BEN ASHAARI

Wednesday, May 13, 2009

BUN PANDAN BERKAYA

Bun Pandan Kaya

As'laikum dan selamat petang semua, dah minum petang ke?...Hari ni mat minum petang sambil makan roti....Roti bukan sebarang roti u, tapi ban pandan berkaya....bukan kaya duit leeer...tapi seri kaya!!!....Resipi dari FP Kak Rincchan yang femes dengan kamera dia tu.....

Bun Pandan Kaya

Bun ni memang lembuttt dan gebu (macam "mat gebu" gitu...)...Lu tak caya, cuba tengok teksture roti yang baru saja mat rabak kan dari sedara mara dia tuu...nampak bersarang dan lembut kannn....tu belum dimakan lagi tuu...kena pulak dengan kopi atau teh, aduhh boleh pingsann!!!!...Tapi sebelum tu nak minta maaf dengan kak rin sebab mat dah tukar nama dan bentuknya...kalau nak tengok yang "genuine" from kak rin, u can click here.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...

14 comments:

ain said...

gebunya cik mattt!!!

echah_syed said...

mat pos express kat sini roti gebuss ko tu.. :p

SiS-lin said...

mak aii....aku dok teringat je dgn roti yg hrtu tu.,..apa ke bende le namanye tu...

Kujie said...

ari ni kt kl hujan lebat mat.....kalau ade depan mata yg gebu2 mcm tu..dgn air kopi lak tu...perhhh!

joegrimjow said...

ku pernah buat roti canai
lalala~

Ummi said...

Alahaiii terliur lak tgk kaya yang mewah lg kaya atas bun tuh! Selama nih cam x berapa layan je kaya..tp ni cam dah jatuh cinta kat bun kaya..kat orang kaya belum lg laaa..wakakaa

MamaFaMi said...

Oh Mat, mengapa dikau tidak menunggu dakuuuu.... ahakss... Kalau Mat tunggu mama untuk buat roti, jawabnya Mat bongkok tiga la dulu... hehehe...

MULAN said...

nyesal lak jual kenwood bread maker sebelum balik msia dulu.. macam2 buley buat kan..

mat, camna masak honey squid? pekena kat bagan seafood, klang, sabtu lepas. sedap lol..

aishah zaharin said...

uish.. bestnya!

banyak pahala share ilmu yang bermanfaat. keep up the good job bro!

Raihan Shaari said...

Salam singgah Mat.. sedapnya roti pandan kaya tu.. K.An dah beli bahan nak try buat roti kentang. Doakan berjaya ye... penah try sekali tapi tak jadi.. guna resepi lain..

Mat Gebu said...

ain...
Bukan gebu jee...sampai keesokkan harinya ianya tetap gebu dan lembut...

kak combi...
Wokey, tunggu depan tingkap, malam ni roti tu sampai kat Sabah..hehehe

sis-linn...
Aku rasa kan, roti yg kali ni lagi gebu dari yg aku buat masa ko dtg tu linn...tak pe bila nak dtg nanti aku buat ek..

kak jie...
Alah hai jauh beno "serendah" tu kak jie..kalau dekat, kita sama2 boleh minum kopi sambil makan roti, +ubi rebus, sambal tumis ikan bilis, ikan masin dan tak lupa kelapa parut...

joegrimjow...
Salam bro...roti canai..caya lah beb!!...

kak ummi...
kak, roti yg ni sedap...harum je lepas bakar, sebab ada kelapa... jom leer try buat..pstt beli leer BM satu..

mamafami...
hahaha, alah, mama bukan tak nak buat, tapi masa terluang tu agak terhad..kan mama...

mulan...
Laa, kak mulan pesal pi jual pulak..ish ish ish...honey squid?..hmm tak reti lah kak, i kan alergi sotong..tapi ada masa terliur juga...tak pe nanti saya usahakan yeaa..

aishah zaharin...
terima kasih yeaa sudi singgah blog mat.

raihan shaari...
salam kak an...saya doakan akak berjaya lah membuatnya...nanti bagi feedback yeaa..

rinnchan said...

Bentuk tu tak kisahlah Mat oiiii...yg penting gebu dan sedap mcm Mat. Ehhh...Gebu aje yea. Tang sedap mcm Mat tu...sensor sikit he heh heh.Ari tu Kak Rinn pun nak bulat2kan aje sebab mcm leceh aje nak buat bujur..tapi stick to original jugak akhirnya.
Kak Rinn buat roti ulat gonggok pulak Mat..meh ler tengok !! Mat dah buat dulu..tapi Mat buat ulat gonggok bengkok...chomeiii !!!

Mat Gebu said...

kak rinn...
Kak...minggu lepas saya dah buat juga, bentuk asal mcm kat FP kak rin tu, tapi dah selamat dimakan...jadi saya buat minggu ni dan buat ala2 bun..doh dia sedikit lembik, tapi hasil roti dia memang lembut, gebu dan sedap hingga keesokkan harinyaa...

rapheydhillo said...

CMG,
gebus teramat bun ni.. btul2 buat i terliur je di pagi minggu ni!