KALI NI MEMANG SAH....HARAM...HUHU..

Salam semua, isu butter Golden Churn menjadi begitu hangat di kalangan kami blogger masak2 dan juga dikalangan baker's. Kejap kata ok, kejap tak ok, dan akhir nya kenyataan rasmi telah di keluarkan dan mengesahkan ianya memang mengandungi dna babi..aduhh memang babii betullahh kan, apa yang sedap, yang kita dok guna sejak zaman tok nenek masih anak dara, tau2 ada lemak babi....grrrr.... Maka dengan rasminya 7 tin butter golden churn milik mat gebu akan disingkarkan..sila angkat beg masing2 okehh....

Malas nak kata apa, anda klik pic keratan akhbar tu dan sendiri baca...yea (klik bagi besar). Terima kasih pada sunah...lepas ni anda penggemar kek lapis sarawak sila berhati2 yea...bab2 halal dan haram bahan2 makanan ni memang kita kena prihatin sangat..sebab benda akan jadi darah daging..Ok tu saja untuk kali ni, salam sayang dari DTS-MAT GEBU...

Post a Comment

31 Comments

  1. En Mat... singkar tu ayat baru earrk?

    nasib jugs aye tak pernah guna...
    hmmm nak pinjam gambar dan cerita boleh?... terus guna nih..

    ReplyDelete
  2. Cik Mat Mintak izin nak share

    ReplyDelete
  3. sure ade ea? maera tak penah guna butter nie sbab mahal.hehe~

    ReplyDelete
  4. Tu la kan Mat....sudah2 la ko meratapinyaa..heheee...SCS ada lagik...ok jugak kan.. Tp kak Jun nak buka kilang butter Average...ko tau ke...hahahha...gelak2 sakan kat wall FB akak smlm dgn Ika@Arah...dia igt betul2 punya jenama tu..hahahhaa, pandai Jun buat lawak...kitaorg guling2 gelak bila Jun kata, dia maksudkan dia guna yg average harga rupanya...wakakkaka

    ReplyDelete
  5. Cik mat, keliru kejap kita pg td.. Kejap halal , kejap x halal.. Even ballantyne sendri yg kluarkan statement and certs halal.. Tp dah Jakim kate x halal, ikut je lah kan.. Ddah lama pakai butter ni, dah jadik darah daging pun.. Ceit

    ReplyDelete
  6. nasib tak pernah juga... hehe bagus jugak jadi org tak pandai masak ni kan...

    err.. tapi kalau beli2 kat luar tak tau jugak kan? harap2 diorang tak guna jugak la..

    ReplyDelete
  7. nak kena samak semua perkakasan tu

    ReplyDelete
  8. Salam cik Mat,pinjam info ni nak war-warkan kat depa yang beragama islam...

    ReplyDelete
  9. maka sudah sah la persoalan selama ni...

    sedap rupenya lemak babi ni kan?

    urut2 tengkuk sendiri...

    gulppppp....

    uuuuwwaaaaaaa :(

    ReplyDelete
  10. Sekian lama buat biskut dgn golden churn patut berbau harum dan sedap! ada DNA babiii rupanya!

    ReplyDelete
  11. huuuuhuhuhuhu aduh tatkot dah nak makan kek lapis sarawak

    ReplyDelete
  12. Cik Mat,smlm br sy post kat FB pasal isu butter ni..tq sbb update latest news...smg Allah ampunkan kita sume yg dah "termakan" butter nie...saya mohon share ye.nak sebarkan pd kawan2 yg beragama Islam..smg Cik Mat dpt pahalanya...^_^

    ReplyDelete
  13. Kat rumah tggal berapa stok Mat? he he he

    ReplyDelete
  14. skang ni krisis makanan makin menjadi2.. sabar je lah.. negara lain ada yang kebuluran tak makan dek krisis makanan..kite kat malaysia ni plak krisi makanan dek isu halal haram.. thanks en mat kongsi info ni.

    ReplyDelete
  15. Salam CMG... selamat berpuasa..
    terima kasih atas info yg sentiasa buatkan kita was-was...

    akak mmg tak pernah guna Golden Churn ni atau kata lain butter cap tong.. hihi sebab dulu lagi dah dgr mak cik2 kata yg butter ni tak halal... dah bertahun rasanya masa tu akak anak2 dara lagi baru2 nak belajar buat kuih...
    baru sekarang di sahkan ianya tak halal... alhamdulillah... sekarang baru boleh tarik nafas legaa....

    ReplyDelete
  16. thanks konsi info...walau pun x penah guna....hehe

    ReplyDelete
  17. duk malaysia pun rase krg selamat kan.. nmpk gaye sume org penah TER makan ba alip ba ya tu grrrrrrr

    ReplyDelete
  18. sib baik tak pernah guna...thnks for the info (^_^)

    ReplyDelete
  19. http://halalmedia.my/jakim-confirms-golden-churn-butter-halal

    ReplyDelete
  20. sib baik saye tak pernah guna..tapi kalau pernah termakan tak taula pulak... dgr cerita buat tart gurlung sedap pakai butter nie..pernah la survey2 dulu... tapi tak jadi beli sbb mahal la pulak..ada hikmahnye disebalik mahal itu...ecece....

    ReplyDelete
  21. hmmm...tak pernah guna plak tp tak tau la kalau pernah termakan...huhuhu..tq info ni, mohon share yea...:)

    ReplyDelete
  22. Cik Mat...
    Tak payah la buang...
    Bagi kat kawan non-muslim kalau ada.

    ReplyDelete
  23. info brguna...kena fikir byk kli neh nak bli kuih raya kat kedai..mohon share

    ReplyDelete
  24. Assalam...maaf, saya pun belum pernah lagi menggunakan jenama ni tapi tak taulah pulak kalau pernah termakan biskut atau kek menggunakan jenama ini..apa2pun Allah Maha Pengampun. bagi pandangan saya, sesuatu benda yang amat sedap tu hatta apa yg kita makan diluar - hati2 la ya - mesti ada penyedapnya esp.. binatang alah ini..kita gunakan aje lah product m'sia then kita berselawat byk2 mohon hasil masakan kita sedap pasti Dia tak menghampakan..saya selalu google utk cari kesahihan halal sesuatu produk dari luar negara..

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum En Mat Gebu,
    cuba baca kenyataan JAKIM :
    http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/media/pengumuman/243-kenyataan-media-ketua-pengarah-jabatan-kemajuan-islam-malaysia-jakim
    kak uteh bertambah keliru bila baca ...kenyataan JAKIM dan laporan akbar.

    ReplyDelete
  26. sian kat orang yang beli stok byk2 nk wat kuih raya tu

    ReplyDelete
  27. kesian kat pembuat2 kek yang guna golden churn.Selama ni dah termakan juga babi tu...huhuhuhu..

    ReplyDelete
  28. ni lah butter yang saya kenal dari kecik mak saya gune buat kueh n kek. aduhaii...

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.