan hingga daging empuk dan kuah pekat. Kemudian masukkan kentang yang digoreng dan cili merah hiris, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

16 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

ujang nyahhhhhh!
hahahah.. mesti melampau kenyahhan si ujang tu bila tao abang mat gebu pomot dia.. wahahahah....


abang mat gebu, semur dah sedap, daging pontianak?? terus takot!

aDisH.sHidA said...

ujaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang aaaaaaaaaaargh,....lagi naik lemak dia en mat gebu promote....hahahahhaa...betul kata yuyu kenyahan nyer pasni makin terserlah la

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh blog ujang.ermm daging semur ni kegemaran org2 jawan kan CMG..sedap

akuanakpahang said...

Salam CMG, tak penah ghase daging semur nie :(
New Entry "Dah 18 tahun awak yaa :)"

Jaja said...

uishh suspen je nama resepi... nasib baik guna daging batang pinang... klu guna daging pontianak mana nak cari????...hehehe

deAnza-wAnda said...

makk aihhh...dgr name pon takot nak makan...hahaha...

Ummi said...

MasyaAllah...igt pontianak bergayutan kat pohon jejawi, nih semur pontianak lak...mcm2 lah Chef Wan ni eh...nak kena pikir 5x2 nak masak..wahahaha

Mat Gebu said...

Hahaha....semur ni masakan ala2 masak kicap berempah berasal dari Daerah Pontianak di Indonesia...

CuteOven said...

hei...hei..hei...hei..bunyi pontianak mengilai..jaga2 bila makan jgn ada kat sebelah udah...
hai sedapnye tengok...

Mat Gebu said...

@ cute oven - erkk...jgnn, kang betul2 dtg, mau terkucil kat situ juga.

D'lla said...

wahh..nak try nih :)

rapheydhillo said...

Cik Mat ooi! Dah almost midnite ni ternampak pulak benda ni memang seram kecut perut tau.. memang kelaparan betul dibuatnya!

-dhill-

Awangku Johan said...

wah blog ujang d promote

Ujang9897 said...

hehe....thanks bro..terkojut den...bace2 masak2..opss...ada lak vespa

Cik . yah said...

kalau buat resepi ni nanti ada puntianak tolong atau resepi ni dari daerah putianak ,mat gebu ciptale resepi dracula lak

RyRS said...

Rase2nye nm pontianak tu diambik bsempena dgn name tempat kat kalimantan barat, indonesia... memang ade name tpt camtu kat kalimantan barat... try google...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.