BEN ASHAARI

Sunday, December 26, 2010

URAP MENTAH KACANG BOTOL..

P1240711
Salam semua...hmm, mula2 ingat tak nak letak, tapi rasa macam tak puas hati pulak mat dengan N3 pasal urap kacang botol ni yang dulu tu. Kali ni mat buat dengan penuh hati2 bersama semangat yang tinggi dan jitu serta perasaan tak berbelah bagi..ahaks, hambik koo, buat urap mentah kacang botol sampai macam tu sekali, mau tak nya berbulu sampai boleh tocang bila mak aku dengo ayat2 tu semua..pengggsannn. Sebenarnya ini salah satu hidangan mat pada sedara mat yang datang siang tadi, yelah kan, dah ada lauk2 berat, kena lah ada lauk2 santai juga...baru seimbang....Ok lah kalau rasa tak jemu boleh lah skodeng2 resipi dia pulak...

BAHAN-BAHANNYA :-)
25 tangkai kacang botol muda, cuci bersih, tos kering dan hiris nipis
1 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa yang sedikit muda (berkulit basah)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
2 biji cili merah
6 biji cili padi
1 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci belacan
2 inci isi cekur
1 camca besar penuh udang kering, rendam sekejap dan toskan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul bahan2 tumbuk lumat dengan kelapa parut, tambah garam secukup rasa dan juga gula. Gaul hingga semuanya mesra. Sesuaikan rasa.
  2. Kemudian masukkan hirisan kacang botol tadi, gaul rata2 dan hidangkan segera. Jika tidak habis, simpan dalam peti sejuk..

14 comments:

azlina aziz said...

Sedap urap ni CMG. Hanya kat Johor je yang ada ni smua :p

Mimy said...

Slm...
CMG biasanya org melayu Jhr panggil kerabu... org jawa dan orang banjar guna istilah 'urap'.... pe pun bendanyer = jer. Untuk lagi sedap kalau wat urap tumbuk dgn cekur atau kencur.. pas2 hiris2kan daunnya.. eeeee x kecur ayer liur sy.. Ni yg nk wat sok gak.. pas2 menu lg 1 daging masak ungkep.. hehehe.... wah dah tak sabar nk tunggu sok.. jumpe sok pg...

Areef Ibn Naim said...

salam CMG,

ni kan jiran sy die wat urap nangka... rsnya bhn2 nak buat gaul tu sama je, ada tambah dgn ikan bilis then digaul ngan nangka yg tlh direbus... nak best lagi tambah rangka2 ayam tu, tp klu buat pg, mlm dh nak basi, sbb tak ditumis kan, digaul mentah je, maybe klu tak nak basi cpt kena simpan dlm fridge kot...

sekadar cadangan...

K.Nor said...

salam che mat, baru jer wat balik anak cekur dr rumah sister k.nor baru2 ni.. tunggu besar dulu la baru guna hehee

agak2 kalau guna bendi ok tak? sbb baru jer ke pasar td, rembat bendi jer banyak

haniQaseh said...

ooo...nie macam kerabu la sbb dia x masak kan....sedap nie kalau diratah2 ..

MisS NaSiHa said...

waa...abg mat..
sempat g ye masak taim da lwn bola nih..nmpk sedap!!
jom ziarah blog sy..hehe
http://itqannajah.blogspot.com

akuanakpahang said...

Salam En. Mat, org kita selalu buat urap pucuk daun selun mmg best :)
New Entry "SHOUTBOX pentingkah untuk Blog kita?"

sayapmalam.com said...

fuhh..feveret nihh..

botor ke botol yg sebenarnya?sama je kan?

sayapmalam.com said...

bole ngences tengok gambar ni

Mat Gebu said...

@ azlina - tempat lain mungkin dipanggil dengan nama lain..

@ mimy - haha, bijak2...tapi kami panggil urap, sebab abah saya kan jawa + peranakan, dan saya pun jawa + peranakan..kira dah buk hybrid..

@ salam arief - Bila sebut urap nangka, saya pernah buat duku dan ada diblog ni, tapi ikut resipi chef wan, not bad, cuma ayam tu dimasak dengan rempah ratus, disejukkan dan baru gaul bersama nangka rebus dan bahan2 sampingannya.Terima kasih sudi singgah dan cadangan anda...hehe.

@ kak nor - kalau bendi takut berlendir pulak nanti, tapi boleh juga cuba, celur sebiji2, lepas tu baru kerat2..cekur tu cepat membiak kak nor..nanti boleh lah masak resipi yg guna cekur pulak.

@ hani qaseh - mula2 dulu saya sangai sikit kelapa dia, tapi tak berapa nak ok lah, kali ni gaul mentah2..lagi pun kacang botol tu kan muda..

@ miss nasiha - hehe, ini masak siang tadi, malam baru masukkan N3, terima kasih sudi singgah, orait saya skodeng sat blog anda.

@ AAP - wahh daun selom feberet saya tu, ulam makan dengan budu. Tapi memang saya pernah nampak resipi urap daun selom tu.

@ sayap malam - Ha itu pun kadang2 kita konpius, ada yg sebut kacang botol, ada yg sebut kacang botor, mat saleh panggil 4 angled bean..hmm..

nur said...

CMG
urap tu kerabu ek?
ALL IN ONE

Mat Gebu said...

@ nur - Kurang lebih sama..tapi kerabu mangga kalau disebut urap mangga...kan macam janggal..betul tak?..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

letak cekur mesti bau dia wangi kan CMG...ruginyer takda cekur kat sini.Baik untuk awet muda kan cekur ni..hehe

mk andak said...

ni memang sedap makan gerenti tambah lagi

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.