BEN ASHAARI

Wednesday, July 28, 2010

MEE GORENG MUDAH

Mee Goreng Mudah
Assalammualaikum semua, salam sejahtera.. Dah malam baru ada N3, tu pun kalau tak takde, tadi petang tiba2 abah mat nak makan mee goreng. Oleh yang demikian, dengan penuh tekad dan SEMANGAT!!...pak tua pakai apron cap kupu2, keluarkan mee dan memulakan projek. Waaaa.....pembetulan apron cap kupu2 yeaa bukan baju tidur kupu2...erkk no no no...pak tua bukan jenis "giteww2" okeyy...hahaha. Sebab nak cepat kan masak ikut apa yang ada je...tapi secepat mana pun anda masak, pastikan kebersihan tu terjamin yea. Kalau ikut kan, mee kuning tidak berapa elok dimakan kerap, kerana ianya mengandungi bahan2 pengawet. Macam mana mat tau, hmm dulu kami ada mengusahakan kilang mee, tapi terpaksa berhenti operasi akibat bebanan hutang yang tidak dilunaskan oleh pelanggan..susah weyyy!!....

Mee Goreng Mudah
Boleh juga dimasak untuk bulan puasa nanti, nak sedap boleh makan dengan cili jeruk dan ulam timun, tapi mat tak de lah benda2 tu..ni kira mee darurat. Gambar pun tak berapa nak cantik, ambik atas dapur jeee, tapi apa ada kesah...janji gambar asli, tak curi dari mana2 blog. Oh yea, mat nak pesan lah pada mereka2 yang ada niat nak curi pic2 kat blog...INGAT...ambik tanpa mintak izin, lepas tu buat sesuka hati pada pic tu, dengan tak bagi credit to my blog, awas, tak HALAL....terutama sekali pada mereka yang menjalankan perniagaan dan paling teramat penting untuk pihak2 media "CETAK", gunakan etika anda sebagai pihak media yeaa......guaa cakap serius ni beb..apa ingat gurau2 kee...INGAT!!!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g mee kuning, cuci dan toskan
1 mangkuk taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
2 pokok bok choy, cuci, asing batang dan daun
1 keping tauhu, potong kecik dan goreng
1 keping fish cake, hiris nipis
2 biji telur, goreng dadar dan hancurkan
1/2 cawan isi kerang
1 camca besar cili kisar
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 kiub ayam "MAGGI" (optional)
1 cawan air

BAHAN SOS :-)
1 camca besar sos tomato
4 camca besar kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh cuka makan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan semua bahan sos dan tuang air. Bila mendidih masukkan tahu, fishcake, batang bok choy, telur dadar hancur dan kerang. Kacau rata.
  2. Masukkan kiub pati ayam, larutkan, masukkan mee kuning tadi, gaul rata. Tambah taugeh dan daun bok choy, kacau dan biar masak sekejap. Rasa dan jika kurang masin, renjiskan dengan sedikit kicap cair.
  3. Hidangkan bersama ulam timun dan cili jeruk sebagai pembuka selera...Selamat mencuba.

18 comments:

cikgu isza said...

salam mat,
anak2 suka sangat makan mee tapi syaratnya taknak sayur.. taknak pedas..

pernah masak mee terhangus sikit.. sedap kata anak2..
sob3

Mat Gebu said...

salam cikgu isza...
Kalau tak nak pedas cikgu omit cili kisar tu, atau boh sikit saja...pstt, saya pun kan suka mee hangus sikit2..tatau pesal, termasuklah biskut raya, suka yg garing..hehe

Ummi said...

Waaaahhh...komain ko warning...terkedu akak! Tu diaa..Mat Gebu dah keluarkan ayat2 sumpahan koooo...hahahhaaa

alinac lover said...

ngee..btol2..x halal aww amik pic sesuka hati~
pastu siap wt bisnes..adeh! geram2...

Suhana said...

Abg Mat dah ngamookk.... tapi mee tetap mletoopp...

rafidah said...

huwaaa mat...nanges akk tengok teko ngan cawan cabbage rose tu...cantek siott..

err..mee tu sedap gak nampak..hehe..bak mai sket..lapo lak tetiba malam-malam ni...

Ida Ddapur said...

Ngamuk jangan tak ngamuk Mat...bior diaorg ni sedar2 le sikit..tapi jgn ngamuk katdapur udah ler Mat,karang periuk belanga,sudip naik kat atas bumbung pulak....

lemongrass said...

Walaweh..... Cik Mat dah mengamuk tu!!!!! Lari weh lari!!!! Kang kena sedas dgn dia, baru tau, hehehehe.......
Tapi kan, memang patut pun bagi peringatan ganas kat pencuri2 ni sbb bia nak dekat Raya, memang lagi banyak diaorang mencuri...

azila said...

erm...kalo zla tetiba rasa nak mkn mee, sure kena kuar p beli mee dulu. tp en.mat...zassssssssss amik jer dlm peti ais.kagum, kagum...semua adaaaaaaaa:)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Mat Akak terkedu bukan sebab ancaman ganas Mat tu ...tapi tengok mee tu...alahai Mat..apa jer yang Mat tembak kat dapur tu..buat ngeces memanjang....Kagum Akak dengan presentation Mat....tu sebab pencuri sentiasa dok intai dapur Mat....kena pasang pagar yang shock circuit kot Mat!!!...TQ for sharing ideas and tatarias hidangan ya Mat...Hanya Allah yang memebalasnya!!You are such talented!

cupcakekasih said...

Salam pagi Ravu cik Mat Gebu...pagi2 ni kita masuk dapur Mat dulu...dan sekarang sudah terjentik selera utk menikmati mee goreng. Sampai jumpa lagi...

eliyaezlinalias said...

cik mat cakap mudah pun nampak grand...
kalo da tgn berseni, wt apa pun menjadik kn cik mat kn???

MamaFaMi said...

Mat...panjang berjela tu resepinya... Jadinya kan, resepi ni adalah resepi mudah bagi otai-otai masak jela...bagi ma, tak ler berapa nak mudah! Tapi kalau Mat bagi sepinggan, barulah mudah... mudah dimakan! Hehehe...

Me said...

eden baru di sini... terkojot eden baca tulisan merah hahahha... adakah cik mat sentiasa menyimpan stock kerang??? KAGUM niee...

Pootz in Boots said...

Cik Mat, tumpang lalu, I ni silent follower... hehhe... I suggest you buat watermark tu kat tengah2 gambar, memang la tak berapa cantik nampak tapi puas hati la, susah orang nak edit....

aTiE said...

salam Mat..
Saya selalu amek gambar n resepiutk collection personal...

Buat rujukan hasil dr resepi yg diamek... kalo share resepi kat FB insya-Allah saya letak link ke mana2 blog resepi tuh..

Halal ek Mat...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam CMG

dok kat hospital nie..selera terbantut...rindu nak makan yang sedap2

rindu gak kat CMG sekeluarga....

ingat makan...ingat CMG..heheheheeh (lari..............)

yon said...

mudah pun terlioq gak