BEN ASHAARI

Thursday, August 19, 2010

SAMBAL TELUR PECAH

Sambal Telur Pecah
Salam sahur...cakkk...dah bangun kee semua, laa ada tu merangkak2 lagi..taulah ngantuk, betul tak. Tak pe setahun sekali je bersahur ni. Kali ni nak share resipi sambal telur pecah..Wahhh, jangan kata mat gebu kutip telur yang dah pecah kat lantai, pastu masak sambal...erk..tidakkk..Sebenarnya ni sambal tumis telur tapi kita pecahkan sebiji2 telur dalam kuah sambal dan biar masak dgn api kecil hinggan telur mengeras. Ramai orang suka style sambal telur macam ni, dari yang di rebus...Mat pun suka jugaaa. Kali ni mat guna telur gred C, kalau telur gred B pun boleh, tapi mat tak galakkan telur gred A, jika anda ingin mendapat kan bentuk telur yang elok dalam sambal atau sup...Telur A kandungan air lebih...

BAHAN-BAHNNYA :-)
5 biji telur gred C (atau telur gred B)
1/2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk lumat)
1/2 cawan cili kisar
1/4 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 hirisan nipis halia
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan cili kisar dan halia, tumis hingga garing, masukkan garam dan gula secukup rasa. Tuang jus asam jawa dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
  2. Perlahankan api pada kadar paling kecik. Pecahkan telur satu persatu dalam kuali, pastikan ianya tidak bertindih antara satu sama lain.
  3. Masal dengan api perlahan selama 15 - 20 minit atau hingga telur mengeras secara perlahan. Kemudian kacau perlahan2. Tambah hirisan bawang besar dan masak hingga bawang lembut dan sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

21 comments:

NYKOLETT said...

good morning Mat,jus assam jawa tu mat perah sendiri ke beli assam jawa cordial tu...nak lah tahu kan ...kalau pakai assam kopeng sama tak sedap nye?

Mat Gebu said...

salam kak rose..
Kalau guna asam keping pun ok, tapi omit lah asam jawa..kalau nak try guna perahan jus limau kasturi pun ok juga...kak rosee!!!...

hanieliza said...

kakliza suka sambal gini..
teringat masa zaman anak dara..
boleh katakan selang sehari masak sambal gini...
senang kojo den...

Kak Rose said...

rajin ko masak pepagi ya mat... sedap lak tu... kak rose ni ari2 makan 2 slice toast n secawan nescafe jer tuk sahur...

Sharinginfoz said...

bunyi memang pelik telur pecah tapi tak kisah janji rasanya sedap kan

joegrimjow said...

nak mlawat rumah la. nak pinjam pinggan mangkuk
bleh?

snuMun said...

abg mat..kite br tau la telur gred A bnyk air..slalu kite wat telur rebus or telur mata je wat sambal... i like2...

Sally said...

Salam En. Mat..maksudnya pecahkan telur tu dan x payah kacau2 la ya..bagi masak baru gaul rata dgn samablnya ya!...rajinnya Mat masak pagi2 gitu..

ain said...

salam mat...akak suka betul sambal telur pecah ni. mmg sedap!

HaSue said...

salam cik mat..sahur setahun 30 kali laa kalo tiap hari dlm bulan ramadhan x miss..hihi(saja2 jek..)
Sambal telur tu pasti membuka selera dan mata yg mengantuk ketika bersahur kan..hehe

KAK TON said...

salam mat...sihat??? terliur tgok sambal telur pecah tu pepagi camni..hikhikhik

zuwaidah said...

Salam MG, tengok mat masak apa pun kat sini semuanya mengiurkan...adehhhhhhh sedapnya sambal telor nih...dah lama tak buat hhehehehee

aile77 said...

salam cik mat... emi selalu gk buat smbl gini... tp biasa tu telurnya goreng mata kobau dulu... pasni bleh aa buat stlye telur pecah pulak...

Adlina Husaini said...

salam cik mat

fyi, ina banyak masak guna resepi cik mat..

erm, tengok pinggan tu tingat kat umah nenek..cantik rupanya bila kita hidang n ambil gambar dalam pinggan camtu ^_^

MAMASYAZA said...

memang sedap sambal telor pecah ni...en. abah suka sgt

Jemi said...

sedapnya Mat! masakan simple2 mcm ni la yg paling saya suka. nak masak la utk berbuka nanti :-)

Chempaqa said...

kalau telur puyuh rasenya krem tangan dok pecahkan...slalu guna telur puyuh rebus.sbb doters suka sangat telur masak gini...choppppppp..resepi bukak karang...

SYaMiLa said...

sedapnya...nk kena cuba buat ni...=)

makdara TERDIVA said...

tak penah dgr lagi resepi..balik harus buat mcm ni.. :)

lady D said...

kalau saya masak sambal telur ni saya hancurkan terus telur tu sekali ngn sambal....pastu makan terus ngan nasi panas...nyum...nyum...isk...lupa plak puasa...hihihi..

....Nia...... said...

saya pn suka wat smbl telo ble time malas. tp saya suke bg telo tu hancur. pastu mkn ngn roti canai segera cap awangku.perghh...mau 2 kpg habis.sib baik suami x cerewet.hihihi.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.