BEN ASHAARI

Thursday, April 29, 2010

PUDDING MANGGA SOS STARWBERRY.

Pudding Mangga Sos Strawberry
Assalammualaikum dan salah sejahtera semua..waaa, macam nak bagi ucapan perhimpunan pulak dahh....Hari ni kan agak sibuk sikit, ada macam2 hal tapi mat gebu biasa lahh, sibuk sikit pun aku kata sibukkkkkkkk...Hari ni mat masak biasa2 saja dan macam tak de benda nak share dalam blog masak2 ni, tapi tadi mat nampak beberapa biji buah mangga yang masak ranum, terfikir juga apa aku nak buat ek, dari mangga2 tu monopos (maaf yea puan2 semuaa) begitu saja. Jadi hasil dari pemerhatian dan uji kaji yang boleh dikira berjaya, terhasil lah "Pudding Mangga Sos Strawberry". Sepatutnya kan sos tu guna strawberry segar dikisar halus dan masak dengan sedikit gula, tapi mat tak de laa, jadi belasah pakai strawberry filling je, kalau ada jem pun boleh digunakan.....Pstt cepat semak resipi, dediam yeaa jangan bising2....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan susu sejat "IDEAL"
3 1/2 cawan air
1 pack konnyaku jelly powder, contoh di sini...
1/2 cawan gula pasir (kalau nak manis, tambah yea)
1/4 cawan coffemate
1 cawan puree buah mangga
1 camca besar sunquick perisa mangga
3 camca besar jem strawberry*
2 -3 camca besar air panas*(*disatukan dan kacau sebati)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalan periuk, satukan susu, air, gula, konnyaku jelly powder dan coffemate. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih, gunakan api sederhana. Kacau sentiasa hingga mendidih.
  2. Kemudian, masukkan puree buah mangga dan sunquick perisa mangga, kacau rata dan matikan api. Tuang dalam bekas kegemaran. Biar hingga wap panas hilang dan simpan dalam peti sejuk sehingga mengeras (biasanya jelly cepat keras).
  3. Hidangkan dengan menuang sedikit sos strawberry atasnya sebelum menghidang. Sedap dimakan sejuk....hmm....nyamannnn!!!...

13 comments:

MamaFaMi said...

Assalamualaikum Mat..

Ma datang ni...

Anak Mak Nyonya pakai kebaya
Kebaya dipakai amatlah ketat
Wahai Cik Mat cantik pudingnya
Makin ku tengok makin terpikat...

azila said...

salam..en.mat ni...xsempat nak kejarla resepi2 yg diberi.rajin bebeno:)

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam malam abg mat,,

adoi..asal jengah jer semua enak2 belaka....agak2 lah abg mat, ari2 memang masak yang best2 jer ker?..

teringin nak tengok abang mat masak cincai2 jer...
kikikikikik

E-na Zarina said...

Salam Cik Mat..
benarr sungguh kata mamafami tu..makin d tengok makin terpikat kat puding tu..mmg cantikk!

Mat Gebu said...

salam mamafami...
Apa khabar mama, lama tak nampak, mana tercampak?..hahaha...

POKOK SUBUR DILETAK BAJA,
KEMBANG MEKAR SI BUNGA RAYA,
PUDDING KU ITU BIASA2 SAJA,
TAPI NEO GUAA SUKA RASANYA..

salam pn. azila...
Hehehe, biasa2 saja...tak rajin mana..masak2 ni pun ada angin, kadang2 O>K, kadang K.O

salam puan siti...
Wokey tunggu ek esok, saya masa cincai habis....

salam e-na...
Alahai pudding2 biasa je, saya secara terus terang tak xpert langsung bab2 pudding ni...serius nihh...

puan serie syasha said...

salah sejahtera jugak :P
emm terliuq sungguh tgk puding ni, rasa mcm nak cium jek *tiba-tiba* hehe..

nway, ni 1st time sy komen kat blog abg mat..tq sbb memberi inspirasi pada saya yg x berapa pandai memasak :)
moga blog abg mat maju terussss..

tata

Ummi said...

Salam Mat, Hehee...akak baru nak belajar pantun...so Mat org pertama dalam sepanjang hidup ni akak tujukan pantun tau...Masa kahwin dulu orang lain pantunkan untuk pengantin...hehee..Khas untuk puding ko yang melelehkan air mata dan air liur akak..

MATAKU TENGOK TERASA PELIKNYA,
PUDING MANGGA STOBERI CAMPUR-CAMPURAN,
HASRAT HATI INGIN BERTANYA,
LEPAS MAKAN ADA KE RASA NAK SAWAN?

Ya laa..akak igt bila borak je ko campur tajuk 3 in 1, aleh2 resepi pun dah ganding buah barat dgn buah timur, takut gak laa perut meragam...kan, kan..hehee! Tapi kalau lepas makan semlm perut ko ok, akak nk try laaa, sebab mengancamsssss sangatssss!!!

Mat Gebu said...

salam kak ummi....
Hahahaha, adehh, kak, saya pun pantun setakat merangkak lagi, mamafami lain lah, dia Melaka mari...kalau tak reti pantun, kena buang daerah..

CUACA PANAS PAKAI TERENDAK,
PENING KEPALA TAPI TAK MUAL,
SAWAN TIDAK PENING PUN TIDAK,
KECUALI LUU ORG ADA BUAT HAL

luvly_heart said...

alahai abg mat.... menggodanya...

dahla tengah pregnant 2 bulan ni, mmg teringin nak makan puding2 mcm ni... mangga lak tu...

uissshhh menggodanya....

luvly_heart said...

abg mat, mcm mana nak buat puree mangga?? mintak tunjuk ajar, saya tak tau masak.. :(

Mat Gebu said...

salam luvly_heart...
Ok..nak buat puree mangga tu, kupas mangga, lepas tu potong isi dia kan kisar dalam blender..macam tu saja...saya pun tak pandai masak sangat..setakat boleh2 saja..

luvly_heart said...

oooo mcm tu je ke.. hihi..

okeh dh beli bhn2 dh, nak try buat mlm nnti... ;)

yusparisa said...

salam en. mat, sungguh jelita sekali puding en. mat gebu...

suka singgah kat blog ni, ingt nk try nasi portugis rasanya..mesti sdap..

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.