BEN ASHAARI

Wednesday, February 24, 2010

KARI IKAN SEGERA

Kari IKan Segera
As'laikum dan salam Rabu untuk semua, menu apa hari ni....Untuk menghabiskan stok ikan, mat masak kari paling senang sekali, tak pedas dan budak2 pun boleh makan. Mula2 mat terperasan kat satu blog geng antik dia masak kari ikan duri, tapi kita tak dak ikan duri, jadi guna jelah ikan apa yang adaaa....terima kasih yea "Kak Nannie" sebab kongsi idea dan resipi. Tapi kalau nak pedas boleh je tambah cili kisar..Sedap dimakan bersama nasi putih, roti, lempeng pekak, roti canai dan apa2 yang sesuai....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong kacang (atau ikan kegemaran)
10 batang kacang bendi
2 biji tomato
2 cawan santan
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1/3 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1 1/2 camca besar cili kisar
3 camca besar rempah kari ikan, bancuh dgn 3/4 cawan air, kacau rata
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inci halia, dihiris
1/2 inci lengkuas, dititik
1 camca teh halba campur
3 pelepah daun kari

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kerat dua. Bendi direndam, tos dan buang sedikit hujung dan pangkalnya, kalau besar kerat 2. Tomato dibelah 3 setiap biji. Cili merah dan hijau, dibelah 2 tapi jangan putus, rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan halba campur, lengkuas, daun kari, bawang merah dan putih hiris serta halia, kacau dan biar hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tuang rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api perlahan.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 600ml), kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan santan. Tambah asam jawa , bila mendidih masukkan garam dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masukkan bendi. Biar mendidih 1-2 minit, kalau perlu tambah sedikit lagi air.
  4. Akhir sekali masukkan tomato dan cili merah/hijau belah. Tutup api dan tutup periuk, biar sayur2 masak dengan wap yang terhasil. Boleh dihidangkan mengikut selera masing2. Sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam-ulaman berserta nasi hangat...hmmmm

15 comments:

BEN ASHAARI said...

huh...sedap tu....baru semalam makan 4 pinggan...sambal belacan + mengkudu...nyum nyum..

Mat Gebu said...

salam ben...
Tuu diaaa..tak pe...ada ulam kan jadi balance lahh....

ain said...

salam mat!!! complete kari mat ni. dah tak yah msk2 sayur lagi. tinggal tambah ikan kering je.hehehe

Jijahh @ f.k said...

laparnye rasaaa ...

syafinas said...

mmg sedap....aper jer yg mat gebu masak mmg nampak menyelerakan...nak cuba gak cara mat gebu ni...selalu wt kar basic..

Mat Gebu said...

salam kak ain...
Yeaa betul, cukuplah segala sayur dalam tu...esok baki kuah dia boleh cicah lempeng pekak pulak....jimat...jimat..

salam jijah...
lapar ke, nak saya bungkus kan ke?

salam syafinas..
alah biasa2 jeee...saya pun byk kena belajar lagu...

dila~noor said...

patutla cik mat..kari sy mcm tak lawo jer,sbb sy blend sume bwg tu,jdnye die pekatla..hehehe
lpsni hiris2 jerla sume ye mcm cik mat..
kalu ikut resipi ni mmg takde yg kene blend kn..kecuali cili tu jerla..

psssttt...dah pegi tak pasar karat jln seget?hrtu sy jmpe set pinggan mangkuk lame..teringt kt cik mat..hehe

Bittersweetflavours said...

Waaa Mat... rajin tul u... rasa telur ikan masih lekat d tekak lagi ni... dah dtg plak resepi kari ... tq...tq...
nak tanya le Mat... cam na nak buat sotong/udang goreng tepung supaya cantik je lekat tepung nye pd seafood tu..

CT Delima said...

suka tgk kari mat berkale2, tapi k.ct x dapat nak merasa hehehe.e

Mat Gebu said...

salam dila-noor...
Eh, saya pun ada pi jugak hari tu, and ada jumpa sorang ni jual set Johnson Bross siri Old Mill, tapi not a complete tea set, harga boleh tahan u, RM 370....errkkk. terkesima kejap..hehehe

salam Bittersweetflavour...
Kari tu senang dimasak, pasal tepung tu, dulu mat pernah cuba golek2 kan tepung tanpa dibancuh, tapi tak menjadi sangat, mungkin kena bancuh pekat sikit, tapi sotong atau udang kena lap kering2 dgn paper towel..nanti saya cuba dulu yeaa...

salam kak ct...
Haha, saya faham kak ct kan tak makan kari..kak, nanti kan kita nak interview kak ct sikit laa...alah ada leer, saja nak tau sejarah sikit...hehehe

Ummi said...

Salam Mat, weeeii macamana akak nk masak segera kalau bahan mcam2 nak kena sedia tuh..mau sejam gak baru ready kat meja...ada x lg cara lebih segera? hehee...Mst ko nak kata, akak xyah masak terus, order je kan, kan...Order dgn ko xpa, dgn mamak, x kose...kari mamak 3 hari pun x hilang bau kari lgk! hehe..

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
hahaha, baru nak kata, dahh akak beri jawapannya..yg ni ok lah kak, tak pedas, just nice and balance dari segi rasa, bau dan teksture..tuu dia lain macam sangat kannn...hahahah

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, wow ini banyak sedap kalau makan sama tosei. Bahut Syukriah.

Mat Gebu said...

salam jamelah....
Yeaa, betul..puan jamelah mesti pakar kan buat tosei..boleh lah share resipi..

Jamelah Khatun said...

Salaams Cik Mat, kita tak pandailah buat tosei. Kita beli yg powder atau liquid form dari Mustafa & Sons yg kat Serangoon Rd tu. Digoreng & makan dgn kari ikan. Kadang2 makan aje kat Komala Villas. Bro Rozzan ada very good resipi for tosei.