BEN ASHAARI

Saturday, July 17, 2010

GULAI UDANG DENGAN REBUNG JERUK.

Gulai Udang Dengan Rebung Jeruk
Salam Sabtu semua....Waaaaa..pak tua penat lah hari ni.. ketat nya masa, baru siap satu keje..tengok keja lain dah menunggu, takpe2 sabar....bawah bertenang..tarik nafas dalam2..hembus kan dengan manja yeaa. Apa yang penting segala kerja kita buat dengan ikhlas, insya allah ada imbuhannya nanti. Ha, pasal N3 hari ni, jangan terkejut, udang lagii..lepas ni pi buat medical check up, tengok tang kolestrol semua merah2..erkkk ngeri koo, pulak orang2 gebu macam ai ni...adehh, sesak nafas kejap. Sebenarnya rumah mat ni menu tak sama bagi semua orang, ada yang makan petai, ada yg tak makan, ada yang suka tempoyak, ada pulak yang tak suka...Paling senang sekali siapa tau... mat gebu laa, aku ni semua makan..nasib baik kerusi meja aku tak makan sekali..hahaha.. Cuma tang ulam tu, jering dengan kerdas memang mat tak maka, ulam2 yang lain, insya allahh...jalannnnn..

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang besar, dibersihkan
250 g rebung jeruk, cuci dan toskan
2 helai daun kunyit, disiat2
2 batang serai, dititik
300 ml pati santan
700 ml santan cair
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/3 cawan cili padi hijau
1 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan udang, rebung, asam gelugor dan serai bersama bahan2 kisar halus, gaul rata dan masak sekejap hingga udang kecut. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih.
  2. Masukkan santan pekat, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan daun kunyit dan masak sekejap lagi.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ulam2 dan lauk2 lain.. Selamat mencuba untuk semua!..

6 comments:

hanieliza said...

salam..kalau udang ni mmg peberet akak..tapi asben selalunyanyi kalau akka amsak..
dia kalestrol tinggiiiii...mmg kena limitlah masak udang...
aduh CMG..ko buat akak lapo la.. udah la tak makan nasilagi dari siang..

jalilah_jy said...

senang jer nak turun kadar kolestrol tuu..p senam hari2 buat 5.6 pusingan keliling taman/tasik pastu pantang makan ..hanya rebus2 jer..dlm 2minggu mesti turun..ilah dah buat kak liza n CMG..dari 8.58 jadi 3.4 huhu pastu tak jaga naik jadi 6 semula.. apa nak kata dah kita suka makan..

hana said...

salam mat..
aku cadangkan ketuk ketampi 1000 kali! insyaAllh turun kolestrol! yer ker??! ko try ujikaji dulu mat! kang aku ikut! wakakakakaaa.. weiihhhh bile udang rimau aku nk masuk koli neh??! adehhhhhhh....

Suejoshua said...

Aku kalau menda2 yang ada rebong memang ngences aku Mat! sedapnyer Mat lauk nko! :D

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, sedapnya lauk udang ni tapi kita ni kolestrol tinggi jadi kena jaga makanlah. BTW apa maana nya perkataan 'kerdas' Thx for sharing.

Mat Gebu said...

salam kak liza...
Hehehe, tu lah kak, lepas ni cuti yea udang2 semua....

salam jalilah...
Waa, betul2, dah makan kena lah buat sesuatu kan...cm ni kena pi kebun nihh, nyangkul segala..

salam hana...
Hahah, terus aku cuti masak koo, mau taknya dah terkangkang atas katil ala2 kodok...

salam sue...
Yess betul, aku pun pantang jumpa rebung, teringau2 gitu...

salam jamelah..
Tu lah kak, makanan yg sedap ni kan semua merbahaya kalau overdose. Kerdas tu tu kan satu jenis ulam, yang bau dia macam jering, tapi saiz dia kecik.

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.