BEN ASHAARI

Wednesday, December 30, 2009

KEK SARANG LEBAH

Kek Sarang Lebah
Kek sarang semut, kek sarang lebah, kek gula hangus dan kalau dalam bahasa orang putih depa dok gelar honeycomb cake... hakikatnya kek yang sama. Resipi nampak mudah, tapi ada masa tak menjadi. Kalau produk akhir menjadi seakan2 apam gula hangus, tu bermakna anda fill....macam mat buat duluuu (tak masuk dalam blog sebab tak jadi...hehehe).... Tadi buat lagi, menjadi lah juga cuma masih belum puas hati, sebab sarang dia tak berlubang besar2....cuma lubang halus2 saja, tapi masih nampak macam sarang lebah.... Tak kesah lah kan janji jadi dan sedap dimakan. Resipi mat dah simpan lama, tapi kurang pasti lah kat mana aku kutip, kalau search kat google, dah melambak resipi sama di blog rakan2 cyber... Jadi mat berterima kasih je lah pada pemberi resipi asal.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...

21 comments:

mamasyipah said...

salam cantik dah tuu.ank2 mama suka kek ni tapi mamasyipah buat kat bawah kek tu tak berapa nak jadi dan sebelah atas tu baru ada lubang2 napa eh

rossana said...

salam mat...akak dh byk x buat kek ni...tp tula...kdg jd..kdg idak...tk tahu silap tang mana...yg pasti sendiri yg silap..bkn resipi kot...mak akak suka sgt kek ni....

dayang_jack said...

salam mat, honestly speakinglah, dyg x penah buat lagi kek mcm ni. mak selalu buat...kte tau makan jed lah..hehe. Bila mat kata kek ni adakala jd n adakala x, terasa bersemangat lak nak buat. bhn2 pun xlah rumit sgt. nanti nak cube gak.

hana said...

kek nih aku suker gler! tp biler aku buat tak menjadik 100% mood suker gler aku ilang! jd suker biasa2 jerk! bila nengok ko punyer nih, aku jd separuh gler! klu jadik aku buat, tentu aku giler gler lagik! hahahahaha..... nk list lah!!

kisshugkisshug said...

eja dh wat dah..tengok kt blog eja..=)..
resipi lain sikit kan..?
awak kukus ke bakar,,.?

HaSue said...

Kek sarang semut dengan kek gula hangus sama jek kan...dulu2 konfius jerk ngan nama2 nih..bila tengok paras rupa sama jer.. sarang che mat tu dah ok dah tu...tapi semut kerengga x muat la kot..hehee..

Pernah tgk kek sarang semut hijau tak cik mat?
kalau tak silap letak air pandan

kisshugkisshug said...

awak cakap kalau hasil macam apam..fail eyh..?
sy punyer kire fail ker..?
adoi...(-_-')

Ummi said...

Mat, x kira la sarang lebah ke sarang semut ke, sarang tebuan ke..janji jangan terpahit/bangus gula tu, pastu sedap nombor satu..! Akak penah buat sekali je hari tu..tp x tau la jadi ke tak..tengok lubang2 ok jek..x tau laa..hehee..

MamaFaMi said...

Ini adalah kek yang paling ma suka. Suka makan ye.... Buat sendiri, lom pernah. Suspeklah kat Mat... buat juga ye akhirnya. Mama je yang tercicir ni... esh.. nak kena kejar Mat la macam ni.. Nanti eh... I followww.....

ain said...

kek ni fav akak sekeluarga!! dh 2 3 kali buat!! mmg sedap!!!

kisshugkisshug said...

tq...=)..
yela..aritue akak ipar makan sampai licin..
enak..tp,resipi yg saya tue macam manis jugak la..kene kurangkan susu pekat..

ICook4Fun said...

I pernah buat kek ni sekali tapi tak banyak comb. Ini kena try resipi Mat pulak and see jadi ke tak jadi :)

ima said...

salam cik mat...dulu2 hanya kek nilah yang saya pandai buat...boleh dikatakan selalu gaklah buat,sampaikan suami dan anak2 dah jelak tengok kek ni...hehehe,sejak dr situlah saya dah x buat lagi kek ni...klu teringin sgt nak makan saya suruh je adik yg buatkan...tapi bila tengok kawan2 blog buat kek ni,semangat nak buat tu dtg balik...

Watierman said...

Salam CMG...Selamat Tahun Baru....dan TQ untuk segala ilmu yang telah dikongsikan sepanjang tahun2009...Moga Allah sentiasa berkati kehidupan kita semua..Amin!

By the way...Akak selalu buat..versi kukus...sebab oven selalu banyak ragam....

Selamat Tahun Baru!!

Ainur68 said...

Kalau kukus boleh tak?

shasha said...

saya penah buat kek ni.tp cara nya lain sikit.dari saya umur 12 tahun dah tolong emak.caranya susu dan mentega di pukul sampai lembut.kemudian masuk telur.kemudian tepung dan last sekali gula hangus.bahan semua sama kecuali cara..try la.manatau berhasil..sampai sekarang saya dah 27 tahun masih guna cara sama..

rosecuppies said...

salam mat..sy dah try resepi ni..jadi!!! heheh.sedap sgt n yg pling best antare byk2 resepi lain yg dah di cuba..lubang die kck-kck mcm sarang lebah cume ade la 5,6 lubang yg besar. mb tu queen lebah nye sarang kot..neway thanks tok resepi yg best ni heeh

sujaihah said...

salam perkenalan

semoga perkenalan ini dapat mengeratkan silaturahim sesama kita dan dapat menambah pengatahuan kita bersama.


saya follow awak yer.

regards

http://anakkuhumairah.blogspot.com/

It's My Life....full of joys and loves said...

Salam Cik Mat....

Alhamdulillah..ajue dah try buat petang td....ikut resepi CM...bila masak gula ltk air tu...punyalah berhati2...tp tergelincir juga.,.terpercik kat lengan...aduh...namun demi kek foveret nie...kayuh jugalah hingga ke titisan terakhir...

akhirnya..Alhamdulillah jadi...adalah lubang2/sarang2 tu...banyak juga lubang2 tu...saya suka...akhirnya dr asyik makan n beli...dapat juga saya buat kek gula hangus ini..bila bakar..haruman semerbak...

TQ Cik Mat....

solihah aziz said...

nak cuba resepi ni..mintak d halal kan..terima kasih..maap zahir btin :)

ujie said...

salam..sye tag resepi n ganbar ye..tq

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.