BEN ASHAARI

Friday, January 7, 2011

CHICKEN MEAT LOAF SANDWICH.

P1240932
Salam malam, wahh, lapaaarr lahhh....huhu, tapi tak pe, tuu dah menelan benda dalam gambar tu tadi. Ni kan boleh buat idea untuk sarapan, tapi resipi biasa2 jeelah, semua orang boleh buat kan. Alah bukan ada resipi pun kan, cuma main letak..lambak dan hidang, anak2 pun pandai buat. Roti tu mat guna yang ada sekam, lepas tu letak lah sayur2an dia. Chicken meat loaf tu mat beli "Ayamas" punya. Kaedah memasak terpulang, nak digoreng dengan sedikit minyak dalam kuali tak melekat, atau celur dalam air mendidih, mat celur jee lepas tu sejukkan. Ok lah sebab dah ada gambar, mat letak lah juga bahan2 dia...baru nampak tak cacat kan entri..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping berserat tinggi
4 keping meat loaf, dicelur sekejap atau boleh dipanggang dalam non-stick pan dgn sedikit minyak.
Hirisan timun secukupnya
Hirisan tomato secukupnya
Hirisan bawang holland secukupnya (optional)
Daun salad secukupnya
Sos pilihan anda, sama ada mayonnaise, thousand island, sos cili atau sos tomato

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambil sekeping roti, susun salad, kemudian tomato, timun dan bawang holland (jika guna). Paipkan sos pilihan anda atas sayur2 tadi. Letakkan 2 keing meat loaf, letak sekeping lagi roti. Kemaskan dan boleh dihidang...Selamat mencuba.. ;-)

35 comments:

Citarasa Rinduan said...

salam

cik mat..layan dengan air milo panas2 time ujan2 memang lazat tau..

apa pun resepi cik mat..semua nampak jadi lazat walau simple macamana pun..tahniah

little daisy said...

br jer lps mkn...tp nmpk ni dah lpr balik.... T_T

KaYraKamaL said...

sangat teruje melihat meat loaf ini

azlina aziz said...

Kalau saya....tak cukup satu ni :p

Cik Puan Nurul said...

haha..serupe subway la CMG.. teringat masa mkn kat subway encik suami ckp sama je macam sandwich yg penah saya buat..suke ciken loaf tu kalo ade timun jeruk ni lagik mabeless..yg besnya kalo makan time lunch pon leh kenyang lama tau kire sesuai la tuk diet,sy pun just didihkan je ngan air panas xgoreng pun..barula sihat haha

Huszaini said...

Pehh! Simple n mabeles! sesuai untuk orang yang 'rajin' macam aku nih! hehehe

Ayuni said...

salam, Abg Mat Gebu, happy birthday!!!!

Huszaini said...

Happy birthday!!

y u y u Z u l a i k h a said...

HAPPY BIRTHDAY ABANG MAT GEBU! HAHAH.. ABANG bEN SIAP BUAT LOVE LETTER GITU.. :p

Myrilicious said...

whua tadi berjalan ke page encek ben..pastu bejalan ke page encek mat pula..

byknye makanan~


riri kemari meninggalkan kesan..

selamat ulang tahun encek mat~


wwww.ririlicious.blogspot.com

Mohd Ridhuan said...

selamat hari lahir abg mat gebu...
semoga terus sukses..insyaallah...
nnti nak resepi org bujang yang simple,k

ferry said...

happy birthday CMG!

cek chun said...

hepi besaqday cik mat. moga makin gebu selalu.. opss..jgn pengsan lagi. sila buat kenduri dulu baru pengsan..hehe

Woofer Storm said...

mat gebu,happy birhday..
moga murah rezeki dan panjang umur...
hrp apa yang dihajati tercapai,sy pun berhajat nak makan maskan mat gebu..hehe
GBU

whitecappuccino said...

terliur la..
selamat ulangtahun che mat..semoga rezeki bertambah dan sihat sejahtera ya..

zaMir said...

Happy birthday CMG!!! kali nih buatkan kek utk blogger2 lain...
hahaha...terbalik pulak dah kan...

kongsi resepi pasal kek pulak...=)

sekamar rindu said...

salam..

selamat ulangtahun yg ke 35...

sArAh said...

happy birthday che mat.. semoga diredhai Allah n gembira disamping family tercinte.. :)

EDDIE YUSTIN said...

selamat hari lahir....semoga dimurahkan rezeki di panjangkan umur

-✿ Ayu ✿- said...

huhuhu...moga pnjg umor mat gebu...
sweet 35th...bufday...;p

NuR si CiKGu RiBeNa said...

nak cari la meat loaf ayamas nih
menarik

AZLITA AZIZ said...

Happt B'day CMG semoga panjang umur, murah rezeki....dan happy always...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hepi besday CMG..moga hepi selalu

miszlullaby said...

Sedapnye.teringat time buat bekal nak pergi jalan-jalan dengan kawan hari tu.Dekat sini,loaf macam tu ade dijual ayam turkish yang halal.Rasa die sangat sedap cik mat.

Cikmat,happy birthday.Semoga dipanjangkan umur dan di murahkan rezeki.=)

Izamir Ridzwan said...

Selamat Hari Lahir Mat Gebu

http://www.izamirridzwan.com/2011/01/selamat-hari-lahir-mat-gebu.html

eelobor said...

tak nak komen pasal roti tuh, tapi nak ucapkan selamat hari kelahiran buat che mat

d_LA said...

Happy Bday CMG :)

aku pencerita said...

heppy buffday en.MG..may Allah bless u with hepiness oweyzz n oweyz..chill yer..hehe :)

~ Mamma Olyn ~ said...

Happy Birthday CMGebu..hehe, semoga panjang umur & ceria selalu:) BTW, sedap meatloaf sndwich ni, mkn time bfast:)

alexa yussida said...

sedapnya:)

happy birthday CMG,moga Allah berkati n lindungi CMG slalu,amin..

*cik cilipadi_hafizah* said...

sedapp! alhamdullillah..jadi juga resepi ni aye cuba buat..hehe

pak cik mat gebu..
selamat hari lahir..semoga sama2 kita penuhi amal dalam umur yang sentiasa berjalan ini..semoga panjang umur, murah rezeki ;)

ummi_khalish said...

sedapnye...slmt hari lahir CMG...dil slalu usha sini..jadi follower juga..moga ptmbahan umur akan sentiasa dirahati Allah...:-)

ummi_khalish said...

ops salah..dirahmati Allah..khalish tanya bilalah Ammu CMG sudi2 jeling blog picisan kami?hihi..slm ukhuwah..sgt suka tgk blog ni..

Mama Kembar 3 said...

HAPPY BIRTHDAY CIK MAT! Semoga panjang umur & murah rezeki. Have a great day :-)

kisahwanida said...

Happy Bday CMG....

samalah kita..... Capricorn