BEN ASHAARI

Saturday, May 30, 2009

NASI MINYAK LAGI!!!

Nasi Minyak

Hari ni cuaca mendung, pagi2 dah hujan....Tiba2 rasa nak masak nasi minyak, tapi yang mat masak ni nasi minyak paling simple dalam duniaaa!!!....Tapi rasa boleh tahan u!!!......tak caya, nanti kalau ada masa cuba try masak sendiri yeaa....Moh leer kita ramai2 tengok resipinya!!...
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
2 camca besar minyak sapi
1 pokok daun ketumbar, kerat kasar2
1 biji bawang besar, hiris halus
2 inci halia, dititik
3 ulas bawang putih, dititik
3 helai daun pandan, disimpul
700 ml stok ayam (kalau tak de, guna 700 ml air + 1 kiub ayam "maggi")
300 ml susu cair
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
1/2 cawan kismis
BAHAN HIAS :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Kacang pis
Kacang gajus yang digoreng

CARAMEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan rempah tumis, bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan, tumis hingga harum, masukkan beras dan goreng sekejap. Matikan api. Tuang beras tadi dalam periuk nasi elektrik.
  2. Tambah susu cair, daun ketumbar dan juga stok ayam. Masukkan garam secukup rasa dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis dan biar betul2 tanak. Gemburkan nasi menggunakan chop stick (cukup sekadar 3 - 4 kali gembur, kalau banyak kali nanti nasi patah2).
  3. Hias dengan bahan2 tabur dan hidangkan bersama juadah2 lain seperti di bawah....Selamat mencuba untuk semua!!..

4 comments:

ain said...

cantik ns myk cik mat. panjang2 berasnya!!!

shuzana said...

salam abg mat gebu..shu nak tanye..kalau x de minyak sapi..kite nak gantikan ngan ape yee..? tak jumpe lg la kat UK ni minyak sapi..hehe

Mat Gebu said...

ain...
Tu pasal saya pesan kat resipi, JGN gaul nasi byk kali, cukup 3 -4 kali gaul jee, takut nasi patah2..

shuzana...
Kalau tak de, boleh lah guna high quality butter sebagi ganti..

Adif Syazrul said...

Abg mat gebu.. Menyelerakan lah. Nak try gak le...

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.