BEN ASHAARI

Thursday, December 16, 2010

"SEXY" BUTTER ROLL.....WOWW!!!..

P1240511
Salam semua, syukur alhamdulillah, pagi tadi mat tiba2 berasa amat tenang, lega dan rasa macam dah boleh menerima segala qada dan qadar Allah. Ok malam ni N3 sebelum masuk tidur mat nak kongsi resipi "sexy butter roll", sesuai juga utk sarapan. Nama kan main kan, mengiurkan. Sebenarnya kan mat dah banyak kali juga menerai butter roll ni, tapi hasil gulungan dia hmm, tak berapa nak menjadi dengan lawa, tapi hari ni, dia menjadi dengan cantik, montok dan sexy sekali, tapi bukan lah semua menjadi macam tu, yang mat letak kat N3 ni mestilah yang telah mat lakukan saringan, biasalah beb, nak masuk blog mesti pilih yang lawa..betul tak?...

P1240513
Resipi doh asas kali ni mat guna resipi sumbangan dari blogger masak2 maya yang tak asing lagi bagi kami, sapa lagi kalau bukan "MamaFami".....dia ni sebenarnya femes tau, cuma mama low profile kan, batuk2 mama sambil gentel kulit tat, apa2 pun terima kasih mama!! Doh roti ini mengembang agak ghairah sebab jadi motel2 dan gebu, macam mat gebu, resipi yang sama pernah mat buat di sini...dan di sini... Mula2 tadi mat nak letak nama lain pada roti ni, tapi nanti takut disalah anggap, elok lah mat letak nama seperti di atas tu...ambik jalan selamat, bak kata pengacara melodi, tingkat kan produktiviti, elakkan kontroversi..tak gitu..Ok jom semak resipi...

Bahan-Bahannya :-)
200 g tepung roti (high-protein flour)
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh bread improver
5 g gluten (mat ganti dgn 1/2 camca teh bread softerner)
40 g gula halus
6 g instant yeast
30 gram telur, pukul 1 biji telur kemudian timbang
95 ml air
30 g mentega
Telur + esen vanilla, untuk disapu
Sedikit gula pasir kasar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali mentega, ke dalam mangkuk adunan, uli hingga menjadi doh, tambah mentega, terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan, alih dalam bekas dan bungkus dengan plastik, biar 45 minit - 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan "on", tunggu hingga siap.
  2. Tabur meja kerja dengan sedikit tepung gandum, keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Bulat kan dan canai seperti dalam gambar. Potong kepala 12 bahagian sama besar (agak2 jee).
  3. Kemudian gulung satu persatu potongan tadi secara berhati2 dari luar ke dalam (dari bahagian besar ke bahagian kecik), kemas kan dan alih ke dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  4. Biar 45 minit hingga doh mengembang. Sapu dengan telur (lebihan yang 30 gram tadi) + esen vanilla pada setiap doh roti, tabur sedikit gula pasir kasar. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan atau boleh juga dihidangkan panas2...

28 comments:

Rozuan Ismail said...

wah..sedap2 sgt..tp klu butter roll ni ada sosej kat dalam dia mesti lg sedap kan..pastu terus letak sos kat dalam tuh

mimie1678 said...

wahhh... roti nmpk sugguh sedappp... ai folo uuu...

zaMir said...

menyelerakan...rupanya camtu je cara nak bentukkan roti tu...ingat nak kena selit2...huhuhu...

K.Nor said...

wahhh roti lg... ermm geram nak meroti aje rasanya skrg ni hehe

azlina aziz said...

tajuk tak boleh blah tu CMG, mesti terbawa2 dalam mimpi nanti. Hahahaha...at least, dah tau nak buat roti tu cane. Cuma, nak buat dalam masa terdekat ni, belum lagi la.

nad_ira said...

nyum..nyum...

iniialahaku said...

aduh..trgoda plak dgn nama dia, 2 sbb dtg tgk ni..tringin nk buat,tpi dok umah bujang apakan daya...oven 2 suma mna maw cari..tgk2 rsepi yg sswai dgn bujang jela..blik kg target mak jela soh buat..hehe

aNa d'sKoDenG said...

wahhh..memang seksi pos menggoda napsu makan niii

zacky ~786~ said...

pergghh mantop3..

Nieza said...

Salam CMG,
cun roti ni...kemas jer nengok...sure sedap ni...:)

Raihan Shaari said...

Salam Mat... Kak An pun dah tergoda dengan keseksian roti ni.. Mesti dicuba...!! K.An pun dah buat Cream Puff resepi Mat... sedddaaap bangat. terima kasih byk share resepi kastard yg sungguh berkrim.

Mat Gebu said...

@ rozuan - hehe, dah pernah buat dulu, nanti skodeng yeaa..

@ mimie 1687 - terima kasih sudi follow..sedap dan boleh buat sarapan juga..

@ zamir - ha ah, tapi saya sendiri pun byk kali buat baru jadi mcm dalam gambar tu, tak pandai sangat.

@ kak nor - apa lagi kak nor, jomm kita meroti..

@ azlina - hahaha, tajuk sikit nya panas..tak pe ada masa boleh mencuba nanti.

@ nad - hehehe...jom sarapan..

@ iniialahaku - waaaa, tak pe..nanti beli kat bakery yeaa..haha, jalan mudah, amacam?

@ ana - erkk, tergoda juga yeaa..habis lah mat gebu mcm ni.

@zacky - terima kasihh tuan..

@ nieza - sedap dicicah air kopi, milo dan sebagainya..

@ raihan - terima kasih, sudi mencuba, lepas ni try roti pulak yeaa...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Teringin nak buat..tapi tak der bread maker..sedap nyer..

Mimy said...

Slm CMG.. n gud morning.

Dgr nama jer dh takut pe lg nk mkn.. mane dapat nama tu... pe hal nampak mcm nk makan... mintak sikit ler tak...he!!!. Teruskan berjuang di alam maya... Cayok CMG.

lina said...

salam mat- lina dah copy cara mat buat roti ni....thanks mat share cara nak buat roti ni....tgh bersemangat nat buat roti lagi...comel jer roti nyer

nurazzah8 said...

salam Jumaat Cik Mat...

Kak Azzah8
http://www.nurazzah8.blogspot.com/
http://www.nostalgialama.blogspot.com/

Nur68 said...

Salam CMG, simple je resepi ni ek...mcm croissant lak..tak yah pakai pastry margarine bagai kan...nak cuba jugak la ni..

MamaFaMi said...

Uhuk uhuk... pesallah tersedak nih? Bak mari sini kopi secawan besor... hehe...

Amboi, nama roti bukan main lagi... kelesss gitu....

Ko ni dok tayang-tayang roti lawa ni, mulalah datang 'kegedikan' daku untuk membuat roti nih... ish ish ishhhh...

Norhafiza said...

wallah!..sedapnye..No suka roti ni..

Mimy said...

tahniah utk sminggu punya utk blog MG 99999 cantik nombor tu.. maklumlh blog tersohor. teruskn bjuang.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mat... mintak roti seketul.. nk simpan utk minum petang.. heeee...

water lily said...

bestnya ... minta izin c&p resepi tu ye. Nak cuba buat over this weekend. Thanx CMG and MamaFami.

Mat Gebu said...

@ nazrah - boleh juga uli guna tangan tapi makan masa lama sikit..

@ mimy - hahaha, sampai takur nak makan sebab nama dia yea..hmm bahaya juga tu.

@ lina - terima kasih, moga anda berjaya...

@ nurazzah - salam jumaat utk kak azah juga, moga sehat sejahtera..

@ nur68 - rupa dia sama, tapi tak berlapis2 mcm croissant..

@ mamafami - salam mama, long time no see, i know u bz rite..haha, tu dia inggeris aku yg tunggang langgang...kemensahh!!..

@ norhafiza - saya pun suka roti..hehe.

@ madiha - orait, ada seketui lagi..cukup ke?.

@ water lily - sila2..jangan segan, terima kasih sudi singgah ke DTS..

Peri PiA said...

memang btl seksi,tergoda la :D

Mat Gebu said...

@ peri - hahaha, lagi sorang tergoda..

inachomel said...

Salam MG,

Saya dah try buat roti ni, tapikan, nape adunannye lembik ekkk??? Puas menambah tepung, baru ok sket. Kalau MG nak tengok hasilnye, jemputlah ke blog saya, ada saya cite kat situ. Rasanye sukatan tu dah betul dah ikutan nye! "Adakah aku yang tersalah adun?"

Mat Gebu said...

@ inachomel - adunan dia mmg lembut sedikit...hmm ina buat guna bread maker ke, atau uli guna tangan?..

inachomel said...

Salam MG,
Saya guna tgn jerr. Tapikan roti tu lepas 1 minggu masih elok, tak berkulat langsung, yang ni saya kagum amat! Cuma dah tak lembut lagi, tapi tak ler keras mcm batu! Sekali cuba mungkin tak berapa menjadi, kena cuba lagi kot! Nantilah, ada masa terluang saya cuba lg. Thanks 4 ur respond, appreciated!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.