BEN ASHAARI

Tuesday, May 25, 2010

PASTA GORENG PEDAS..

Pasta Goreng Pedas
Salam Selasa semua, apa khabar...dah makan malam ke?....Hari ni, merupakan hari malas sedunia, bila dah kata hari malas, kena lah faham2...Tapi petang tadi tiba2 ada sikitttt rajin.Kebetulan blogger "Aibaks" siap tanya mat kat chatbox, masak apa hari ni...Aku ni kadang2 pantang koo, bila orang tanya, terus terfikir dah apa nak masak....Jadi selemey2 dalam peti sejuk, pantry dan freezer, maka terlonggok lah segala benda yang boleh dimasak...Paling senang untuk minum petang mat buat lah pasta goreng pedas, rasanya dah pernah buat dulu...tak kesah lah, rewind pun rewind lah kan dari blog sunyi sepi jeeee.....kang kalau dah sepi pontianak, jerangkung, toyol semua datang singgah...erkkk takuttt tak nakkkkk.....hehehe..

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g pasta (apa2 jenis pun boleh...)
3 batang sosej ayamas berlada hitam
15 ekor udang sederhana besar
1/2 biji red capsicum
1/2 biji green capsicum
1/2 biji yellow capsicum
2 biji tomato, dadu kecil
2 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato sos
1 camca besar cili sos
1 camca besar sos tiram
1 kiub ayam "Maggi"
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 cawan air rebusan pasta
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pasta hingga lembut dalam air mendidih yang ditambah sedikit garam. Udang dikupas kulit, buang urat belakang, cuci dan toskan. Sosej dihiris serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali (guna minyak masak biasa pun ok). Tumis bawang besar dan putih hingga perang, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah tomato dadu dan masak hingga layu.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kiub ayam (hancurkan), kacau rata dan masukkan sosej dan udang. Tuang air rebusan pasta tadi, kacau dan biar mendidih. Masukkn sedikit gula dan rasa, jika perlu tambah sedikit garam.
  4. Masukkan pasta (toskan dahulu), gaul rata dan masukkan capsicum merah, hijau dan kuning tadi. Tabur lada hitam tumbuk dan gaul rata2. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan sebagai minum petang....

14 comments:

aibaks said...

haha.. cik mat wat pasta goreng pedas..teringat time blaja dulu slalu wat gak.. tapi tak gune pasta.. tapi gune maggi goreng pedas.. cara buat cam same lebih kurang la..ehehe.. tapi maggi byk msg banding pasta cik mat buat.. ehe.. caya la mat.. tahniah sbb berjaya buat pasta rini.. ingat tadi xdul idea nak masak pe rini.. hehe

ain said...

cantik dan sedap pasta goreng matt tu!!!

Datin El said...

selamat malam

CMGni memang kaya idea..kite tabik spring..

Ummi said...

Hehee..xpalah rewind pun Mat..tetap ada kelainan..kadang2 masa masak mood marah, jadi pedas kot..masa ko teringat makhluk kat hotel tu maybe jadi lg perggghhhh!! wakakaaa...

Kak Rose said...

matttt.. pastamu sungguh menggoda keimanan....malam2 gini jadi lapo lak perut...agaknya boleh tuko ngan spageti kot

Aida Rezuan said...

Mat Gebu,

Cantik jek tengok pasta goreng tuh.. dengan ada udang nye, isk terliur (kat sini tengok apa2 pon memang terliur).

Just nak cakap THANKS sebab Sabtu baru2 nih saya menjamu menu Mesia and ada ikut resipi Mat Gebu. Sungguh sukses! :)

anis said...

salam mat.
nmpk sedap sungguh pasta yg mat buat tu.:))

Hann said...

salam mat..
cool lah yang ni.. petang ni akan memberasapkan dapur.. hehehhe

abc+milo said...

esok Encik Mat nak masak ape lg yer??



Menu hari Khamis



hahh fikir cepat...godek2 icebox ape ade nak masak esok ;) hehe...


saje buat encik Mat gelabah gebu ;)

hazeleyed lady said...

...sedap ni dik...

Amira said...

sedapnyeee .... macam maggi goreng plak ....

mytrajet74 said...

salam ziarah,,menarik le blog ni...tq

Mrs Jaja said...

cik mat...i dah try resipi ni...
memang sedap ar..husband i pon suka..pasni bole la i jamu tetamu ngan resepi ni..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.