BEN ASHAARI

Thursday, January 10, 2008

BLUEBERRY AND LEMON CHEESE TART

Blueberry And Lemon Cheese Tart...hmmm tak boleh nak kata apa dah..memang sedap, lemak, harum dan begitu nyamannn sekali.......idea asal mat dapat dari mana tak ingatlah sebab dah salin lama sangat....
Kalau tak percaya sedap, sendiri boleh cuba yeaaa...cuba buat. OK!!! Resipi seperti berikut yeaaa....

Bahan Untuk Pastri:-
125 g mentega sejuk, didadu kecil
40 g gula aising
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
220 g tepung halus (mat guna tepung gandum)
1 camca teh esen vanilla

Bahan Inti:-
250 g cream cheese, pada suhu bilik
60 g gula halus (caster sugar)
20 g mentega
100 ml whipping cream
1 biji lemon, parut kulitnya
1 biji telur gred A
Blueberry filling secukupnya

Cara membuatnya:-
  1. UNTUK KULIT TAT:- Satukan tepung dan gula aising, gaul rata. Masukkan mentega dan esen vanilla, gaul ramas menggunakan hujung jari hingga adunan berupa serbuk roti, masukkan telur sedikit demi sedikit sambil diadun hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dimangkuk. Bulat2kan doh, balut dengan plastic cling, leperkan sedikit dan dinginkan 20 minit. Keluar dan doh dari peti sejuk, canai doh antara 2 keping plastik setebal 0.3 cm dan lebarnya biar melebihi acuan tat. Buka satu lapisan plastik tadi dan terbalikkan doh ke dalam acuan tat, kemaskan bahagian dalam dan tepinya. Tanggalkan plastik yang satu lagi tadi, kemaskan lebihan doh. Cucuk permukaan doh dengan garfu dan letakkan aluminium foil atasnya. Isi dgn benda berat (mat letak kacang soya) sehingga penuh. Bakar dalam oven pasa suhu 175C selama 15 minit. Kemudian, angkat keluar aluminium foil bersama2 kekacang tadi dan bakar lagi 5 minit. Bila nampak sedikit perang, boleh keluarkan dari oven.
  2. UNTUK INTI:- Pukul semua bahan2 untuk inti kecuali blueberry, hingga licin dan tidak berbintil2. Ketepikan.
  3. UNTUK TAT:- Tuang inti cream cheese ke dalam kulit tat yg telah dibakar tadi, sudu kan blueberry filling atas cream cheese, buat beberapa bahagian, gunakan pisau atau chostick, lorekkan supaya menjadi bentul seakan2 marble. Bakar kembali pada suhu 150c selama 10 - 15 minit atau hingga keju keras bila disentuh. Biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong untuk hidangan minum petang....

1 comment:

Hazlina said...

Salam Abg Mat,

Saya ni dah lama dok ngintip blog bang mat neh. cuma baru hari nih berani nk bersuara.

by referring kat entry blueberry and lemon cheese tart, bole tak ia di"transform"kan kepada bentuk tart yg kecik2 tu (instead of mcm pie gini)... Blueberry Cheese Tart?

Lagi soalan, mcm yg sy dok buat selalu, kalau pakai filling cheese, blueberry, tart casing/pastry akan soggy selepas bbrp jam. mcm mana yer dgn outcome tart bang mat ni? soggy jugak ke?

TQ in advance bua bang mat sbb sudi baca soklan saya.

Regards

Disclaimer

Dunia masakan memang unik. Dari bahan-bahan asas boleh bertukar kepada ribuan jenis masakan yang berbeza rupa, gaya dan rasa.. Itulah keajaibannya... Tiada sempadan untuk berkongsi ilmu mengenainya....

AMARAN KERAS!!!!
DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK... HAKCIPTA TERPELIHARA.