BEN ASHAARI

Saturday, July 31, 2010

NOSTALGIA "BLACK FONDANT CAKE"...

mat gebu
Salam semua, sebagai N3 selingan, mat nak cerita lah sikit, benda2 yang agak mencabar untuk dibuat bagi seorang yang amatur macam mat ni. Teringat permintaan sepupu mat pada awal tahun 2009, dia ni telah berpisah dengan suami dan menikah pulak dengan bekas kekasih lama dan juga seorang duda..Lepas tu dia bersungguh nak mat buat kek bersalut fondant untuk dia. Aku ni mana lah pandai benda2 ni, kek yang ada kat blog pun semua main curah coklat je. Ok la sebab dia dah nak (eh..lupa nak kata dia bayar okey, bukan free.), mat pun usahakan lahh..

Dua hari baru siap koo, hari pertama tu buat kek (kek kukus buah2an) dan hari kedua buat fondant. Satu lagi masalah bila dia kata tema "hitam dan putih"...Hmm, mat call kedai baking tanya ada tak bunga untuk hiasan kek, warna hitam..terkejut maut nyonya tu, sah2 leer tak de, jadi mat pun beli bunga kaler putih dan kek tu akan ku jadi kan ala2 dayang senandung. Masa ni lah teman2 blogger yang pakar dalam membaking amat diperlukan, terima kasih mat pada semua, termasuk Norzailina Nordin (tu resipi fondant dia) dan Nina @ SL, kerana memberi tips macam mana nak menukar fondant putih kepada kaler hitam....mencabar weyyy!!!..

Lepas tu proses menyalut pun dimulakan, alhamdulillah menjadi lah juga, masa mat buat ni disaksikan oleh anak buah ku, dia siap komen lagi, nasib baik lah mood pak usu dia baik, kalau tak dengan budak tu sekali aku selimutkan dan black fondant..hahaha. Tapi sebagai seorang yang amatur, tidak mendapat pendidikan formal dalam cake decorating, kira orait juga kan mat buat tu. Pasal ke halusan buatan agak kurang sikit laa, mana boleh lawan mereka2 yang dah me"mondant" sekian lama...Apa2 pun syukur alhamdulillah atas kurniaan yang maha Esa...Untuk N3 asal boleh klik sini....

12 comments:

anis said...

salam mat.
pada akk dah cantik sgt la ni mat. alhamdulillah n tahniah.:))

Mat Gebu said...

salam anis...
kak, saya rasa ni 1st n last kot saya buat..hahhaa, tapikan ada masa seronok, cuma part nak jadikan kaler hitam tu..pening.

Ummi said...

Waawaaaa....dah keluarkan segmen "Terkenang Semasa Dulu" lah eh..bagus, bagusss...bloggers baru depa mungkin x sempat nak scroll yang lama2 kan...emmmm, agak2 kalau kulit akak yang gelap ni ko salut kasi putih boleh kot ek...hehehe..

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Hahah, tulah tujuan pun cuma nak kembalikan kenangan je...Eerkk mana ada gelap, akak kan putih kemerahan gebu...saya call abg rimau kejap tanya, betul ke akak gelap..hahahaha

makcikkantin said...

salam mat,

amboi, kek yang sungguh unik, hitam tu kan jarang di buat orang & tahniah, amatur pun dah very cantik.

Siti Indrawati said...

Salam CMG..adui tergoda u ngn kek u tu..kalo saya menuntut ngn Cik Mat agak2 7hari 7 malam baru pandai kot..pastu kena salut ngn fondant jgk mcm anak sedara Cik Mat..hehehehee

Mat Gebu said...

salam makcik kantin...
Sama2..tu lah saya pun dah lah 1st time buat, kena pulak kaler hitam.

salam siti indrawati...
Hahaha, tak delah mcam tu sekali...nak tergelak part kena salut tu..adehh..

Ummi said...

Waahahaha..abang rimau dia x kesah gelap ke putih ke...janji ada gedik2 manja ala rabbit gitu..hahahahhaa

Mat Gebu said...

kak ummi...
Hahahaha...adehh, apa2 pun kita cerita isnin nanti..erkk tapi isnin rasanya nak ke rumah "mak engku'lahh ada hal.

missalongwani said...

cik mat....geram nak mencuba foundant cikmat...tpi nk tanya sirap glucose tu camner??mcm golden syrup ker??

missalongwani said...

cik mat....geram nak mencuba foundant cikmat...tpi nk tanya sirap glucose tu camner??mcm golden syrup ker??

Bittersweetflavours said...

salam En. Mat...
saya ni baru nak berjinak2 dgn fondant ni... nak tanya le...
i) fondant ni nanti 'berpeluh' tak... coz penah try guna instant fondant tapi lpas sehari bekilat2 jadi nye coz gula nye mencair... nak pegang pun melekit je
ii) hasil fondant yg telah d letak d kek nnti keras kematu @ x walaupun x simpan dlm peti ais???

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.