SIRAP BANDUNG KOKTEL....NYAMANNYAA...

P1300299
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........nyamannyaa...di tekak, sejuknyaaa...habis semua pantang larang aku langgar, semalam jiran sepagar mat, pesan minum air suam masa berbuka puasa. Mat kata ok, memang aku minum air suam..lepas tu dengan godaan terlampau sangat, mat gebu telah meneguk sirap bandung koktel dengan ganasnya tapi masih sopan. Mat pun tak terlintas nak buat, tapi semalam kan pesal tah tergoda sangat, mula2 plan nak buat sirap bandung laici, tengok2 dalam pantry laici semua takde, cuma ada koktel jee...belasah, kita yang buat dia kan..Tapi memang nyaman lah. Mat letak sedikit ais krim soda, saja nak bagi ada karen2 sikit..bagi nangkap2 kat tekak....Ok mat tulis eks resipi, tapi ni main agak2 saja, anda pandai lah modifey sendirik....

BAHAN-BAHANNYA :-)
Fruti cocktail secukupnya
Susu sejat IDEAL secukupnya
Sirap gula rose secukupnya
Aiskrim soda secukupnya, yang ni mat letak sikit
Ais kiub secukupnya
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan sirap gula ros (senang beli je, tapi mat masak gula + daun pandan + perisa rose (sirap double lion tuu), hingga mendidih dan pekat, sejukkan dan tapis). Air secukupnya dan juga susu sejat.
  2. Tambah buah2an koktel (mat letak isi saja). Bila hendak minum, masukkan ais kiub dan sedikit aiskrim soda, yang ni jangan letak banyak2, nanti sirap bandung jadi berbiji2 tak lawaaa., lepas tu kacau sebati dan hidangkan untuk berbuka puasa....hmmmm...


Post a Comment

14 Comments

  1. pandai betul la mat gebu ni mereka-reka resepi...wa tabik sama lu...

    Entri Menarik:
    Kesilapan Dan Kesalahan Di Bulan Puasa

    ReplyDelete
  2. Wahhh sedapnya... terliur nengok ha ;)

    ReplyDelete
  3. Resepi dia simple je kan? Tapi bila dapat minum, terkesan sungguh.. Wahh..

    ReplyDelete
  4. melampauuuuuu jugakkkk yang niii!!!! hahahahahhaha~

    ReplyDelete
  5. sedap nya..nk try lh....slm perknlna dr sy.. :)

    ReplyDelete
  6. Sejuk mata aku memandangnyaaaaaaaa...

    ReplyDelete
  7. memang nyaman tuh... saya dah tergoda tapi ada laici je koktel takde jap lagi nak buat sirap bandung laici plus ais krim soda la jawabnya heee...

    ReplyDelete
  8. mak aihhh .. sumpah tergoda cik mat.

    ReplyDelete
  9. uuhhh mmg nyamannnn... boleh buat berbuka esok

    ReplyDelete
  10. wahhhh... haus lak tekak tgk gambar tu.. :)

    ReplyDelete
  11. sEDAPNYE...nak try wat la ari nie...
    p/s - saya copy gamba ni ke blog saya...hehe

    ReplyDelete
  12. Salam Cik Mat... Kita nak ucapkan tima kasih. Sabtu lepas dah buat air nie, ikut resipi Cik Mat. Tp kita gunakan laici mcm Cik Mat tulis tu. Mak mertua kita minum bergelas2. Dia kata sedap. Kembang kita sebab dia nie memang cerewet. Kita nak ucap terima kasih banyak2 pd Cik Mat. Kita nak minta permission share resipi Cik Mat nie yer.

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.