BEN ASHAARI

Wednesday, September 22, 2010

MEE GORENG MAMAK

Mee Goreng Mamak
Assalammualaikum, dah sarapan ke semua, jemput2 makan mee goreng mamak, tapi bukan mamak yang goreng, mat gebu yang goreng..hehe. Saja je, letak dari tak de N3, disamping nak tayang set pinggan lawa mat gebu..alahh kalau tak cakap pun ada orang kata macam tu, mat gebu selain masuk resipi, nak tunjuk set pinggan dia...haha, baik aku ngaku je awal2. Alaa, tu set biasa2 je, murah2 (kecuali teko tu). Sekarang ni kan, kalau makan mee goreng, atau apa2 jeelah, tekak macam lebih selesa minum teh yang diletak hirisan lemon, macam nyaman jee...tapi mat gebu sebenarnya kan hantu kopi, tu pasal kopi tetap di hati.. Ok jemput sarapan semua, jumpa nanti di lain N3, insya allahh...

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram mee kuning, cuci dan toskan
15 ekor udang sedernaha besar, buang kulit, cuci dan toskan
2 keping kek ikan, hiris kecil
1 keping tauhu, dadu kecil dan goreng, angkat dan toskan
1 biji kentang kecil, kupas, dadu dan goreng, angkat dan toskan
2 genggam taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
3 kelopak kobis, cuci dan hiris kecil
1 pokok sawi, cuci, asing tangkai dan daun, toskan (tak letak..lupaa)
3 biji telur ayam, pecahkan dan kacau sedikit
3/4 cawan air
5 biji bawang merah, hiris halus
4 ulas bawang putih, cincang halus
3 camca besar cili kisar
3 camca besar kicap pekat
2 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1/2 camca teh cuka makan (optional)
Kicap cair secukupnya
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan cili merah, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Hirisan timun, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, tambah sos cili, sos tiram, kicap pekat, dan cuka makan (kalau guna), kacau rata dan masak sekejap. Tuang air dan biar mendidih.
  • Masukkan tauhu, udang, kentang, fish cake dan tangkai sawi, kacau dan biar mendidih. Tolak bahan2 tadi ke tepi kuali, dan masukkan telur, sederhanakan api, dan biar telur mengeras sedikit. Kacau sampai telur sedikit hancur. Gaul rata dan masukkan mee, kacau gaul hingga sebati.
  • Tambah kobis dan daun sawi, gaul dan rasa, jika kurang masin, tambah kicap cair secukupnya hingga mendapat rasa yang anda ingin kan. Akhir sekali masukkan taugeh, kacau rata dan matikan api.
  • Hidangkan mee goreng mamak dengan taburan daun sup, hirisan cili, bawang goreng, belahan limau kasturi dan juga timun, sedap dihidang panas2 bersama sos cili kegemaran anda..Kalau mat gebu mesti lah sos cili "LIFE"...baru hidupp!!!...

12 comments:

fara dean said...

salam cik mat..
mmg cantik pinggn tu..pastu di tambah lagi dgn mee feveret sy..mmg mantop!
p/s: kat mana cik mat cari pinggn mcm tu..cantik2 la..
tp sy x mmpu kot

joegrimjow said...

dah slamat sampai sini dah xsempat nak menjamah makanan

SYaMiLa said...

bestnya mee grg mamak..my feveret...tp selalu buat tk brp nk jadi..huhuhu..

nanti cuba resepi mat gebu lak.. :-)

AlKisahKu.. (^-^) said...

sedapnye mee grg mamak abg mat.. dh blh bayang kenikmatan mkn mee grg dgn air teh lemon suam2,nyum2...

era_zierah said...

sedap nye..
da r lapo giler ni..
rs mcm nak amik je mee 2...
da mcm kat kdai da mee 2...
;)

KSWSK said...

wa pun suka kopi...lagi2 kopi yg beli pakai timbang kati kati kat kg..mmg mabeles...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

bukan mee grg mamak sgt gelap ke ? hehe

Kak Rose said...

mat, posa2 ni laponya tengok mee tu... rasa macam nak ngap je skrin tu... n amik pinggan yg cantik tu sekali!

Kak Pah said...

salam cik mat, saya nk tolong mak saye perniagaan online nya. tapi saye tatau camne nk bagi ramai org view. boleh ke saye dpt nasihat cik mat?
ni blog mak saye http://nongtalhahfood.blogspot.com/

trime kaseh

hana said...

pakcikkkkkkk... mee goreng mamak satuuuu!! meja no 8 tau! air teh tarik skali! kaw kaw kawww ar.....

abang sulong said...

Salam Che Mat,

Hari ni saya nak cuba buat mee goreng mamak che mat ni. Terima kasih resepinya..

umi ameer said...

berselera wehhh!

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.