BEN ASHAARI

Tuesday, November 30, 2010

PUDDING MILO....RESIPI DERHAKA LAGI.

P1240244
Salam semua, buat apa tu, mlek-mlek ke?..haha tau tak apa maksud tu, hmm kena lah tanya orang Jawa, apa maksud "mlek-mlek"...hehe. Ok N3 terakhir bulan November ini mat letak satu resipi terbiasa sangat2 yang telah mat gebu derhakakan tah berapa kali, tapi hasilnya syukur alhamdulillah menjadi dengan jayanya dan dan tidak mengecewakan dari segi rasa dan teksture nya yang lembut dan gedik2. Resipi asal dari sini, tapi telah ku derhakakan beberapa kali, yang ini....yang ini... dan yang ini serta terbaru resipi sekarang ni, alah biasa lah, research and developt @ R n D...tak dosa kann?...

P1240249
Lepas buat tu, timbul satu masalah lagi, style nak makan macam mana pulak...tau lah suap kat mulut!, tapi nak bagi perias dulu, biar nampak lawa. Ok, mat cuba curah sedikit susu sejat dan tabur milo atas dia, lepas tu tenggekkan 1/2 biji ceri merah..wahh not bad tau sedap dimakan, ada rasa lemak2 dan rangup2 si milo tu tadi. Bila masuk tekak, sejuk siaaa, laju dia jalan, tak sekat2. Budak2 pun suka ni, yelah musim2 cuti ni kan kita utamakan anak2. Orang2 besar pun diutamakan juga.....Ok mat letak resipi dia pulak, layannnn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 camca besar penuh MILO*
1/2 cawan air panas mendidih*(*dibancuh hingga larut)
200 ml susu sejat IDEAL
1/2 camca teh esen vanilla
625 air*
100 gram gula pasir*
5 gram serbuk jelly konnyaku*(*disatukan dan kacau dengan whisk hingga larut)
Susu sejat sebagai kuah
Serbuk milo sebagai hiasan
Ceri merah sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Jerang bahan2 yang disatukan tadi hingga mendidih, kacau sentiasa. Letak esen vanilla kacau lagi dan alihkan dari api.
  2. Masukkan susu cair dan milo yang telah dibancuh dengan air panas tadi, kacau rata2 dengan whisk hingga semua sebati. Tuang dalam bekas kesukaan, terpulang bekas kecil atau besar.
  3. Biar hingga hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam atau hingga beku. Keluarkan dari acuan, curah sedikit susu sejat, tabur serbuk milo dan hias dengn ceri merah sebelum dihidangkan...

29 comments:

Masrini Karim said...

hahahaha..terbaeeeeekkk lah cik mat..abislah..pasni nescafe, milo, horlicks, teh..kena tempias derhaka mat gebu..hehehe

The Nurul said...

laju ni budak budak telan kalau buat ni.

Mat Gebu said...

@masrini - hahah, pstt dah plan nak try nanti teh tarik pulak..apa kah kesannya nanti yea..hmmm..

@the nurul - betul2, saya yang budak tua ni pun telan laju jeee..hehe

K.Nor said...

salam che mat.. laaa.. dah makin hebat.. dah lari dari bahan utama iaitu buah2an.. dah beranak jd milo lak ya.. hihihi.. tabik2 kat che mat nih.. :)

Ummi said...

Emmm ya laaa..tau ko mmg suka derhaka...apa nak buat kan, yg penting mmg mengencesss air liur akak tauuu...hehe

deqdeq said...

ala...sedapnya...terus terliur je bila tgk gambar nih....

Mat Gebu said...

@kak nor - siri derhaka terbaru nih..

@kak ummi - Lepas ni derhaka sikit2 jeee, takut lah.

@deqdeq - hehehe, kalau masa tengah hari lagi sedap, nyaman jeeee..

aZLiNa aZiZ said...

I like it and i love it :D

mrs plain-june said...

sungguh kutergoda!!!! harus kucuba! nanti ya..

aNa d'sKoDenG said...

wah wah mat..asyik DERHAKA saja..x baek taww..
baek bila hulur skit kat ads ni haa..pasal nampak sedap sungguh..rasa nyaman ditekak niiii

mrs plain-june said...

eh... lupa nak tanya tadi.. serbuk konyaku tu kalu ganti serbuk agar2 aci tak? mekasih ya cikmat :)

ini blog -nuanza- said...

derhaka2 pun menjadi tak pe...aku kalau derhaka, terus masuk tong sampah

suhana azlin said...

bestnyer...nak suruh mak pos serbuk agar2 lah..kat sini serbuk jeli byk yg ada gelatin..huhu...

atielense said...

salam....mat gebu...ni tengah angkat tangan nak tanya apa tu whisk sorry mmg tak tahu....=)

tiefazatie said...

haha...adoi la..terkejut ifa baca tajuk..ingat ada copycat ke ...rupa2nya...haha..adoi la..best jg kan wat camnie..hihi..macam2 perisa nie..

BlueberrY CheesE said...

sedapnyer!! ^^

hana said...

wa sulah jatuh chintaaa! besok besok wa buat! wa talak tahan wooooo....

Ummi said...

auyaiiii..jatuh cinta la nanti bebudak nih kalau buat..memang feveret milo plak tuh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau ada milo cenggini.. budak2lah yg paling suka...

Mat Gebu said...

SALAM UNTUK...

@azlina - boleh try nanti, budak2 suka..

@mrs plain - wajib cuba, sebab senang banget, kalau serbuk agar2 pun ok.

@ana - derhaka berhemah nama nya tuu..sekali2 ok lah, tapi mat gebu selalu kan derhaka..erkk seramm.

@nuanza - haha, eh jgnnn, try ikut resipi derhaka saya, insya allah menjadi.

@suhana - ok , nanti kalau dah buat bagi feedback yea..

@atie - whisk tu, kan dia alat pemukul yang ada dawai bersilang2, bila2 senang saya letak gambar yea.

@tie - hehe, saja je, sebab ini resipi asal yang telah mat derhakakan 2-3 kali dengan pelbagai versi.

@ bluberry - hmm nyaman bahh..

@ hana - yeaa, alah kalau koo ciken jee buat nih..

@ ummi - haa kalau budak2 mmg suka, lagi2 bila tabur milo atas dia, saya pun sukaa..hehe

Mat Gebu said...

salam madiha - Betul2, lagi pun mmg kita nak tarik perhatiaan kanak2..

mokjadeandell said...

Cik Mat,
Apakata cik mat bukukan resepi resepi dan jual online....tentu ramai yang hendak...baru tertengok prog on tv ttg publishing blog jadi buku semalam.

Sis-Lin said...

Mat..ni khas utk abg buden ka..hehehehe

Yaati Nor said...

Cik mat blh tak tunjukkan serbuk jelly konnyaku yang mcmn gupa dia mat guna..saya cubaan buat agar2 gagal..tak sedap langsung..sedih woo bila buat tak jadi aka org tak nak mkn..ohohohohohoh

Princess Nur said...

sedap neh abg mat..nk try la

blogsyarih said...

Belum makan pun nampak sedap je. Nih kena try nih. Nampak mudah je nak buat.
BlogSyarih

FareedSairi said...

hohoho.bole try gak ni...

baru je 'menderhakakan' nasi lemak ijau Mat Gebu :) Memang laju je abis dalam periuk!

Eda said...

dapnyeeee....derhaka ker?..huhu

Nina Juliana said...

Assalamualaikum CMG..

Saya ada ambik resepi ni beserta gambar utk diderhakakan dalam segmen MR BA.. harap maap ye.. n terima kasih..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.