BEN ASHAARI

Thursday, December 10, 2009

RENDANG PEDAS REMBAU

Rendang Pedas Rembau
3 hari lepas, kami telah korbankan seekor ayam kampung yang agak besar atas sebab2 tertentu, kira tu ayam senior leerr. Besar bukan main, selepas dibersihkan semua bulu, beratnya kurang lebih 2.5 kg!!...besar kan ayam tu. Bonda mat dah siap2 semua siang dan kerat2....Jadi giliran hamba pulak menentukan menu untuk ayam tu. Mat buat 2 jenis masakan. Ok yang pertama ni kita masak rendang pedas rembau. Bahan2 digunakan pun tak banyak dan mudah untuk dimasak.... tapi untuk perhatian, mat masak rendang ni menggunakan periuk tekanan@ pressure cooker bagi menjimatkan masa. Faham2 jelah ayam kampung kalau dah senior....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1.8 kg ayam kampung, dipotong sederhana besar
2 inci halia + 5 ulas bawang putih = ditumbuk halus
500 ml pati santan*
2 liter santan cair*(*dari 2 biji kelapa)
4 helai daun kunyit, mayang halus
2 helai daun limau purut (optional)
1 camca besar gula melaka
2 camca besar kerisik
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
3 inci halia tua*
1 inci kunyit hidup*
15 batang serai, hiris halus*
2 genggam cili padi hijau*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sehari sebelum memasak rendang, ayam tadi dicuci bersih, cucuk2 dengan garfu dan perap bersama halia + bawang putih tumbuk dan sedikit garam. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Dalam kuali, masukkan ayam tadi bersama bahan kisar halus, gaul rata dan masak dengan api perlahan hingga ayam sedikit kecut. Tuang santan pekat dan juga santan cair. Kacau rata dan biar mendidih.
  3. Bila kuah pekat. Tambah kerisik, gula melaka, daun limau purut (optional), garam (yang ni kena jaga2, kalau tak rendang jadi masin bila kering) dan asam gelgor. Kacau rata, dan terus memasak hingga rendang hampir kering.
  4. Jika ayam masih belum lembut, tambah air panas secukupnya dan terus memasak hingga ayam lembut. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata dan boleh diangkat.
  5. KAEDAH MEMASAK MENGGUNAKAN "PRESSURE COOKER" :- Masukkan ayam, bahan kisar halus, daun limau purut (jika guna) dan sedikit garam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang pati santan dan tambah sedikit lagi santan cair (jangan isi banyak2 santan, cukup sekadar menutup ayam tadi). Kacau rata dan tutup periuk tekanan. Didihkan hingga bunyi "berdesir" kedengaran. Kecil kan api dan terus memasak 20 - 25 minit. Kemudian angkat periuk tadi dan letak bawah air paip mengalir untuk menyejukkan periuk. Bila tiada lagi bunyi desiran, buka periuk dan alihkan ke dalam kuali. Masukkan kerisik, asam gelugor, gula melaka dan sedikit lagi garam jika perlu. Masak seperti biasa hingga rendang kering. Tambah hirisan daun kunyit, gaul rata dan boleh matikan api. Kering atau lembap rendang tadi terpulang pada citarasa masing2.....Lagi satu, teknik penggunaan "pressure cooker" bergantung pada jenis periuk yang anda miliki..

2 comments:

Atuk den said...

mano pakai kerisik

Atuk den said...

mano pakai kerisik

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.