LEMPENG KELAPA.....SAMBAL TUMIS BELI...

P1250908
Salam Jumaat semua, hmm terlewat masuk N3 sarapan, orang dah masak tengah hari, mat baru nak masukkan N3. Mat kan macam lemau jee ni hari, tatau pesal lah agaknya...hmmm, pagi tadi mat tengok dalam peti sejuk ada lebihan kelapa buat apam tu hari, sebab mat parut 1 biji. Kalau buat lempeng kelapa sedap gak kan, waa bess juga, jadi ON lah projek. Mat buat dalam non-stick pan comey tu..dapat dalam 7 keping macam tu. Pada mat lempeng kelapa kena garing2 sikit baru sedapp..

P1250914
Lagi satu, lempeng kelapa ni kalau nak sedap, wajib ada sambal tumis, jadi sebab mat gebu tak berapa rajin nak masak sambal, aku beli je kat warung depan ni, nama je beli tapi hakikatnya dapat pereee...hehe terima kasih pada Makcik Wati Warung, sedap sambal tumis peree ni makan dengan lempeng kelapa. Ok N3 kali ni tak bebel banyak sebab no idea lahh, resipi mudah ni mat letak lah juga sebagai rujukan pada mereka2 yang kurang pasti...Ok ni dia...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 cawan air (kurang lebih)
Secubit gula halus (optional)
Garam secukup rasa
Sambal tumis, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali sambal tumis, kacau hingga rata dan jika kelihatan terlalu pekat boleh tambah 1 - 2 camca besar air. Kacau rata dan rehatkan sekejap..
  2. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Sendukkan kurang lebih 1/3 cawan adunan dan ratakan, masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng kelihatan pucat.
  3. Terbalikkan dan masak lagi hingga sedikit garing, angkat. Buat kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan bersama sambal tumis kegemaran anda...
LEMPENG KELAPA.....SAMBAL TUMIS BELI... LEMPENG KELAPA.....SAMBAL TUMIS BELI... Reviewed by Mat Gebu on 2/25/2011 11:00:00 AM Rating: 5

23 comments:

  1. sedapnyaaaaaa...
    saya suka makan lempeng!!

    ReplyDelete
  2. gebunye lempeng ko cik mat.terliur sudah... :)

    ReplyDelete
  3. Salam CMG, tak tipu lempeng paling menjadi kegemaran saya :) cuma kat Pahang lebih popular letak santan sahaja... mmg besr giler :)
    New Entry "Mencari nasi lemak 50sen :)"

    ReplyDelete
  4. OMG cik mat. dis is aiman's favorite. lama sdh tak buat utk dia. balik ni nak buat lah. Eh .. dan2 tu nak 'copy cat' cik mat eh. hihi ..

    ReplyDelete
  5. kanda MG, :)
    kalau mak MDT yg buat, 1/2 kilo tepung pun tak cukup!..slurpppp!

    ReplyDelete
  6. wat jadi makan tengahari pon ok gak ni..hehehe...

    ReplyDelete
  7. orang penang panggil tempek nyok....apa pun bahasanya ia adalah sarapan tradisional yang sgat..emmm cuba sendiri baru tau...

    ReplyDelete
  8. gebunya lempeng ni..taruk baking powder ye.
    Pas tu bentuk dia bulat2 cantik je.
    kalau akak buat...bulat siap bergerigi2 lagi...hihi

    ReplyDelete
  9. wah memang sedap lempeng kelapa
    terbaekkk

    ReplyDelete
  10. cik mat gebu.. saye dh wat resepi bluberry cupcake.. jadi.. tp terlebih bijak.. saye gune tepung naek sendiri separuh..sekli! ha! membuak2 dye naek..mak saye ckp..nsb bek x 'peroi' hehe..nak tny.. ape perbezaan cupcake ngn muffin ? tgk resepi cm ala2 je.

    ReplyDelete
  11. amboi ... lempeng cik mat .... bulat2 come..

    kalau kita yang buat .... hahaah .... mcm2 rupa dan version ...

    ReplyDelete
  12. akak nak buke gerai lempeng nyor lh..

    ReplyDelete
  13. sedaap!! :D
    try buat lempeng tmbh whipping cream dlm ramuan... i've tried it! yummy~ ;)

    ReplyDelete
  14. lempeng nyior tu perkara biasa..tp LM terguda dgn kegebuan lempeng CMG nih..

    ReplyDelete
  15. skrang jugak nak balik kampung makang lempeng nyior cicah gula....best giler....

    ReplyDelete
  16. Emmmm..sedapnya..bukan main gebu lagi...I LIKE Lempeng..teringat zaman2 kecik dulu..

    ReplyDelete
  17. Kalau la saya boleh makan lempeng.... nikmat nyeee

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.