GULAI PISANG MUDA BEREMPAH

P1290293
Assalammualaikum. Dah makan?..Mat hari ni seperti biasa, memasak menu pilihan. Gulai pisang muda. Dah lama juga tak masak pisang muda, semalam abah mat cadang suruh masak gulai ni dengan tulang ikan kurau, mat kan jenis ok semua, bahan2 ada, semua aku kasi ON, tapi kan kali ni not an ordinary pisang ok, mat guna pisang raja talun, eh sedappp rupanya pisang ni dibuat gulai dengan tulang ikan masin kurau. Pada mat pilihan tulang ikan kurau sebagai perencah masak adalah yang terbaik. Tapikan jika anda nak beli, kalau dapat pilih tulang ikan yang masih baru, tidak kuning dan kelihatan masih putih. Rendam dulu sebelum digunakan. Jika guna tulang belakang ikan, kerat segmen dia ketika anda nak masak, ini akan membuatkan rasa masakan anda lebih berperisa, kerana sum-sum ikan tadi akan keluar.. Ok mat tulis resipi dia, jommm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 sisir pisang sayur muda
6 - 7 kepingan tulang ikan kurau, rendam
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
300 ml pati santan
1 liter santan cair
2 keping asam gelugor
Garam (jika perlu) dan gula secukup rasa
1 camca besar penuh kerisik

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah
1 camca besar udang kering, rendam sekejap dan toskan
Secubit belacan
3 biji buah keras
1 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pisang dikupas sedikit kulitnya, hiris sederhana tebal dan rendam dalam air yang di letak 1 keping asam gelugor. Dalam periuk, masukkan tulang ikan kurau, bahan kisar halus, serai titik dan baki asam gelugor. Toskan pisang dan masukkan ke dalam periuk, gaul rata dan masak sekejap hingga mendidih.
  2. Tuang santan cair, kacau perlahan dan masak hingga pisang lembut. Tambah kerisik, garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan kerisik dan daun kunyoit kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh mati kan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain....Kalau makan keesokkan hari lagi sedapppp!!..

Post a Comment

15 Comments

  1. yang ni tak pernah try dan tak pernah lagi makan.
    bak sikit CMG ;)

    ReplyDelete
  2. sedapppppppppppppp....hmmmmmmm puasa lak hari ni...kena lari kuat2...takut tergoda

    ReplyDelete
  3. wahh..sedapnya...
    lama dah tak makan...

    ReplyDelete
  4. haha bghu je lepas makan kat kantin skolah tadi

    ReplyDelete
  5. sedapnya che mat...ni lebih kurang cam masak opor...selalu saya buat guna nangka je...lepas ni bleh ganti ngan pisang lak....

    ReplyDelete
  6. sedapnya. duk kl susah nak cari pisang muda kecuali gi pasar basah atau pasar tani.

    ReplyDelete
  7. Mat..betul x kalau mak aku kata, pisang masak lemak gulai, rasanya mcm ikan pari..eh???
    mak aku dulu suka bt time arwah bapak aku ada..tp skrg, dia nak bt makan sorang..jd malasss..hu hu hu

    ReplyDelete
  8. - memang sedap, nampak sedap...kalo dpt makan lagi laaaa sedap...

    ReplyDelete
  9. salam cik mat - ni recipe baru bagi saya...nampak sgt sedap tu

    ReplyDelete
  10. memang sedapppp!! lenkali jemput akak sekali mkn nasi kat rumah kalau mat masak gulai pisang ni lagi tau! hehee.. aritu akak buat kerabu pisang emas mengkal... sedapp meratah!!

    ReplyDelete
  11. salam mat. masakan macam ni sedap makan untuk lunch kan....
    kena pulak tengahari panas terik. Mahu berkipas masa makan. Kasi cili api lebih lagi koww...

    ReplyDelete
  12. waduh sedapnyaaaaa...lauk mcm ni mmng best..

    ReplyDelete
  13. agak2 kalau pakai pisang abu dengan pisang awak mana lagi sedap mat?

    ReplyDelete

Peringatan

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.