BEN ASHAARI

Wednesday, May 19, 2010

UBI REBUS & SAMBAL TUMIS

Ubi Rebus & Sambal Tumis
Salam petang Rabu semua, eh..eh..eh..tau2 dahh petang..kejap lagi dah malam pulak...hahaha, time so fast lahh now days..betul tak?...Kadang2 tu nak kentot pun tak sempat, tau2 dahh sampai masa.....Pernah makan ubi rebus?...Hahaha, soklan punn, kalau yang baca sure kata...pehal budak ni, tanya soklan "mengong"...Tapi ada jugak yang tak makan ubi, yelah ubi ni angin, kang makan over limit mula lah memasing menembak, segala angin2 toksid keluar...yang kena tembak pun sure macam nak pitam.. Memandangkan cuaca mendung dan hujan renyai2, jadi petang ni kami rebus ubi dan makan dengan sambal tumis ikan bilis, disertakan juga kopi panas...ohhh..heavennnn!!!... Nak cerita sikit, kali ni mat rebus bukan ubi cikai2 yea, ini satu spesis ubi dari Indonesia, yang depa dok panggey "Ubi Medan", pokok dia comey, kurang lebih 4 1/2 kaki macam tu, kontot jee koo...lepas tu usia penanaman cuma 4 bulan, saiz ubi dia tak delah besar gedebak, cuma sebaya lengan budak2 je, tapi kan rasa dia, hmm nice and berkanji...Rasa yang ni perlu ke mat letak resipi?...yelah ubi rebus tu sapa yang tak tau, cuma ubi, kerat2, kupas, cuci dan rebus dengan sedikit garam hingga empuk, bab sambal tumis tu, mesti semua pandai buat..betul tak....Tapi kan dari tak de mat share resipi sambal tumis cuka tu yeaa...

BAHAN UNTUK SAMBAL TUMIS CUKA :-)
1 genggam ikan bilis, cuci dan rendam 10 minit, toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
2 camca besar cuka makan
1 1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
1/2 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan*(*kisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, masukkan ikan bilis dan cuka, kacau rata.
  2. Tambah garam dan gula secukup rasa, masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air, masak hingga bawang layu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ubi rebus tadi....air kopi jangan lupa...hehehe...

17 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

cik mat gebu..

sajer bikin air liur ayu meleleh-leleh...eik...bab kentut tu memamg satu hal,,,bab yang ada darah tinggi...sure makan lebih...hospital jawapannya...

ayu kan..kalau ada ubi rebus..buat2 tak pandang...tapi..curi2 gak...kikikikikik sedap ooooo

ain said...

amboi mat...nko sebut kentut mengentut ni, terkenang kisah mamat kentut yg kurang asam tu.hihi

Pandang mat nyer ubi rebus, terigt hubby akak nun di pasir berdengung sana tu, dia suuukkaaaaa mkn ubi rebus. pas tu...keje dia pun menembak sana sini.hahaha!!

mek said...

sedapnye...i keje ktjohor baru dpt merasa ubi ngn smbl tumis ni...sedap rupenya...skang m dh addicted plak..

Ummi said...

Alaamaakkk akak td pi pasar malam, cakap konon nk beli ubi kayu..terlupa pulaksss..aiiihhh kijam betul Mat ni tayang ubi..rasa cam nk pi semula ke pasar malam..dekat rumah jek, tp ujan pulaksss...Maaattt..tuluuunnn...

notti netti said...

uiisshh sedapnya makanan zaman jopun nieeeeee,,,,,,,,,,,,saya salin resepi ehhhhh

AKO @ retna said...

ako suka ubi rebus yg dimasak dengan gula melaka tu... rindu nyaa!! :(

hana said...

mattt.. ko kentut baunyer kok sampai siniiii! muahahahaa... huH! mencik haku!

Kak Rose said...

ubi medan yang kontot buat kentut banyak, cicah dengan sambal....sedapnya...ngences dibuatnya...

dila~noor said...

mak saya suke buat sambal tumis bercuka ni kalau die nak sira kerepek or bt sambal ikan bilis n kentang.tahan lame dan rangup katenye..
pastu lawa sgt warne sambal tu kn =)

sy suke ubi yg direbus smpai lembik2 skit..kalau keras msti tak laku kt sy

MamaSeni said...

eh mekasih la cik mat bagi resepi sambal tumis cuka ni..first time sy dgr, selalu pakai air asam jawa..buleh cuba ni yg cuka pulak..

lg satu nak mintak tolong kalo cik mat rajin, jelaskan kriteria luaran ubi yg bagus utk direbus, hari tu beli kat pasar mlm, rebus jadi mcm keras, tak gebu isinya..kena cari yg ubi kontot2 ke cemana? tanya kwn2 semua pakat kata tak tau..huhu..dorang tau mkn aje..

Yatie said...

Salam Che Mat,
Alahai sedapnya ubi rebus dngn sambal tumis tu....kecur betullah..mana nak carik kat US ni....tenung jelah lama2 ubi che mat ni...

azian said...

cik mat...
dulu kalau nak makan ubi senang je, main cabut2 kat tepi umah...
skrang ni nak makan ubi kene beli...
hr tu dapat beli sikit buat pengat...ni nak beli lagi la, nak "godog"...mkn dgn ikan masin pun sedap ek...

azila said...

hhehe...sambal tu mmg xleh tahan.nampak best semacam:)

aibaks said...

sekali mat wat resepi ubi rebus la plak.. meliur air leleh..pergh.. tak kire sambal ke..tompoyak ke.. cicah gule ker.. sume aku rembat! sbb ubi beb.. sedap giler!

Kniedaz said...

Ya Allah cik mat....banyak2 resepi, resepi inilah yang paling nikmat..ubi panas2 tu kalau cicah sambal tumis tu fuhh...tak tahan..kena cari ubi jugaklah minggu ni..masalahnya kat penang ni susah nak jumpa ubi kayu..huhu..

farhana_aziz said...

aduyai..meleleh air liur ni ha..hehe
mmg mabeles la mkn ubi kayu ngan sambal tumis..kalo blk jb mmg kompem buat..kt penang nih ssh betul nak carik ubi kayu..huhu

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.