BEN ASHAARI

Sunday, November 28, 2010

UBI GETOK...SARAPAN ORANG KAMPUNG.

P1240203
Assalammualaikum, selamat pagi semua...dah sarapan?, Hari2 Ahad macam ni mesti ramai berehat2 di rumah atau pun keluar berjalan2 kan. Ok malas cerita banyak, tapi nak cerita sikit..hehe. Ubi getok satu makanan amat sinonim dengan orang2 kampung terutama masyarakat Jawa, eh apa luu ingat guaa peranakan siaa kaa, ada campur jawa juga, datuk sebelah abah mat gebu jawa, tapi nenek sebelah abah, melayu + cina baba...erkk, memang rojak petis betullah mat gebu nih. Pagi ni mat bersarapan ubi getok, tapi terus terang yang ni bukan mat yang buat, tapi bonda terchenta yang mengetoknya, ubi pulak cabut di farmville kami. Pstt..amacam corak ubi getok tu..comey tak?..kena pulak dengan tea set bunga terung, jenis antik..lagi cun kann....sempat lagi tuu..

P1240207
Sedap dihidangkan bersama sambal tumis, tapi pagi ni mat gebu belasah makan dengan ikan masin cekik leher @ selar kuning. Alternatif lain ubi getok ni boleh juga dibulat2kan dan celup dalam bancuhan tepung dan goreng ala2 pisang goreng. Makan dengan sambal kicap (orang2 Johor kalau makan jenis tu, kena ada sambal kicap), macam kat sinii.... Ok, kalau dah bercerita, tapi tak letak resipi macam kurang adilkan, walaupun resipi ulang tayang. Mat cuma letak resipi anggaran saja...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi kayu secukupnya
Kelapa parut putih, guna kelapa berkulit basah@ muda sedikit
Sedikit gula halus (optional)

BAHAN SAMPINGAN :-)
Ikan masin, pilihan anda
Sambal tumis, jika suka

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi dibuang kulitnya, cuci bersih dan kerat kecil, letak dalam periuk bersama air dan garam secukup rasa (garam jangan banyak, bagi rasa lemak saja sudah cukup). Rebus hingga empuk. Toskan.
  2. Letak dalam bekas bersama kelapa parut dan sedikit gula, tumbuk ubi tadi bersama anak lesung batu hingga hancur dan bersatu sama bahan2 lain. Bila sudah bersatu, masukkan dalam loyang dan tekan padat. Biar sekejap dan boleh dipotong.
  3. Kalau nak goreng, anda boleh bulat2kan adunan tadi, nak sama bulat guna scoop ais cream saiz sederhana. Selamat mencuba untuk semua...

29 comments:

Miza Yusof said...

cantik bentuk ubi ni. tak pernah dengan pun pasal ubi ghetok ni. kat kampung selalu makan ubi rebus biasa ja. ikan masin ? whoa! sedap tu cik mat. tambah-tambah kalau makan masa tengah panas kan :)

Mat Gebu said...

salam Miza...
Betul..nak ngam lagi dengan air kopi panass...hmmm...

sak said...

mat cuba you try getuk keladi (k.selatah, k.kelapa, dll) rebus tambah gula merah, gula putih, kelapa.....sedap makan panas2...my family prefer getuk keladi berbanding ubi ni...try laa mesti tak menghampakan...

Azueriena Norash said...

wahh cantik getak ubi cmg...sayang pulak nak makann....

LugieAmir said...

Assalamualaikum CMat!
KELAS betul presentation getuk u!!!
Masa kecik2 dulu saya jual getuk2 ubi ni! tapi biasa laa..bulat bullllat ekekekeke.CM saya vote CM tau!!!

LugieAmir said...

Assalamualaikum CMat!
KELAS betul presentation getuk u!!!
Masa kecik2 dulu saya jual getuk2 ubi ni! tapi biasa laa..bulat bullllat ekekekeke.CM saya vote CM tau!!!

makdara TERdiva said...

salam cik mat..
nak sikit ubi getok tu!
psgi ni x brekfest lg..sob...sob....

AvatarCun said...

salam CMG...
tunjukkan le loyang yg CMG guna... biase saya guna loyang biase, so no corak... cute cute... baru semangat sket nk ngidang kat tetamu...

and jangan lupa, bagitau beli kat ne.. :D. mekasih

MamaFaMi said...

Ubi getok tercantik seantero Malaya!

Kak Rose said...

betul kata MamaFami tu... sokong sesangat... guna acuan mooncake ya? wpun hanya ubi yg kekadang orang x pandang tp dengan presentation cenggini 10 ketui boleh abes nih!

Ctnaemah said...

Mat..masa baru dok felda..keliling umah penuh pokok ubi..Kalau ubi getuk,tiwol,ubi rebus tu dah mmg santapanku sbb mak rajin buat..laa ni klu sebut tiwol pun tak ramai yg tau :),

NoorMasri said...

Assalamualaikum Cik Mat...!
Amboi jelita sungguh ubi getok Cik Mat..cam sayang je nak ngap

Mat Gebu said...

salam sak...
Rasanya saya pernah rasa tapi bukan saya buat. Guna keladi "sarawak" sebab ia agak kurang kandungan kanji, jadi nak me"getok" pun mudah sedikit. Terima kasih atas idea anda tu yeaa...mat suka org yg sudi berkongsi idea...

salam azuerina...
Hahaha, yg tak bentuk pun ada. potong gitu2 jee..

salam lugie...
Terima kasih...sebab nak masuk blog, kasi lah ,lawa sikit, kalau rupa asal dia selonggok jee dalam besen.

salam MDT...
of kos cann, tunggu sat lagi sampai, kopi/teh nak tak?

salam avatar...
Actually saya guna acuan moon cake, jenis comel tu, yang ada spring boleh tekan keluar..ok nanti saya share pic dia..

salam mama..
Hehhehe, maa ni kira anak dara umur 21 nya ke ayuan lah eks...

salam ctnaemah...
Eh betullah saya pun cuma pernah dengar jee nama tiwol tu, tak pernah rasa pun...ada resipi tak nak buat tiwol?

salam noor...
hahaha, jelita dan ayu gitu...tapi selamat dahh...

akuanakpahang (AAP) said...

Salam mat gebu... tak penah rasa lagi, nama pun jarang dengar nampak macam best betul tu :)
New Entry "Awas!! Risiko Berbolgger"

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam mat gebu..
cantiknyer bentuk dia..terliur la pulak LM

Anawahid said...

rajinnya ngko mat... menerap ngn acuan kuih bulan tu mat... hehehe... dh lama x kene ubi getuk ni matt.. hehe

Mat Gebu said...

salam AAP..
Ini kan typical makanan orang2...

salam LM...
Kiut kan bentuk tu, nak makan pun senang dan nampak presentable..

salam ana...
Ana, yg ni senang leer, aku guna acuan yg ada spring tu, koo henyak ubi getok dalam dia, tekan padat2 lepas tu, tekan keluar..dah jadiii..

Hann said...

Tuan Mat..

Cantik seyh ubi tu. Ngam masuk dengan set bunga terung.. iskk.. mengancam.. ada kelass.. tabik spring lah kat mat. Kreatif!

Mat Gebu said...

salam hann...
Hahaha, alah hai kelas local jee, tapi set tu mmg saya suka, specially kan cawan gebu yang betul2 ada 1 set tu je...huhu

Ctnaemah said...

Mat..akak takde resepi tiwol sbb mmg dh berkurun tak jumpa makanan tu tapi td akak ada jumpa blog yg ada resepi tiwol.Akak rasa kalau mat yg buat pasti TIWOL ni popular semula..berebut-rebut peminat mat cari dan jemur ubi utk buat TIWOL (termasuk ler akak..ahaks)

http://pekanmedan.blogspot.com/2009/12/gaplek-gatot-dan-tiwol.html

Yatie said...

Salam Mat,
Rajinnya buat ubi ghetuk yg anggun ni...kalau akak dah tak sabar2 nak makan....kepal2 terus masok molot...hah3 gelojoh tul...Mat punya,fulamak cantik seyhhhh....

Ummi said...

Waaaaaaaaaaa Mat, baru akak perasan...kelas koo! Kretip gitu...ni ala2 kuih bulan yg ko x reti2 nak tunaikan tu ke...hahahaha..ko bg yg ni je laaa..sian dia...

Mat Gebu said...

salam ct naemah...
Waaa, terima kasih, saya dah skodeng blog tadi tu, tapi mcm rumit sikit kan nak buat tiwol tuu..tapi tak mustahil, insya allahh..

salam kak yatie...
Kak, yg nak masuk blog jadi lah lawa, yag nak makan, tekan dalam loyang saja..habis pecah rahsia.

salam kak ummi...
Hahaha, akak nih, syhhh dediamm, jgn sebut itu kes, i don likee...

Che Sue said...

salam.......

Che Sue said...

lama tul che su nak up load comment nih....tenet slow mcm siput da....hari2 duk nengok blog DTS ni....hurm dah bjaya pon wat pizza....thank you enche mat....ye sharing recipe...kelas gitu...best sgt2...hehehe

nursarah puteri biru said...

ubi getok ni biasa saya makan kat umah nenek.. mmg orang jawa pun. makan ngan sambal tumis mmg ngam sangat. huu

SaFnIeBakERs said...

salam en mat..bleh x tunjukkan resepi sambal kicap tu?pure punye dr johor..penahla dolu2 kale zmn kecik2 beli goreng pisang tepi jln kt segamat tu,org tu siapkan sambal kicap skali..mmg sedap...tringat2 smpi ke tua ni..so kalo bleh share la ye,sbb dh try wat sendri,x dpt rase yg same..tq

awin nurin said...

hurm...awin rs awin penah makan la nama ubi getok ni....kwn dri negeri sembilan kasi..tpi style dia lain sikit.....dia buat bulat stengah penumbuk tgn, pastu dia goreng mcm pisang goreng.....hehehe sedappppppppppppppppp

Déé Jkstra said...

Terima kasih Mat Gebu kerana memberi kan idea untuk saya hidangkan getok ubi ini dengan style yang berlainan dari yang pernah saya coba. Nampak classy gitu.

Saya ada satu pertanyaan tentang cara alternative menggunakan ubi yang dah diparut. Saya menetap di Australia dan hanya ubi yang sedemikian saja yang boleh saya dapatkan dari kedai Cina disini. Agaknya boleh tak jika saya rebus atau kukus dan ubi parut untuk dijadikan getok ubi?

Terima kasih Mat Gebu..:)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.