BEN ASHAARI

Wednesday, August 25, 2010

SOTONG GORENG KARI

Sotong Goreng Kari
Salam sahur..Dah sahur...Terlepas sahur..Haa tak bangun langsung..kalau nak Mat kejutkan sila tinggalkan no telefon anda di YM yeaa...hahaha, erkk..memain jee lahh, mat pun nyaris2 ter ter ter sahur tadi..alah letih koo, asyik batuk2 je, malam tak bley tidur, macam mana lah nak melapis kek lapis nihhh..takut tertiarap jee muka dalam tin kek tu, sebab ngantuks..hehe. Tengok tu lauk sotong..kejam kan, dengan rasminya mat tak dapat makan, malas lahh, kang gatal, nak makan ubat masa tak sehat ni takut kang alergi lain pula timbul...ada kang muka jadi ala2 ultraman, bertanduk segala. Susah betul mat gebu tahun ni, dugaaaann, sabar...sabar...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram sotong, bersihkan*
1/2 camca besar rempah kari*
1/3 camca teh serbuk kunyit*
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*(*disatukan dan perap 20 minit)
1 biji bawang besar, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
2 biji cili hijau, hiris serong
2 tangkai daun kari
1 camca besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, ambil jusnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan daun kari hingga harum dan bawang layu. Masukkan sos tiram dan masak sekejap. Masukkan sotong, gaul rata dan tambah sedikit air.
  2. Bila kuah pekat sedikit, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Biar kuah pekat, tambah jus limau kasturi, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

11 comments:

ilahjy said...

salam dan selamat pagi dan selamat mengerjakan solat subuh pagi ni..

kalau cmg ada resdung yg alergik kat udang sotong dll kak nasihatkan p kat farasi beli satu ubat ni..anak2 dan akak dah makan ok laa begiru juga kawan2 yg teruk kena resdung pun dah sembuh.. termasuk asmaaa pun sembuh dgn izin Allah...

ia sejenis ubat cacing..jgn terkejut..makan 1 biji jer tau harga dia kalau kat care4 6.90 jer kalu farmasi tu 8.90 kot.. mahal sikit..boleh makan dlm bentuk cecair kalu tak de stok biji.. kalu cecair minum 1 botol tu habiskan... kalu berminat nak try sila ke blog akak ada akak pamerkan ubat tu..khas utk kwn2 ...

syahir said...

wah abg mat, juadah bersahur ker? ehehehe..

Sis-Lin said...

hehe yummy..klu ko nak tau, sotong masak kari/rempah le yg selalu aku masak kat uma selain masak hitam...kdg2 je aku masak tomato masam...:)

sedapnyaaa...kat peti ada sotong, esok2 le leh masak..:)

Janna Rusly said...

Salam En Mat. Masih Batuk lagi ke? saya nak share dengan En mat Gebu yng gebussss ni...
Saya pernah batuk 3 bulan lamanya..dan lepas tu..selang sebulan batuk lagi...jumpa Doc, dah sampai naik letih, telah ubat2 jgn cakap laaa... at last ada satu makcik tu suruh saya buat ni: senggenggam bunga cengkih di cuci dan direndam dengan air suam, agak2 air nya dah kaler cokelat, minum pagi sebelum p keje and sebelum masuk tdo.. insyaallah.. jangan lupa telan air tu degan berselawat nabi..
ahad lepas saya masak sotong..tp masak tumis bersantan.. sedappppppp gak... huhuhu

Kak Rose said...

cian ko mat, masak2 pas tu x leh nak makan...baik ko makan ubat dulu...dpd tersembab depan oben kek lapis tu...cobaaaan bulan puasa...

ain said...

betul kata kak rose tu, baik mat mkn ubat, nanti kang segala jenis kuih raya tak larat nak buat.

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam dan selamat pagi C'Mat.. aduhhh pepagi dh besau biji mata npk sotong.. semlm bru bli gak.. ptg ni klu jammed x mghalang laluan pulang akan ku cuba resepi C'Mat nih eyahhh!!

yusparisa said...

salam cik mat,

nampak sedap sotong ni, ala2 mamak style ke?nanti nk tryla..thanks sbb share resipi yg memang maveles...huhu..

yanizz said...

Salam c'mat, lari tajuk skit nie. Nak tanya sy try bt puff sardin semalam. Sebiji mcm di kedai tp kenapa tepung yg kat bawah mcm x masak yer....

Ustaz Love said...

Salam..

Ustaz Love dah try resepi Abg Mat Gebu.. memang menjadi dan sedap aa.. pasni nak try seafood campur plak.. hehe

NanieKhairani said...

Salam Mat,

resepi ni adalah antara resipi yang paling saya suka masak sebabnya resipi ni adalah feveret hubby.. tenkiu very much Mat... :)

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.