BEN ASHAARI

Friday, August 20, 2010

LAGI BLOG CURI RESIPI!!!...TAK SERIK-SERIK!..

Salam semua, waaa..sekarang ni musim orang curi2 resipi dah lah tu kaut sekali dengan gambar, letak kat blog sendiri lagi...apa lah nak jadi. Tu N3 pulut serunding, mat punya, tak caya, boleh klik sini, tengok N3 asal mat....dan sini untuk N3 di blog beliau..

Ha ni lagi satu curi juga, crop lagi lepas tu copypaste bulat2 dari blog tiffinbiru..adoii, tak da baca punya orang. Resipi gulai sotong padang (klik sini) tu mat ambik dari blog kak ina KL..dan kak ina juga yang inform pasal kes ni tadi...sebelum tu ada juga yg bagi tau, tapi mat tak sempat nak pi tengok..Terima kasih mat pada kak ina KL dan "guest" tersebut. Masa mat pi tengok2 tadi ke blog si polan tu, resipi dan pic kuih kak liza pun adaa...hmm yang lain tu mat tak pasti lah sapa punya...baik anda pi tengok, kot2 ada hasil masakan anda pun turut serta dicuri...klik sini untuk ke blog beliau....

51 comments:

Amir Izzat said...

assalamualaikum...aduh..ada lagi ke? aduhai...abis tue..macam mana nie? apsal la ngan diorang nie?

tak pa abang Mat..sabar jela.. atau amik tindakan lagiii tegas...hurm..

Miss Kira said...

aik..bukan bro buat watermark ka???

ala..sabar aja..

XD

rafidah said...

Salam mat..

tak pasal2 femes plak blog minah ni. Akk masuk blog dia, tgk traffic laju jek..haha..tumpang glamer..but all for the wrong reason.

sempat akk tgk n3 dia on 'kerabu taugeh'. Gambar dan resepi kerabu taugeh tu rasanya dia cilok from somebody's blog. Akk tak ingat siapa punya, tapi still fresh in my memory gambar dan resepi tu, sbb baru2 ni akk penah terjumpa dlm blog seseorg...sebijik sebijon...heeii..teruk la ini org..

A-Y-I-E said...

CMG... semalam saya curi juga.. Huhuhuh.. tapi tak masuk dalam blog.. print terus... sebab mak nak masak ... huhuhuh dia cakap nak tahu sgt betul ke CMG boleh masak.. akhirnya dia percaya setelah ayie print... maaf ya kalau itu kesalahan :D

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cik mat

adeh, saman jer mat,,,,,bior depa serik

Hariz said...

Mat saman je ayie tuh print screen tanpa kebenaran..

http://prof-hariz.blogspot.com

T said...

Cik Mat,

Ini kes tak educated on Copyright law. Sebenarnya, kalau tak ada watermark pun tak boleh suka hati jer nak cilok. Boleh file lawsuit even in that case. Tapi in this case, maybe the owner not aware that dia punya action is againts the law. Maybe boleh bagi warning dan suruh turunkan hasil-hasil kerja yang diciplak. Tapi kalau tak dengar jugak, file group lawsuit gabung dengan blogger-blogger yang hasil kerja kena ciplak. Boleh ajar sikit that person tak pun orang lain. Maybe you should jadi proponent for Copyright awareness dekat Malaysia.
Hapuskan penciplak :-)

Cikmin said...

salam mat..'guest' yg bagitahu tu cikmin ler..mula2 chikmimi bagitahu gambar dan resepi agar2 kiub soya cikmin sama kat blog cikyang tu..siap crop watermark lagi..then cikmin selak2 nampak sotong padang mat..terus singgah bagitau mat..maaf tak taip nama sekali..then terus cerita pada kak ina kl.. :)
cikmin ada drop mesej kt blog cikyang tu..skg dia dah buang cetbox..entri agar2 tu pun dah delete..tak baik perbuatan dia..dari awal kalau nak amik resepi je takde masalah..asal bersumber..jangan la angkut gambar sekali..tapi kalau nak juga guna cuba la tanya empunya gambar dulu kan..tepek resepi orang..free je dapat trafik..

ICook4Fun said...

Kasihan you Mat. Hari hari orang nak curi recipe and gambar you. I pun tak tahu apa nak cakap. Orang macam ni memang lah tak baik. Orang ada blog dia pun nak ada blog tapi berusaha sendiri lah kan. Ini pakai curi curi :(

Sis-Lin said...

senangnya keje dia...huhuhu
jgn2 aku punya gambo pun ada ke owang cilok ek? makanan xpe la, jgn muka aku ni owang cilok..kes naya kang jd muka apa..

mat, cepat2 watermark tu mat..kasi cop label kt gambo ko tue...

mamasyipah said...

salam Cik Mat.. dia org ni tak baca ka, cik mat dah bagitau dilarang keras curi gambar2 dlm blog cik mat.mama tengok hasil kerja ros jintan manis pun ada gak.tak tau la dia minta izin ke tak..ada 2..3 gambar ros ada dlm blog dia..

Bai said...

invisible kan copy paste tu.pasti dia tak leh copy lagi.

Ah Win said...

cik mat,
lepas ni boh waterwark tu atas masakan tu..biar org tak leh crop..

bior nganga orang/majalah lepas nih

cek chun said...

iskk depa nih. tak serik-serik mencuri. kot ya pon nak, ko tulisla source kan.
apa pon cik mat, blog hg memang sempoi, sebab tu ramai ske copy jaa :)

hana said...

salam mat... haah la mat! byk aku tgk resepi kwn2 kiter ader kat situ. siap crop watermark tuh!! teruk btol lah!!

aile77 said...

betul la cik mat... lain kali kena letak watermark betul2 kt tgh gambar.... nk tgk sket gaya mana pulak diorng nk crop gmbr tu....

nur said...

dah sah dah ni kes nak tumpang galamor ko ni mat...

RiShaZalia said...

ermmm... ade lagik kes2 begini... agaknya ape la motif dorang ni sebenarnya kan? tak de sensitiviti langsung tau... haisyhhh

I n n z said...

watermark letak kat tengah2 pic .
dy tak leh nak crop dah .

Janna Rusly said...

En Mat biarkan ajer... udah laa..jangan pening2 kepala. ini jelas membuktikan masakan u menjadi pujaan ramai sehingga ada yg sanggup mencurik...huuhu.
apa pun, kami sebagai peminat Dapur Tanpa Sempadan tetap memberi sokongan padu pada En Mat. Jgn pening2 kepala k..

umialya said...

x pasal2, cik yang femes sekelip mata n jd selebriti masakan ciplak

ilahjy said...

SALAM CMG DIA JUGA AMEK AKAK PUNYA GAMBAR DAN RESEPI LANGSUNG TAK BGTAU DAN T.KASIH MEH TGOK KAT SINI...

http://cik-yang.blogspot.com/2010/08/nasi-ulam.html

kak ilah punya disini

http://ilahmasakanku.blogspot.com/2009/01/nasi-kerabu-kedahwarisan-nenekku.html

dia ni kira minat giler kat kita ya cik mat tapi peminat misteriiii mcm kat tv...misteri nusantara...blog..

Fiza Nordin said...

salam cik mat... niat dia mungkin baik nak berkongsi resepi dan menjadi rujukan di kemudian hari tapi cara dia tu yg tak betui, kan!!! apa2pun perbuatan dia hingga 'menyunatkan' konye watermark itu membuatkan dia nampak sangat bersalah! getik aku heihhhhh!

mamacomel said...

Salam Che Mat,

Niat dia nak cuba masakan MG tu bagus tapi sampai ambil gambar dan boh kat blog sendiri tu tak etika. Masak le dan snap gambar sendiri lepas tu aknoleg le resipi tu dari mana..macam ni punya orang pun ada..nak kena ajo jugak ke,,,heeeeee

Ummi said...

Hahaha...Mat, si CikYang ni mmg teror bab sunat-sunatkan watermark org nih! Ngalahkan cucu bidan tu lgk..hahaha..Sabaauu la banyak2...Moga dia sedar lah kesalahan yang dilakukannya...Pasni siap la keluar mcm2 alasan ek...

Aishamirafiq said...

Mat... Sabar...

Farra Dhelina said...

pasni mesti blog di sunyi dah..dh ketahuan ..hikss..

saba lah ye cik mat..

Plain Jane @ Ratu said...

hai CMG, m one of ur many2 silent readers... :-)))

pd pandangan sy, "spread the love, ooppss! recipes", tp cara cik kak tu mmg la tk betui... begak2 copy & paste pics lg, mmg la da overboard! kalo gmbr sy pn mau sy tk bengang... sabo eh CMG... hari ni resepi ape CMG nk kongsi? :-P

salam ramadhan & selamat menjalani ibadah puasa...

ibh said...

Tu dia..sue dah tgk pun..memang terang2 tu gambo CMG punya..Berani betul kakak tu buat mcm tu..heheheh..

leeya said...

hmm..skg ni mmg byk da kes curi mencuri kat alam cyber nih..org lain penat2 buat..ambik gambo lelawa, dia bleh plak curiii..

cik mat, cuba buh watermark kat tengah2 pic..confirm xleh crop dah..


agaknya 'dia' tu pun nak cari publisiti murahaaannn..aishhh

Drunbella Khoo said...

kalo copy resepi n paste kat blog kita macam mana pulak?
takpa kut noh.
janji gambar sendiri punya.

ain said...

salam mat...siannya mat!! penat2 masak, penat2 ambik gambar, org lain yg makan hasil.sabar ye mat!

azahjaafar said...

at least pemilik blog tu kasilah kredit skit kat cik mat dgn blogger lain yg dia cilok resepi+gambo tu.bukan payah benor.

L.O.V.E hUnTeR said...

hmmm.. kalo bulan Ramadhan yg syaitan dibelenggu pon diorg sanggup mencuri, tu mksudnya ape ye.. nilaila peribadi org mcmni sndre.. Sabar ye Mat Gebu, dugaan bula ramadhan..

JaNnAh said...

cik mat, nampaknya pasni kena buat watermark ka tgh² makanan tu cik mat.. melampau betul la diorang ni, buat malu saje.. bw, i try click kat link tu, mcm dah remove dah pn..

NaniRostam said...

Assalamualaikum....

Dalam dunia ni bukan semua orang rajin.

Dalam dunia ni banyak orang malas.

Dalam dunia ni juga banyak orang suka tiru hak cipta orang lain dan menggambarkan seolah-olah itu dia dan hidup dia.

Tak pa mat...mat macam saya...rasa puas hasil kerja sendiri walaupun buruk terpeleot itulah KITA.

ierah_myra said...

CMG, sy cdgkan letak watermark tu kat tgh2..so kalo sape2 nak copy gmbar tu still ader watermark..depa x leh nk crop pun nanti..

theblabber. said...

dulu saya pun pernah kena plagiat nih. sebijik copy paste kisah saya 'bergaduh' dengan sorang pompuan ni.

sian kan, orang2 camni..delusi agaknya.

Riniee said...

slm cmg...dulu kita pun ada kes mcm ni..lps tu kita taruk watermark tu tgh2 gmbr...bior x boleh crop lg dh...skrg dh aman sgt..xde dh nk cilok gmbr gue lg...

ilahjy said...

pagi ni 22 ogos blog dia dah LESAPPPP
tinggal asappppp..not found dah...hehe...cabutttttttzzzzzzz!!!

Hang Kasturi said...

gambor2 cik mat mmg cecantik dalam nih..tp jgn lee cilok org punyer..ekk mcm kas amek gambor sendiri jer laa..hehehe walo x lawopun...

sonata anak kancil said...

orang tu berdosa...tanggung le sendiri....dia ingat dia bijak ke??? ...malu lah ambik orang punya dan ngaku sendiri buat !

kalau nak - pi belajar lah lagi... nak tengok blog dia...dah habisss.
buat lagi - tak selamat !

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

salam
iskh...dia nie lagi..
nie curi hasil tgn abg mat....
b4 nie pun dia ada curik hasil tangan @ resepi kawan zana gark...ntah apa2 ntah

Chevy said...

CMG. blog dia dah takde dah..malu gamaknya bila orang ramai dah tau keroje dia selama ni. Kot ye nak amik dan tepek..mintak la izin kan kan kan...ha kan dah malu sendiri.

Bittersweetflavours said...

baru nak nengok blog cik yg mencelok tu... dah x de la plak...

SingleLady said...

salam mat...saya rasa dia dah tutop la blog dia sbb td saya try click kat link tuh dah takde dah.....maybe cik mat kena letak watermark tuh kat tgh2 gamba kot baru org takleh nak crop gamba...:)

$ue @nim said...

salam mat.... macam2 la dunia nih... sana sini ade je kes curi...tingin gak nk try jelajah blog si polan nih.. tapi x leh la... dah kuar "The blog you were looking for was not found.".. dh takut la tuh.. mesti mat ni hebat org nye... ramai yg berkenan ngna resepi2 mat.. sy pn ada gak try apply resepi mat.. :D.. mintak halal ye mat...

Bulan said...

salam abg mat, saya cadangkan abg mat letak water mark dekat tengah² makanan tuh, ye lah, mungkin agak kacau sikit gmbr makanan tuh, tapi tu je lah caranya, abg carik font kecik sikit, kaler samar² mcm kelabu ke, putih ke.. terpaksalah abg mat.. kami² nih pon terpaksa gak letak watermarks dkt mata, idong kdg² tuh.. kekeke..

cik kedondong said...

kene la cik mat taruk signature kat gambar, baru la org tak memandai nak cilok..kalo nak cilok jugak kene la kredit kat cik mat

SURIA AMANDA said...

Better letak watermark la Mat gebu oiii...baru orang takut nk curi gambar....

chintaaisling said...

Salam Mat,
..kesian saya dengar, saya selalu jugak tengok resepi mat, bagi saya mat is so talented, n creative...mak saya suka sangat, dia ader hantar message dululaa...tahun lepas, mak salin resipi mat dan mintak halalkan..dan lagi satu, bolehtak saya addkan mat ke dlm blog saya?

Chinta Aishling