INI SEMUAAA "KAK JEE" PUNYA PASAL!!!!...

P1290533
Arghh!!...Kak Jeee, sebab air bandung soda kat blog akak yang saya skodeng (kat sini) semalam, sampai aku termimpi2, tapi mimpi mainan tidur, maklumlah mimpi lepas subuh....lepas tu asyik teringat2 pulak, geng masak2 mat Hasue, pun buat gak tu hari, eh tak bley jadi ni..Mat pernah buat sekali dulu kat sini...lama juga dulu. Kalau ikut cara kak jee tulis, unclepali (hubby kak jee), dia buat ikut gerak rasa dan kepakaran dia, jadi takde resipi yang khusus...mmm, kalau tak pandai bak kata kak jee, nanti jadi seperti air bandung basi, dia berketul2. Apa pun anda kena buat secara berhati2 jika kurang arif, mat pun tak delah pandai, tapi kan..kan...kan, anda boleh try macam mana mat buat...Seksi tau bandung soda ala2 unclepali ni, dia ada buih2 chenta kat atas dia kan kak jeee....haha, minta maaf yea sebab tajuk entri tu macam nak berganyang molot masing2 dengan sambal belacan jeee...uikk tak, kita ni jenis hormat senior okehh..tu pasal mat gebu, senior kurang pendengaran atau dalam bahasa pasar "pekak" pun aku layan..Jomm minum semua...

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 ml susu sejat "IDEAL" (yang ni mat syorkan, nak guna jenama lain pun boleh)
Sirap ros secukupnya, ( kurang lebih 80 ml)
Ais cream soda secukupnya (kurang lebih 1 1/2 cawan macam tu )
Air batu secukupnya (kena lebih sikit)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam jug satukan susu sejat, sirap ros dan air batu (anggaran 2 mangkuk), kacau rata, tuang dulu 1/2 cawan ais cream soda, kemudian goncang perlahan seperti kaedah unclepali buat. Tambah baki ais cream soda dan goncang lagi.
  2. Letakkan secukupnya ketulan ais dalam gelas sesuai, tuang soda bandung tadi secukupnya, biar sejuk dan hidangkan. Memang terangkat, kena letak lebih ais sebab air ni agak manis, tapi kalau dah kena ais ia akan menjadi kurang dah manis, just nice macam tu...

Post a Comment

13 Comments

  1. sedap kan? tapi Kjee tak berani minum banyak2 walaupun tak de penyakit. janganlah undang penyakit kan? hehehe

    ReplyDelete
  2. slurppp sedapnyer.... saya suke semua resipi mat gebu... then join contest resipi milo gaya anda di blog saya.... http://biarbetulblog.blogspot.com/2011/07/jom-minum-milo-secara-sihat.html
    nk tgk juga resipi milo mat gebu... sy ada share 3 resipimilo yg simple.

    ReplyDelete
  3. Kakchik pun mlm semalam lepas class aerobik minum bandung soda cik mat. sedap.

    ReplyDelete
  4. perghhhhhhhh! saya minum bandung biasa aje tengahari tadi!!

    ReplyDelete
  5. memang sedap sirap macam nie...mau habis sejug sekali teguk...hahhahaha

    ReplyDelete
  6. suka.. suka... my anak dara suka sgt buat air ni tapi guna fresh milk

    ReplyDelete
  7. ari tu ade cube wat guen santan..pergh meleleh

    ReplyDelete
  8. Kalau org tua saya, dia buat letak garam siket...nak bagi naik rasa katanya...

    ReplyDelete
  9. makkk.. sedapnyeeee... merah jambu itu menawan!! eh, kita baru je perasan.. cantiknya water mark itu kan... cun! =)


    Bantu Untuk ‘Vote’ Saya! Boleh?

    ReplyDelete
  10. makaihhh..instant pun nampak menarik juga kalau tgn Che mat ni

    ReplyDelete
  11. org johor klu buat majlis kawen mesti ada bandung soda kan CMG

    ReplyDelete
  12. Oooo air faveret Abah sy time puasa...dan juga hari raya hehehe.

    Apsal orang lelaki je eh pandai buat?

    post terkini : Ungkep Ayam

    ReplyDelete
  13. Abg Mat, apsal tiap kali sy buat sure susu tu 'pecah minyak' tang bertembung dgn aiskrim soda... tak comey bandung saya.. sob sob sob....

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.