BEN ASHAARI

Saturday, November 27, 2010

DAGING LADA HITAM HALIA.

P1240200
Erkkk..hehe, N3 masak2 terakhir malam ini, psstt lepas ni ada N3 lagi satu, tapi bukan masak2.. N3 apa tu..hmm ada lahh, tunggu yea, n3 pembakar semangat pada blogger2 semua dan juga pembakar semangat DTS untuk terus berblog...serius beb!!..Ok pasal N3 ni, mat pasti mesti daging korban anda ada lagi kan?. Ni kali mat masak lebihan daging korban dalam 500 gram macam tu. Cuma masak lada hitam saja, lepas tu letak halia bagi dia hangat dan perhebat menolak angin dalam badan..hehe. Ini mat masak simple saja. Memandangkan daging ni bukan jenis dari batang pinang, mat terpaksa rebus dulu hingga empuk. Tapi mat guna pressure cooker atau periuk tekanan, masa memasak jadi singkat dalam 15 minit macam tu dah empuk. Berbaloi tau dan gas pun jimat. Tapi mat nak pesan, kalau nak guna, WAJIB baca cara2 menggunanya dengan teliti, dan ikut arahan seperti yang disyorkan, okey!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging, hiris nipis, cuci dan toskan, rebus hingga empuk dengan halia dan bawang putih
1/3 biji capsicum merah, didadu
1/3 biji capsicum hijau, didadu
1/3 biji capsicum kuning, didadu
1 batang saleri, hiris serong
1 batang leek, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris
1 1/2 inci halia muda, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 camca besar sos lada hitam (mat guna jenama "LIFE")
Kicap cair, jika perlu
Hirisan daun sup sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia, bawang putih dan leek hingga layu, masukkan daging rebus tadi (asingkan stoknya), kacau dan biar tergoreng sekejap. Masukkan sos lada hitam, kacau rata dan tuang air rebusan daging. Biar mendidih.
  2. Masukkan batang saleri, dan masak hingga pekat. Tambah red/green/yellow capsicum dan bawang besar tadi, kacau rata dan biar hingga layu. Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya. Masak sekejap dan boleh diangkat. Hidangkan bersama nasi hangat...

8 comments:

Kalamhati said...

Salam Cik Mat..

tq share resepi ni!..ni yg tak tahan ni..saya peminat setia daging yg masak ngan black pepper..hehe selalu main bantai sesedap rasa je buat..

Sari Yusa Ibrahim said...

Cik Mat, my hubby kalau daging ni paling senang, hiris nipis2 gaul ngan kicap terus goreng gitu jer. Halia pun tak boh, tapi tulah feberet dia.. hehe.

NuE said...

cik mat..mmg rajin....saya pon turut rajin....rajin jenguk blog cikmat..tetiap hari.....heheehe harap halalkan ilmu resepi ni ye...nnt nk try wat roti n muffin.....:)

dbalkis said...

uish..sedap2..saya pun suka daging black pepper ni..slalu gak masak.:-)

watie said...

pandai betui mat gebu memasak....respect ler

Mat Gebu said...

salam kalamhati..
Hmm excelikan, masak ni ikut saja naluri, asal menepati piawaian citarasa tekak kita..

salam sari..
Hehehe, style makcik saya tu..batuk2 mak engku..

salam nue..
Terima kasih, rajin sikit2, nanti kalau malas mesti blog tumbuh cendawan...saya halal kan, sila2 lah yea skodeng mana yang suka.

salam dbalkis...
Saya masak kalau ada daging je, faham2 jelahh dah gebu2 ni kalau membaham tak hingat, hmm parah nanti..

salam watie...
Erkk, tak de lah pandai mana, setakat boleh saja...

hadina said...

salam cik mat...

tengah mencari resepi nak masak daging ni...blog cik mat ni selalu gak ziarah...nnt ade mase nak try resepi masakan cik mat lah..mintak halal yer.. :)

rumpunhijau said...

bz2 lam cmat punyer blog..meleleh air liur..mohon share yer..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.