BEN ASHAARI

Sunday, November 7, 2010

PUDING LAICI.....NYAMANNYA TEKAK....

P1230625
Salam semua, jumpa lagi dengan N3 terakhir malam ni, sebenarnya buat siang tadi, cuaca panas kat Johor ni, walaupun mendung dan ada kala hujan. Puding laici ni lama dah mat simpan resipi dia. Resipi asal dari Kak Liza, chef terkenal tuu, tapi yang ni mat ambik kat rumah Hana Jepung, dan mat guna resipi Kak Nor Ganu. Tapi kan seperti biasa mat guna sebuk jelly konnyaku, mereka2 itu guna serbuk agar2. Mat buat 1/2 je dari resipi asal, maklumlah penduduk rumah cuma 4 orang saja, dan hari ni anak2 buah pun tak nampak batang hidung. Puas dah mat dengar komen dari blog2 yang telah membuatnya, depa kata sedap..Tapi memang betul sedap, rasa pun tak manis sangat, manis2 manja jeee...Tapi kan tadi mat kekurangan buah laici laaa, tu yang pi letak strawberry sebagai hiasan tambahan..hmm, sebenarnya tak berapa kenan lah dengan strawberry tu....huhu..

P1230632
Puding ni kalau nak makan memang wajib disejukkan, baru lah sedap. Kalau bulan2 puasa kan hmm lagi lahh sedap. Untuk majlis2 pun ok juga. Cerita2 ni lupa nak cerita, perbezaan antara jelly powder dan serbuk agar2. Jelly powder ni kalau membeku ia akan jadi liut dan ala2 flexible kalau kita pegang pun dia gedik2, berbeza dengan sebuk agar2, kalau membeku ia agak kejung dan keras, dok macam tu saja, kalau terganas nanti patah atau pecah. Begitulah kurang lebih perbezaannya. Ok jom semak resipi, ingat yea resipi mat tulis ni 1/2 dari yang asal..

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 tin laici, kisar 1/2 isinya dengan 125 ml air laici dalam tin
1 helai daun pandan
Strawberry sebagai hiasan (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan gula dan sebuk jelly ke dalam periuk berisi air tadi, kacau hingga sebuk jelly larut. Masukkan daun pandan, dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih, kacau selalu. Matikan api.
  2. Masukkan susu cair dan isi laici yang dikisar tadi. Kacau rata dan tuang ke dalam bekas sesuai. Biarkan hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam atau hingga mengeras.
  3. Hidangkan bersama hirisan laici dan strawberry, jika suka boleh dituangkan air laici dalam tin tadi sebagai kuahnya. Sedap dimakan sejuk.

22 comments:

♥ Roshazzy Shag ♥ said...

Nomm nomm~ Sedap gila! Tetiba lapar :P

~WaNi~ said...

sedapnya bang mat gebu... cantik hiasan ngan strawberry tu...nampak sedapppp sangat...leh try nnt...thx a lot!!! for sharing..

cek chun said...

mimpi puding ni malam ni :P

Myra said...

Ni pun menu harus buat masa cuti sem ni....sedap2!!

IQBAL ZARIN said...

selalu jugak buat kat rumah. sedap. tapi cammane CMG buat jadi sekata? sy kat rumah try dgn mak, mesti jadi 2 lapis.

fuzidss said...

waduhhh gebunyaaa

Rozuan Ismail said...

wah..sedapnya..

Mas said...

che mat, mas pun dah banyak kali buat puding laici ni ....sedappnya,,

maz said...

cik mat..kmaz blik tghri nti kmaz nk tgk pding ni ada atas smeja kmaz tau..hahaaa..kmaz nk kluar p bli brang2 yg nk dibawa trbang nti..klu xkmaz lambat blik..tompang letak kat umah mama dlu ye..hehee..

~Bee~ said...

aduhhhh....sungguh mengiurkan..yummy...slurrpppp....

jeBateja said...

Pakcik Gebu...nak tanya...

5grm serbuk jeli boleh bekukan 675 air + 200ml susu ke? ( semuanya 875ml )

Selalunya saya guna serbuk agar2...10gram = 1 liter air.

Adakah itu termasuk kelebihan serbuk jeli?

Terima kasih....ahakz

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, cik Mat.. puding hias strawberry, barulah nmpk brseri2.. hik2. Nak gaklah try puding laici ni, tgh giler puding skrg.. kih3

Ellen said...

sedapnya, nanti nak cuba lah ni..hehe

K.Nor said...

salam che mat, lagi la mengancam puding ni bila makan dgn stoberi tu.. sedap nampak..

Mat Gebu said...

salam roshazzy...
Harus cuba, memang berbaloi..

salam wani..
sama2 dan memang kena try, anak2 suka..

salam che chun...
haha, tuu diaaa...

salam myra...
Yess, setuju2, pstt buat kan utk BF..

salam Iqbal...
Hmmm mushkil juga, ok, lepas masak sebuk jelly/agar2 tu dan bila larut, matikan api. terus masukkan susu dan laici kisar tadi, kacau rata dan terus tuang dalam bekas..

salam fuzidss...
hahaha biar betul, kalau kek tu baru lah gebu..hehe..

salam rozuan...
Hmm boleh try nanti yeaa..

salam mas...
Saya 1st time buat mmg sedap lahh..

salam kak maz...
haha, wokeyy...jgn lupa beli stoberi..pstt ikut petua saya eks pasal stoberi tu.

salam bee...
Hehehe, menggoda yea..hmm

salam jebat...
Ok macam ni actually total cecair 1 liter termasuk laici yg kita kisar dengan 125 jus laici dari dalam tin tuu...

salam sari...
Wajib buat, memang sedapp..

salam ellen..
Yess wajib cuba tak caya tanya kak nor..

salam kak nor..
kak terima kasih resipi olahan akak tu yeatapi saya suka lagi laici, stoberi tu nampak mcm tak kena kan dengan nama resipi..huhu

salykin sobry said...

emmm sdapnya nmpak..kna try nih..recepi pun simple ja

Mihrab Cinta said...

salam cik mat,

jelly tu kalau ganti dgn gelatin halagel boleh ke??

ayyue said...

as salam en mat,
sy da buat puding ni tp masaelahnyer die xnk keras.. smlman sy letak dlm peti es.. rase die mmg superp ler.. last2 sy ltk kt freezer jd kan es krim.. camane tu ek?

Eyda Amin said...

salam~kenapa saya buat die x keras ye?helpp =(

jeBateja said...

Pakcik gebu....boleh minta tolong advise...kenapa bila saya buat puding laici ni....jadi susu nya macam pecah lemak....dah 2 kali saya buat gagal...tolong aaaa

Liza @ Adzriel AB said...

jebat jgn nangis.. tapi tengok puding MG ni memanglah terliur. apasal cantik je puding MG ni?

dyba gula-gula said...

kreatifnyer mat gebu nih!!