BEN ASHAARI

Thursday, May 6, 2010

DONUT SURIA

Donut Suria
Salam semua, hmmm hari ni cuaca panas sungguh, mata sampai berair2..bukan sebab sedih tapi sebab kepanasan, tah berapa kali mandi, sampai kecutttt..hahaha, kalau masa2 mcm ni tak de kipas habis lahh, mati terdampar pak tua mu ini, petang tadi masa jalan ke blog Hana , ternampak dia buat donat suria, resipi dan kaedahnya senang gilaaaaa.....mat rasa budak2 pun boleh cuba membuatnya, tapi dengan pengawasan orang dewasa lahh, bess sama2 buat, jadi kemesraan tu bertambah rapat (tapi anak2 buah mat sendiri tak berani koo nak join sama2 buat kalau pak usu dia orang ni tengah baking..takut kena "telan!!!!")... Selain mudah dibuat, cepat, teksturenya lembutttt gitu..i likeeee!!!...hehehee.

Donut Suria
Jumlah donut yang terhasil agak banyak, kalau ikut resipi asal, dan guna acuan donat berukuran 2.5 inci (anggaran) boleh dapat dekat 34 - 35 biji kooo.....pingsan tau nak melantak byk mcm tu, kalau buat saiz besar2 jumlahnya pastilah berkurangan, besar2 tak comeyyy...betul tak. Pic atas tu saja mat drizzles dengan perisa strawberry, bagi nampak cun..tu kira donat anak dara gituu u...mengancamm kan....Ok kalau anda sudah bersedia...kita semak resipi teramat senang nihhh....Oh yeaa...mat buat 1/2 dari resipi dibawah ini....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan tepung gandum
3 camca besar susu tepung
3 camca besar gula halus
3 camca besar lemak sayur (shortening)
1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...

23 comments:

hanieliza said...

Salam CMG..
fuh..kalau bab menggoda ngan gambar makanan yang seksi memang CMG ni pakar la...
kalau dekat sure kakliza bawa mangkuk tingkat hijau ....
nampaknya kakliza kena mengguli laaa..
teringgin bebbbbb...
[tapi bukan kes mengidam yerr....]

ain said...

salam mat. lamanya akak tak singgah dapur mat ni. busy gitu!! singgah2 ada donut pulak tu!! nak sikit!!!

hana said...

salam mat.. eh! maknanya ko nyer cutter tuh mesti comey gler! sbb yg aku punyer nih dah size paling kecik kat sini.. (ke ada lg kecik aku tak taulah!) aku wat satu adunan cume dapat 14 ke 15 ketui gtulah! aku goreng 7 ketui jerk! baki aku frozenkan! ppon ko wat apa2 jerk semua nmpk ensemmm! opss santekkkkk!!

kasih suci said...

wah..beshnye donut tuh...nak boley? saya mmg hantu donut...(",)

Ummi said...

Oowwh melantak donut terbongkang kenyang la tu...patut x nampak seharian hari ni..puas dah malaikat seru2 x keluar jugak...hehee, kalau dah banyak tu, reti2 ler campak ke dapur akak nih...xkan nak kena kabor jgk kot..kijaaam ko ni..

Mat Gebu said...

salam kak liza...
hehehe, kak liza pun apa kurangnyaaa....tapi donat tu serius saya kata, sedapp dan mudah membuatnya...

salam ain...
Apa khabar kak, sibuk yeaaa...donat tu ada lagi 5 biji, cukup ke?

salam hana...
ntah ek, tapi aku buat tadi mmg dpt 17 biji, mungkin sebab aku canai nipis sikit kot...tapi bila goreng jadi tembam koo, mcm i..ahaks..

salam kasih suci...
hantu donat..erkk takottttt...hehe, boleh2 nak letak cekelet ke atau gula saja..

salam kak ummi...
Laaa, nukan salah saya line tenet kat ofis akak tu kan dtg bulan, tu yang kejap ok, kejap ko...hehehe

Ummi said...

Hehehe..aah ya laa..tenet ofis tu mmg dah nazak..tunggu masa nk campak ke sungai jek..biar dimakan ikan or udang..pastu kita lak ikan udang tu, baru otak geliga cam komputer..ekekee

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Kak, saya mcm nak demam leer, mata pun rasa macam cemeyy jee sebelah, tak ingat pulak aku ada skodeng anak dara orang ke tak....hmm harap jgn leer demam...esok sambung chat...

MamaFaMi said...

Salaam Mat...

Selain dari donut, resepi yang sama juga boleh digunakan untuk base pizza. Best ooo... Ma kalau nak cepat, memang guna resepi ni je. Versatile!

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Vavavavavaaaa.....bijak mama nihh, selamat beradu, mimpi yg indah yeaa..hmm kalau mama, sah2 leer dia mimpi gentel kulit tat...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Mat ~jgn didelete tau entry donut ni... MM nak buat nanti, malas nak salin/copy paste..dah lama nk cari resepi donut yg simple tapi gebuzzz... thanks ya.

azian said...

salam cik mat...1st time bg komen...
saya rasa cik mat patut jadik chef untuk rancangan masak2 kat tv...heheheh...mesti seronok dengar celoteh cik mat sbb baca blog pun dah buat saya tersengih sorang2....hehehehe(cik mat bila nak balas emel sy ni?)

Kasut Tumit Tinggi said...

haih.. mujur la pg td ade bli donut. so takde la terliur sangat tengok donut cik mat sampai nk jilat monitor. heheheh..

Mat Gebu said...

salam miss mirror...
hehehe, kalau resipi, sah2 tak delete punyaaa...

salam azian...
Hohoo...seram i, ahaks, tak de lah nak sampai mcm tu sekali, saya ni tak de bakat....eh email u tak de pun..nanti saya check kat spam...

salam kasut tumit tinggi...
Adehhh, sampai mcm tu sekali..kalau dekat tak pe, saya suap kann...mati lah skandal nanti..hahaha

NuruL aTikah said...

resepi ni boleh ke kalau taknak goreng but nak bakar dalam oven?

yna fazlyna said...

sedapnya pakcik mat... ti yna kawin pakcik mat buatkan masak berdamai ea

Azwa Azee said...

wah cik mat...
nmpk sungguh menyelerakan..:))

nanti nak cuba lah..:)

-mamamia- said...

terima kasih en mat. saya dah cuba tapi saya ganti susu tepung dgn susu pekat. anak2 saya suka sangat. memang gebu tapi kenapa donat saya tak bulat? lepas biar 30 minit dia naik tak balance. boleh ke kalau sebelum goreng tu saya alter sikit badan donat tu jadi bulat semula?

ishah zaini said...

nk minta izin copy resepi...tq

Jujue Ahmad said...

salam cik mat, amboi..amboi..amboi.. gebu molek donut tu. Nanti jue nak cuba buat la pulak dan harap2 menjadi hehe coz dulu pernah try buat donut kentang tapi tak menjadi sangat. Tak tau la kenapa. Mintak copy resepi ye.. Nanti cik mat blh la tgk kat blog jue http://jujueahmad.blogspot.com

EetaEmpire said...

As-Salam Mat Gebu ;))
Bila saya baca resepi Mat, memang tak ada telur? Adakah hasilnya akan sama? T.kasih

firzananisza.... said...

saya ada buat donat ikut resepi mcm ni cuma tukar susu tepung kepada susu pekat manis dan lemak sayur kepada minyak masak biase tu je...mmg tak guna pun telur...Ya Allah mmg lembut donat dan garing kulitnya... cuba la mmg sedap..tgk anak makan tak berhenti..rasa hilang penat menguli tepung tadi hihihih...

Puteri Satu said...

Saya try tapi kenapa bancuhan jadi lembik ye... Frust tol..