BEN ASHAARI

Monday, December 13, 2010

SPAGHETTI CARBONARA......INSTANT PUNYA!.

P1240433
Salam semua, hmm, dah sarapan?..Semalam mat masuk blog mamafami, ternampak mama buat spaghetti "alfredo portobello" guna yang instant nya sauce jenama campbell's, terus mat teringat ada 1 tin lagi dalam pantry, pi tengok memang betul, tapi jenis carbonara. Hmm, xpired date pun lama lagi, tapi mat buat lah juga. Cuma buat sikit saja, spaghetti pun mat rebus 1/2 cekak. Dan cuma guna 5 camca besar sos carbonara ni. Rasa dia sedap juga tak muak. Mat oter sikit lah, macam biasa mat gebu kalau tak derhaka mana boleh..Contoh sos spaghetti macam gambar dibawah ni.. Hmmm..sebenarnya mood sungguh tak memberangsangakan, tapi mat tetap juga update, pada mereka yang menghargai "Mat Gebu"...mat doakan anda semua panjang usia, sihat walafiat dan dimurahkan rezeki..insya allahh. Pada MamaFami, terima kasih ucapan takziah di blog anda, minta maaf sebab terlewat mengucapkan "terima kasih" pada mama....

(Ihsan Gambar dari Enche Google)

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cekek spaghetti yang belum direbus
1 batang sosej ayamas, potong kecil
5 ekor udang saiz sederhana, kupas kulit, cuci dan toskan
1 helai bay leaf
1/2 camca teh herba basil kering dalam botol
1/3 cawan air
5 camca besar sos spaghetti (seperti dalam gambar)
Lada hitam yang baru dikisar
1/2 biji bawang Holland, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
Tomato ceri, dibelah, untuk hiasan
Beberapa helai fresh basil, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Spaghetti direbus dalam air mendidih bergaram hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun.
  2. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam non-stick pan, tumis bawang putih, bawang holland, bay leaf dan sosej hingga layu, perlahan kan api dan masukkan sos spaghetti, kacau rata dan masukkan air. Kacau.
  3. Tambah udang dan herba basil kering, masak dengan api perlahan, masukkan spaghetti tadi dan gaul rata2. Alih dalam pinggan sesuai. Hias dengan belahan tomato ceri, fresh basil dan tabur dengan serbuk lada hitam. Hidangkan.

13 comments:

fara dean said...

Salam cik mat..
ada lagi..saya nak juga..hihi

aibaks said...

last week wat gak spegeti tapi yang merah tu.. hehe..

Cik Puan Nurul said...

Hurm kegemaran anak saya ni cik mat..suka sangat dia kalau buat sepegethi cabonara ni tapi selalunya saya guna sepegeti jenis fetuchini huhu..kes termakan kat umah jiran rasa sedap sampai tu yg rajin buat tu.

zaMir said...

wah...sedap nih...dulu kat kolej pernah jugak try buat nih...

Subhie Arun said...

hey..frst time here...u have wonderful collections....sampaikan i kempunan...dah lama miss makanan msia..keep rocking....

Sari Yusa Ibrahim said...

kalau saya tak cukup kuah banyak tu Cik Mat, kena gak habiskan satu tin w/pun guna secekak jer spaghettinya... hehehe... kalori... kalori..

beeha ben said...

hee..sedapnye..nak buat sekarang jugak...heee...

thanks cik mat!! suke sgt blog ni..

roslaini saad said...

Padanlah blog mat Gebu ni jadi sebutan...hehehe buka saja dah terasa lapar....

alahai Mat...lapar ni...kalau dekat mau order satu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Sedapni..anak2 pun boleh makan sebab tak pedas..

Ainiaa♥ said...

wah wah.
lapaar pulak.

makdara TERdiva said...

kanda mat gebu :)

MDT nak request 1 resepi khas utk org berdiet leh x?? yg simple2 tapi sedap!

::Azura Rahman:: said...

wah.. br je buat minggu lepas.. mmg senang guna yg instant kan.. sedap pon sedap.. kena kreatif variasikan cara hidangan.. yg en mat punyer pon nmpk tersgt menggiurkan.. ^_^

Ayuni said...

dh try dh, thanx mat gebu!!!!