BEN ASHAARI

Tuesday, April 13, 2010

AYAM MASAK MINANG..

Ayam Masak Minang
Salam Selasa semua, tiba2 rasa stress lah hari ni, mula2 pasal gambar ni, penat tangkap lepas tu konon2 nak pilih yang paling lawa, sekali, boleh aku delete semuaa nyaaa, ya Allah, pesal aku jadi mengong hari nihhhh!!!!!... (adakah aku terkena virus si "Ben"...ohhh.... tidakk
...tidakk...nahee....naheee.....tak relaaaaaa!!!). Dah macam malas dah nak masukkan N3 ni, tapi kan sebab dah masak, rugi pulak tak masukkan...dari blog "tidur" jee baik lah ada N3 baru. Blog masak2 ni amat berbeza dgn blog yang menggunakan penulisan sebagai bahan isian, sebab, memasak ni ada kala bukan hari2 kita boleh masak yang bagus dan letak di blog, jadi apa yang kita masak, itu lah yang kita letak. Tu pasal ada tu lauk ulang tayang...Kalau blog penulisan, selagi otak kretif, bahan ada dan banyak idea sudah semestinya boleh ditopup kan N3 sebanyak mungkin yang anda mampu. Ok resipi ayam masak minang ni mat ambik kat sini.... Nampak macam kering sikit lah mungkin sebab mat guna susu sejat..tapi overall rasa dia sedap dan sesuai sangat dimakan dengan nasi putih dan nasi2 pilihan anda....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 12 (mat potong 16)
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan (mat guna susu sejat)
1 kiub ayam "Maggi"
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

10 comments:

Siti Indrawati said...

Salam Cik Mat..haah lah hari ni pun mood saya kureng baik,rasa mcm malas je nak ke dapur tp kenangkan anak2..ku gagahi jua walaupun bening kentang,ikan goreng n sambal tumis huhuhu..
mintak sikit ayam masak minangmu..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam..

Macam tulah Cik Mat, kalau dh tua2 ni.. mengong tu mmg tak bleh dielakkan.. hik2..

apapun ayam cik mat tu memang sungguh menyelerakan... terangkat!
mak mertua lalu pun tak sedo kooo!!

Ummi said...

Wakakakaaa...akak nak guling2 dulu ketawakan ko...apasal ko boleh terdelete belaka tuh...nmpak benor ko dah serabut tu...Ni mst otak serabut duk pikir mende lain nih..eeleeehhh mcm la akak x tau..sah sah dh ni..bermalam2 dah x tdo sejak dpt email *tuuuuutttt...heheeee...Nasib baik ko tak sasul pi buang lauk tu kot tingkap...lg naya, kawan ayam2 tu makan rendang tuh...ehehee, Maaattt, Maaattt...bawok2 tdo lena dulu la eh..

aroha mizwa said...

As Salam CMG..camno ler ayam masak minang yer..minang boley masak ker..kah3..jgn marah yer CMG saje nk gurau2 hilangkan stress CMG...papeon ayam tu mmg nmpk sedap..CMG meh la auro rajin sikit..blog kOi dah lama tido...

~WaNi~ said...

dapnya...leh try weekend nih....hehehe...thx bang mat sharing the resepi... tgh cari rendang negeri sembilan ... tingin nk wat...bang mat ada tak resepi dia?xpe ke request kt sini?hehehhe

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam abg mat

mmg kalau blog ayu nie, main tulis ker, sesedap jari nie jer nak menari2,,,

tapi lain dgn blog abg mat....kena buat br leh publish.

tu yg kalau klik blog nie, ayu lapor jer........lagi2 ujan tiap2 petang

MamaFaMi said...

Salam Mat.

Simpati mama dengan Mat. Memang tension kan Mat, kalau gambar masakan kita dah terdelete. Kalau belum dimakan, boleh jugalah kita snap balik. Kot ler kalau dah selamat landing dalam perut, tak ke naya! Tapi kan Mat, cuba Mat check kat kamera Mat tu. Mesti ada internal memory. Leh copy balik dalam memory card Mat tu.... relax Mat, jangan stress stress...nanti mengundang penyakit!

P/S: Sib baik Mat tak tersalah eja MASAK tu... kot Mat tersilap boh U kat A tu, tak ke dah jadi...AYAM MASuK MINANG! Ayam tu nak meminang siapa pulak! Mat jangan ting tong eh.. Kih kih kih.... gurau je!!!

azila said...

salam..hehehhe..en.mat pon dah terkena virus ben nih..amik2 pastu buang:)

liana m. said...

adeh..terliur nye tgk ayam ni posing! (T_T)cik mat, mintak antar sket ke penang bg budak tak cukup makan ni boleh?hahahahah

Mat Gebu said...

salam siti indrawati...
Bila tgk nama u, mcm watak bangsawan. Tulah kadang2 stress kan kat dapur nihh, tuu pasal saya suka gunapakai barang2 utk masak dan baking yang lawa..at least boleh release tension...

salam sari...
Hahaha, tu lah itu baru tua sikit, mintak simpang malaikat kalau panjang usia ku, jgn lah mengong tahap cipan pulak....

salam kak ummi...
Citttt...mana ada lahh, kak, saya nak kensel lah yang tu, macam malass lahh, macam tak bess laaah, tapi kan...tapi kann...nanti sambung laen hari ek....

salam aroha mizwa...
Hahaha, bila sebut minang ni teringat saya dekat pakcik yg jual set2 lama di JB, dia org minang, kalau cakap kan bess koo, ada irama2 sikit..

salam wani...
terima kasih sudi singgah..oo rendang N9 ek..rasa2 ada tau, cuba cari bawah label daging atau ayam...ada satu rendang rembau kalau tak silap..

salam puan siti...
itu lahh...dan sebab itu juga saya kolek set2 antik dan set2 lawaa, saja nak bagi seri kat benda2 makan tu...baik punya alasan...hehehe..

salam mamafami...
Ni dah ok dah maa, camera tu byk berbakti....amboihh masuk minang ek....hahaha, nak masuk minang utk sapa, abg mama ke?...

salam pn azila...
Tu lah kita tak bley gelak kan org lain, ni saya komen siap suruh ben fokus...last2 akuuu jugak yang kena balik....hehe..

salam Dr. Liana M...
Wowww, Dr cun datang blog pakcik laa, sibuk yea lama tak nampak..Ha! tak cukup makan, alaaa kesiannyaa..mesti BZ gila kan....