BEN ASHAARI

Monday, February 23, 2009

CUCUR UDANG

Cucur Udang

Dah lama nak buat cucur udang, tapi malas jee memanjang, yelah kita kat Malaysia ni, kalau nak makan je, pi beli....daaah dapat!!!, tak susah kan...

Cucur Udang

Tapi ada masa macam teringin juga nak mencuba buat sendiri. Tu pasal petang tadi saja2 lah buat sikit, not bad laa, untuk yg pertama kali membuatnya (tapi dulu rasanya ada buat untuk pasembor kodiang tu), ish boleh ingat2 lupa pulak, kesian kan aku..ahaks, apa2 pun layannnn jee lahhh....

BAHAN UNTUK CUCUR :-)
250 g tepung gandum*
3/4 camca besar baking powder*
3/4 camca teh soda bikarbonate*(*gaul rata dan ayak)
300 ml air rebusan kepala+kulit udang
10 - 15 ekor udang
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk kunyit
30 g kuchai, dihiris
50 g taugeh, ramas sedikit

BAHAN SOS :-)
8 biji cili merah
2-3 ulas bawang putih
1 cawan gula
1/4 cawan air
1/4 cawan cuka makan
4 camca besar sos ikan
Sedikit kacang tumbuk (mat guna bijan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 cucur kecuali udang, kacau sebati dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas sekejap (dalam 1 minit), keluarkan sudip dan sudukan bancuhan tadi 1 1/2 camca besar dan baringkan sekor udang atasnya, tekan sedikit.
  2. Masukkan dalam minyak panas tadi, gunakan api sederhana. Bila cucur kelihatan kembang dan tembam, perlahan2 tanggalkan dari sudip, goreng hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian cucur. Angkat dan toskan.
  3. Letak atas beberapa helai paper towel, buat hingga siap. Hidangkan bersama sos...
  4. UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN") :- Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...

10 comments:

Ummi said...

Lah Mat oiii..kata cam maleh, xda mood..tp kejap jek dah publish cucuq udang lak..ish ish tetengah malam ni tengok, perut naik lapor semula wpun mata akak nk tdo dah ni..hehe

cikmanggis said...

beli udang banyak ke mat?cucur udang besar,mee kari udang gadang...lapar perut kita ni..menyelerakan

WAN said...

betul kat che mat tu...kat msia tak susuh teringin nak mkn boleh p beli je....senang, tapi kat sini semua kena buat...ada baiknya juga...dari tak pandai terpaksa pandaikan diri...tak tau boleh jenguk dapur che mat...semua ada tak gitu che mat....

Datin El said...

cucur udang ni fav che abg kita tapi el guna udang kecik je mat.

hanieliza said...

salam..
alahai cek Mat weyyyy..
buat kkliza teruja jer nak wat cucur udang..
sib baik arini planning nak wat nasi beriani..
kalau tak..mmg akan ku masak cucur udang...
tapi akan ku buat juga minggu ini...tunggggguuuuuuuuuu...

SEMTZ...LADYSEMTZ said...

salam kenal cik mat.
suker tengok website ni. kenal drpd blog k hani jepun.
nak link kat blog saye buleh ye!
nak suh adik2 saya masak resepi cik mat hehehe.

SiS-lin said...

walalala...sedapnye mat itu cucuq udang...lama dh x bt,selalu beli..rm1 4ketul..tp udang kecik giler...

CT Delima said...

mat ni saje jer kasi CT kecurrr lelama tau! ni yang geram cam nak buat gak ni hehehe

Beachlover said...

Mat.. cucur udang ini nampaknya cantik...nak ambil from terus dari PC ni...lapar sekarang...nanti I cari senduk yang baik,then nak buat cucur udang,yea?

noradzlina.kamdani said...

slm cik mat
sekali lg sy nk ucapkan terima kasih sbb sudi kongsi resepi cucur udang yg maveles nih.
suami sy suka sgt bile sy msk cucur udang nih...LICIN
sos tu pun sedap w/pun sy ganti dgn lada kering (maaf sy pandai2 jek tuka)