BEN ASHAARI

Sunday, February 28, 2010

SERABAI..

Serabai
Salam sejahtera semua, dah minum petang ke?...Pernah dengar nama "Serabai"..kalau orang2 Melaka mesti mereka tau apa itu serabai....kalau tak tau..hmmm boleh kena buang negeri leer koo orang!!!. "Serabai" ialah sejenis kuih tradisi orang2 Melaka bukan asal dari utara yeaa Hana...hahaha, ianya seakan2 apam dan dimakan bersama air gula yang dimasak ala2 pengat. Selalunya mereka menghidangkan kuih serabai ni bila ada orang meninggal, lepas 3 hari. Kaum peranakan baba nyonya pun ada juga sejenis kuih macam ni, tapi digelar "Apam Bokwa" atau "Apam Berkuah",proses dia lain sikit tapi kuah gula dia sama, cuma apam dia ada sedikit kaler biru hasil penggunaan jus bunga telang.

Serabai

Mat sebenarnya lama nak cuba, dijadikan cerita, satu hari tu mat ber YM dengan "MamaFami"...tau tak sapa dia tu, alah mamafami ni femes tau, dia ni pun jenis "kronik" juga dalam hal masak2. Kami pun berborak lah pasal serabai, dah dia tu kan Melaka mari, terus mamafami buat lepas tu...Tak lama, aweks Jawa Jepang, Hana pulak buat..ehh ini tak boleh jadi, tu yang mat pun buat juga...Tapi kan kalau buat guna lah kuali yg kecil, tak pun guna non-stick pan saiz 4 inci, ada jual kat tesco, giant dan C4. Macam mat, guna saiz besar, jadi kurang comel, aku punya gaya serabai orang kebulur, tu pasal besau2...apa2 pun kalau ada masa cuba lah..ini kuih tradisi kita orang2 melayu...wajib kita wariskan pada generasi muda...Cuma guaa heran laa, mamafami buat lobang dia melahau besau, aku punya alahh hai kecik2 koo....muskhil nihh!!!..Eh lupa nak kata, mat buat 1/2 dari resipi di bawah ni..harap maklum...

BAHAN SERABAI :-)
500 g tepung beras
300 g nasi, kisar halus dengan sedikit air
1 liter santan, masak hingga suam
1 1/2 camca teh instant dried yeast
Garam secukup rasa

BAHAN KUAH GULA :-)
1 cawan gula perang (gula timbang)
2 cawan santan
2 biji pisang, dihiris
2 helai daun panda, disimpul
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SERABAI :- Bancuh semua bahan2 untuk serabai kecuali santan. Kacau rata dan tuang santan suam sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang sempurna, tak pekat sangat atau cair sangat, seperti bancuhan membuat kuih cara. Perap adunan tadi 2 jam (mat perap lama sikit). Panaskan non-stik pan. Lenser sedikit minyak dan tuang aduana tadi kurang lebih 1 senduk lauk, biar masak dengan api perlahan sehingga permukaannya berbuih dan menghasikan lubang2. Tutup sekejap dengan tudung periuk, bila serabai kelihatan keriang, boleh lah diangkat, hidangkan bersama kuah gula...
  2. UNTUK KUAH GULA :-) Satukan semua bahan untuk kuah gula kecuali pisang, masak hingga semua larut, tapis dan masukkan kembali ke dalam periuk. Tambah pisang dan renih hingga kuah pekat. Sejukkan dan hidang bersama kuih serabai.....sedapppp!!!!
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gula timbang, boleh guna gula melaka dan campur dengan gula pasir (yg ni manis ikut tekak masing2, tapi seelok2nya jangan lah manis sangat). Dalam gambar tu mat guna non-stick pan saiz besar tu pasal serabai ku nampak nipis. Kalau boleh guna non-stick pan macam kat blog mamafami tu yeaa...

22 comments:

aimanellan said...

Salam hujung minggu Mat, weeee ko dah menyerabai dah eh..akak pulak yang serabai tengok, kecur air liur dibuatnya...kijaamm betul ko nih! Tengok kuahnya tu, adeeiii leleh dah ni haa...mintak tisu 2 helai Mat..hehe

Ummi said...

Alamak....ID Aiman lgk masuk kat atas tuh...sori Mat, isshh budak ni, dia x sign out agknya, akak lak perasan!!

hana said...

hahahahaha... sapelah budak jawa yg kene marah ngan cikgu sejarah tuh erk?? garang btol cikgu tuH! muekekeke....... psttt..aku punyer kaler kuah aritu tuh kan, sebenonyer aku dah ketandusan gula merah! aku up up la ngan gula putih! pehtu up up plak ngan santan! dah jd mcm pengat pisang! muahahaha....

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Waaa...ada lagi tu artis america masuk blog masak2 saya., Apa lagi kak, cepat lah menyerabai...mamafami dah buat, hana dah buat, saya pun dah..tinggal akak jee...hehehe

salam hana...
hahaha..tak delah garang mana, aku ni kena rasuah dgn teko, je terus jadi jinak..hahaha, tapi kan hana kuah dia tu mmg sebijik pengat kan.. Serabai aku buat tu lobang dia kecik, mama punya jenis meloponggg!!!...tak pe lah hana, kita pun sedia maklum, kita org johor, muda pulak tu (perasann!!!!) ...mama org melaka dah senior, tu pasal dia buat serabai lobang besau2!!!

QueenJah said...

Salam Mat....
numpang nanya....
tepung beras tu guna yg ada gajah punyer ker yg ada bunga teratai?
dah tanya mama tp lum dpt jawapan...
timekasih ya kalu sudi jawab....
- QJ.

Mat Gebu said...

salam Queen Jah...
Tadi saya guna yang cop teratai...selalunya kalau buat apam pun guna cap teratai....

Inda said...

Cik mat kalau buat adunan ni dpt berapa keping serabai?

MamaFaMi said...

Tu dia eh, tukang jolok resepi dah keluarkan hasil airtangan dia. Okaylah tu Mat, surface serabai Mat tu angkatan belia, serabai mama tu angkatan belia senior.. hahaha.... Amboi...sket baik punya 'jack' no! Manalah ada femesnya Mat oi... biasa-biasa je...

Mat, tumpang jawab kat sini ye, soalan QJ tu. Sis, kita check balik komen sis kat blog kita, tak ada pun tanya pasal tepung. Sis tanya pasal kuali je. Kita dah jawab pun. Rasanya kita tak terlepas pandang. Anyway, sib baik tak tanya kita pasal tepung tu, sebab kita pun tak tahu tepung beras kita cap apa sebab dah tuang dalam botol. Hehehehe... kita main tibai ikut sempat je... sorry ye sis...

Thanks Mat...

Mat Gebu said...

salam inda...
Kalau u buat resipi mcm atas tu dan guna non-stick pan saiz 4 inci...boleh dapat 20 - 30 keping (anggaran)...bykk tuu...

salam mamafami...
Maaa, tadi kami dok buat perbincangan meja bujur, pasal serabai ku lobang dia kecik...kata sepakat dibuat, depa kata "tak kesah janji boleh makan"...haa, tapi kan saya tetap tak puas hati lahh....apa2 pun ma, terima kasih yea..atas tips2 tu semua, but still my lobang cant lawan ur's...hahaha

dayang_jack said...

salam Mat....bersemangat gak nak cube buat serabai ni..belum pernah try lagi ni...mcm best jer tuu...lobang2 kecik tu versi pemalu kan Mat...hihik...tingat lak kek sarang lebah.....

miza.hanif said...

sedap nyer serabai nie.. leh la try buat ni.. thanks ya Mat

ain said...

besau2 lah best mat!! puas masuk mulut.hihihi

Nak try lah nanti buat serabai ni!!

nino said...

mat oiii bila tengok tajuk serabai ingatkan mat yang serabai rupanya nama sejenis kuih.
first time dengar nama kuih ni. tak silap akak kat perak pun ada kuih tu tapi tak ingat pulak ape ke namanya.

Cat Cat said...

mat,
Serabai tu cam pancakes orang putih eh...??? Baru amoi2 kecik Cath makan pancakes for breakfast this morning.

Am-flora said...

salam cik mat,
saya dah try gak serabai ni, sbb mmg org dulu2 suke buat, dan selalu gak makan time kcecik2 dulu tapi susah nak buat follow resepi org dulu2. La.. ni, ada resepi ok dan mnjadi.., thanks.. sama ler kita punya pun besaq gedabak sbb pan tu besar saiznya. apa pun sedap dan dan licn pun..!!

petite nyonya said...

Never heard of serabai but memang looks similar to our Nyonya apom bokwa which uses air kelapa muda in the recipe.

MULAN said...

memang sah sedap... tapi memang sah saya malas buat... awat takde orang jual dekat2 ni...??

Mat Gebu said...

salam DJ...
Cuba jgn tak, walau pun lobang dia sopan, rasa dia sedap..lain kali kan saya nak buah kuah derian pulak..

salam miza.hanif...
Kalau ada kelapangan wajib dicuba, buat 1/2 resipi diatas pun dah banyak, kecuali penduduk rumah ramai..

salam kak ain...
Tapi kan, besar2 tak comey, nanti nak beli juga non-stick pan 4 inci mcm mamafami tu..acuna dia saya ada, tapi melekat..frustt leer.

salam kak nino...
Ooo akak org perak yea, hmm ada resipi2 tradisi perak, boleh lah kongsi dgn saya...

hi cat cat...
boleh lah but ini pancake versi "apam"....alah cat mesti tau punya lahh..kalau pancake dia guna melted butter, egg dan sugar kan, yg ni guna yeast n santan..

salam kak am...
Tak pe lah kak, nanti kita beli pan yg 4 inci tu kan..tu jam insya allah lobang dia jadi besar mcm mama nya serabai...haha, baru betul2 serabai!!..

hi petit nyonya...
I agreed this serabai similar to "apom bokwa"..i should try "apom bokwa" next time...by the way thank u for dropping by and ur comment...

salam kak mulan...
Kak...mmg sedap serabai ni..tu lah kan kalau dok dekat2 kita pi hantaq kat rumah kak mulan..hehehe

tANJUNG pUTERI wARISAN jOHOR said...

Salam mat

Mat, serabai juga selalunya dibuat utk org yg baru dpt baby konon tanda kesyukuran... itu ikut adat jawalah kat Johor ni.

Mat Gebu said...

salam kak zura...
Betul..saya pun baru dpt informasi tentang pekara tu. Orang Johor akan buat serabai jika dpt baby...Orang melaka pulak buat serabai tika orang mati...nostalgia kan...

Hussin Khan said...

Salam Mat Gebu.

Sekadar singgah di blog tuan. Bolehlah singgah ke blog saya untuk berkongsi pendapat. http://studiomasakanchefhussin.blogspot.com

KiSeung (KibumHyunSeung) said...

nasi nak buat serabai tu, kene buat tapai dulu ke???