BEN ASHAARI

Monday, July 26, 2010

KURMA AYAM YOGURT

Kurma Ayam Yogurt
Assalammualaikum, salam petang Isnin....Hehe, N3 mula tadi salam pagi Isnin, yang ni petang pulak yea...Ok hari ni mat masak "kurma ayam yogurt", resipi dia kan macam mana nak kata yea, sebab mat buat tak ikut law, tapi ikut my style senang kata aku derhaka jee lahh. Mat rasa ini pun sesuai lah mana yang tak makan santan. Excelikan ada sikit unsur peranakan tau dalam kurma ayam ni, tapi tak banyak ada sikiiittttt jeee.. Sedap dimakan bersama nasi minyak, nasi putih, roti, lempeng pekak dan apa saja jelah yang dirasa sesuai. Rasa2nya hari ni paling ringkas lah mat tulis....ok jom semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 g ayam, potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar kerisik
2 camca besar penuh rempah kurma
1/2 cawan yogurt
2 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam biji

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 kisar halus dan rempah kurma, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga garing, tambah rempah kurma + bahan kisar halus tadi, masak hingga terbit minyak dengan api kecil.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang, gaul dan tuang air seckupnya. Masak hingga kentang empuk, tambah asam gelugor, kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa.
  3. Akhir sekali masukkan yogurt, cili merah dan hijau belah. Kacau rata dan masak sekejap degan api kecil. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum menghidang...

6 comments:

hana said...

salam mat..
aku pong dah bape kali wat pekak laki aku mintak masak kurma ayam! weiihhh selisih la aku pekak!! nauzubillah! hahaaa

Mat Gebu said...

salam hana...
Choii, amoi, apa pasal cakap pekak...luu mutut2 mau peekak kaa?..itu jaam gua kasi jelittt pun luu buat tatau sama guaaa...manyak susah ini batu pahat mali punya amoii...

cikgu isza said...

salam mat,
nampak macam sedap jer..
bpleh cuba try test ni..
dah lama tak makan kurma..

Mat Gebu said...

salam cikgu isza..
Resipi yg ni sesuai kot utk cikgu...

Amir Izzat said...

salam...wah! nampak sedap..hehe.. nampak mudah je nak buat..hehe..boleh la tambah ilmu masakan..kalau sempat..nak cuba... kesemua resepi Abang Mat..hehe

NYKOLETT said...

ini memang korma derhaka..hahaha...siap masuk lengkuas and belacan!tak pernah orang buat.,,memang mat gebu dare to be different ekk....kak rose kene try nih resipi...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.