BEN ASHAARI

Saturday, July 31, 2010

AGAR-AGAR MILO.

P1210520
Assalammualaikum, salam petang Sabtu...hari ni mesti tak ramai kan ngadap depan PC atau Laptop, yelah masa2 hujung minggu ni mesti lah nak pi jalan kaa, ngabiskan duit kaa dan urusankan macam2 pekara lagi.. Biasa lah dah nama pun kehidupan, kami kat kampung lain, masa walau pun cepat, tapi stress macam kurang. Ok hari ni mat laksanakan projek tertunggak yang begitu lama dah tergendala. Mula2 nampak agar2 milo ni di blog Kak Ummi Kuantan, menarik sungguh. Jadi mat siap2 salin resipi semua. Lepas tu letak dalam peti doreamon sampai hari ni baru tergerak hati nak buat. Kalau ikut kan buatnya senang dan ringkas je, sambil bertenet pun boleh buat...

Agar-Agar Milo
Pada mat lah kan rasa dia sedap dan balance bahagian susu tu just nice tak manis, cuma lemak2 manja je, bahagian milo tu ada sedikit manis pada mat. Tapi hasil kejadian dia memang menawan lah...Kalau resipi asal guna agar2 tali, tapi mat guna agar2 serbuk. Ingat yea "agar2" dan "jelly powder" lain. Jelly kalau beku teksture nya lembut dan gedek2, bergegar2. Kalau agar2 dia dok macam tu saja tak de gedek, tak de gegar. Kalau buat masa bulan puasa pun sedap ni, sebagai penyejuk tekak..budak2 mesti suka punya. Ok kita lihat resipi di bawah ni..

BAHAN LAPISAN MILO :-)
8 gram agar-agar serbuk (resipi asal guna agar2 tali)
2 cawan air (resipi asal guna 13/4 cawan)
1/3 cawan gula (mat luakkan 1 camca teh)
3/4 cawan MILO

BAHAN LAPISAN SUSU :-)
10 gram agar-agar serbuk
1 3/4 cawan air
1 cawan susu sejat (mat guna jenama "IDEAL")
1/3 cawan gula (resipi asal guna 1/2 cawan)
Beberapa titik esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK LAPISAN MILO :- Satukan semua bahan2 lapisan milo, kecuali "milo". Kacau rata dan masak hingga suam, masukkan milo, kacau hingga milo larut dan mendidih. Gunakan api sederhana. Matikan api dan tuang dalam bekas sesuai. Mat guna bekas kecil, jadi tuang 1/2 penuh sahaja. Biarkan beku sekejap.
  2. UNTUK LAPISAN SUSU :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan susu, kacau rata dengan whisk dan jerang hingga gula larut dan bancuhan mendidih. Matikan api.
  3. UNTUK AGAR2 MILO :- Keruk2 sedikit permukaan milo dengan garfu, kemudian tuang lapisan susu. Buat hingga siap. Biarkan hilang wap panas dan simpan dalam peti sejuk hingga mengeras dan dingin. Hidangkan sejuk sebagai pencuci mulut.

16 comments:

nur said...

salam...cik mat rajin betul awak masak...semuanye sedap- sedap

Mat Gebu said...

salam nur...
Rajin tu tak lah, cuma suka mencuba, tu pun masak rajinn, kalau masa malas, nak lalu kat dapur pun tak sudi..

MAS ( DUNIAKU ) said...

macam berjanji pulak dengan che mat, mas pun baru lepas buat agar2 milo,dok dalam peti ais lagi..esok baru kluarkan dari acuan.. tergoda tengok kat rumah kak ummi..agar2 milo che mat pun cantik la...

Anna Qawina said...

Assalamualaikum Mat..nak tanya ni, saya punya agar2 beli yg paket besar ckt, konon2nya buat stok bln pose, tapi bila nak buat takleh sbb penimbang dah kong..takleh timbang benda ringan2, tak jalan jarum jamnya tu..hehe...agak2 8 grm & 10 grm tu banyak mana? kalau tak nyusahkan tulun jawab eh..hihi..sekian...

Ummi said...

Waaaaahhhh cantik agar2 milo ko...berkilat2 milo..bikin hati gedik2 nak makan...ish gedik hati xpa kan...jgn org gedik...milo gedik2 ala jelly lg sedap la ek...kalau orang, mst kata dah buang tebiat..hahahaa

cikgu isza said...

lama tak buat.. buat pun baru dua kali jer..

Hariz said...

xpernah buat rasa mcm mau mencubaaaa

New Entry Prof-Hariz
Nuffnang Pilih Kasih

zilazaini said...

Salam mat..

Presentation yg cantik & menggoda..
nak tanya.. klu guna agar2 serbuk 8gram, agar2 yg bertali tu pun 8gram ke?

TQ

Mat Gebu said...

salam cikgu isza...
Saya lagi lah, baru 1st time buat..

salam hariz...
Boleh cuba buat nanti, senang jee..

salam zilazaini...
Maaf lambat reply... 8 g agar2 serbuk = 2 camca teh. Lepas tu 10 g = 2 1/4 camca teh...

i_sofia said...

salam mat.. first time ni masuk dapur mat.. mcm2 ada yer.. esok nk buat agar2 milo nih!

kak ina kl said...

salam mat..hemmm akak baru dia ambil dari blog..dah geram dan mencii

tapi kamu dah macam-macam orang buat..tapi yang SAJI buat tu yang paling tak ada etika.

Akak memang langgan saji tu tiap bulan..selalunya sampai pertengahan bulan...nanti akak check ek..pastu akak bagi tau mat.

kalau bapak yang masakin gulai cumi padang..tentu gambarnya lagi cantik..lebih ramai yang teruja nak buat.

takut nak buat tat tu..tak kuasa nak duduk berjam-jam.

jelous jugak tgk trafik mat naik mencanak..tapi tak per sebab mat memang layak.

Akak ni taklah se fofolur mat..cuma orang biasa..

alamak terlebih sudah..maaf

Mat Gebu said...

salam i_sofia...
Terima kasih sudi singgah..ok, kita lihat hasilnya nanti..

salam kak ina KL...
Tu lah kak ina, orang media cetak ni pun kadang etika mereka letak kat lutut, malas kan nak cakap, mereka tu belajar pandai..saya mcm nak muntah call pejabat saji hari2...pstt kak ina, try buat "feed" tu, nanti akak tukar2 "link" dengan geng akak, suruh mereka buat "feed" juga..mcm Ben buat dgn saya tu..

ezuha said...

saya br je try buat agar2 ni... surprise utk husband balik jap lg.. thanks 4 da recipe..

PUtRi said...

salam cik mat
saya dah cuba agar-agar milo..
tak secun cik mat punya tapi sedap..
mintak izin cik mat untuk share resipi ni di blog saya
thank u

teratai said...

Letak biskut oreo dlm lapisan susu tu lagi ummpph!

KoTaK KoSonG said...

Salam Mat.. Klo serbuk agar agar tu diganti ngan serbuk jelly boleh x? Sukatan dia sama k? Tq

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.