KARI IKAN PARI

kari ikan pari
Salam semua, sehat ke?.. Perasan tak kadang dalam diri kita ada perasaan malas melampau?.. Mat kan ada kala sampai juga satu tahap malas melampau. Arghh malas lah nak cerita, nanti orang tanya "SEBAB" apa?.. yelah nak tau kan sebab musabab, tak salah juga. Macam orang mati, apa sebab nya, sakit ke, tercekik ke, atau kena baling dengan lesung batu.. Cukup lah mat gebu berleter. Amacam N3 kek oren lembap tu?..lawa kan, dan senang nak buat, yang tu kalau anak2 dara baru nak try buat kek, memang sesuai, bayangkan cuma 5 bahan2 jee dah jadi kek, senang gilaaa...Oh yea ni N3 kari ikan pari kan?, pesal pulak cerita kek..Jom lah mat share resipi kari ikan pari...alahh mesti dah tau kan, tapi yang ni mat gebu nya style....

BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram kepingan ikan pari
2 biji terung kari (bujur pendek berwarna unggu)
1 biji tomato, belah 4
2 biji cili hijau, belah 2 tapi jgn putus
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuhrempah kari ikan
1/3 cawan susu sejat "ideal"
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 hirisan nipis lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 camca teh halba campur
1 hirisan nipis halia, hiris halus
2 tangkai daun kari

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari diperap dengan jus limau nipis dan garam selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Terung di buang sedikit kulitnya, belah 2 setiap biji dan belah tapi jangan putus pada setiap belahan, rendam dalam air berisi sedikit garam. Rempah kari disatukan bersama bahan kisar halus, kacau rata. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Masukkan bahan kisar + rempah kari tadi, terus menumis hingga terbit minyak, gunakan api kecil.
  3. Tuang air secukupnya (anggaran 800ml), kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan pari, asam gelugor dan juga terung. Masak hingga terung lembut. Perlahan kan api, tuang susu cair, kacau dan masukkan tomato serta cili belah. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar mendidih sekejap (jangan lama2, sebab guna susu cair) dengan api perlahan.
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti. Kalau nak ganti susu dengan santan pun tak de masalah. Nak letak serbuk perasa pun ok, ikut kesesuian masing2 yeaa...

Post a Comment

7 Comments

  1. Salam Mat,
    Ikan pari msk mcm ni mmng sedap...kecurnya tngk lauk Mat....akak msk ikan pari asam pedas je arini...jom tukar2....hi3...

    ReplyDelete
  2. Cik mat..

    Delisyez nih.. tergoda untuk makan nasik!

    ReplyDelete
  3. lesung batu jangan sebut...ada kang yg terasa...hahaha

    ReplyDelete
  4. Abg mat, yg utk bahan ke4 ape yg 'nipis halus', jenuh sy pikir..hehe

    BAHAN TUMIS :-)
    3 biji bawang merah, hiris halus
    1 ulas bawang putih, hiris halus
    1 camca teh halba campur
    1 hirisan nipis halus, hiris halus
    2 tangkai daun kari

    ReplyDelete
  5. salam hajar...
    Hahaha,saya pun jenuh fikir..apa lahh benda tu agaknya...hahaha, terima kasih, dah edit balik..hmm kena lah aku pakai soec mcm ni...

    salam ct...
    erkk..hehe sorii..

    salam hann...
    betul2, saya mmg nak menggoda, kalau ada roti canai, lempeng ke pun sedap makan dgn kuah dia..

    salam kak yatie..
    Waaaa....kalau dekat apa ada hal, kita tukar2 juadah...

    ReplyDelete
  6. Oh,your blog is very nice .I really like it ^^!



    ..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥.
    ♥..♥  ╔══╦══╗╔╦══╗  ♥..♥
    ♥..♥  ╚═╗║╔╗║║║╔╗║  ♥..♥
    ♥..♥  ╔═╝║║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╔═╣║║║║║║║║  ♥..♥
    ♥..♥  ║╚═╣╚╝║║║╚╝║  ♥..♥
    ♥..♥  ╚══╩══╝╚╩══╝  ♥..♥
    ♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥♥..♥


    ----------------------------------
    Welcome to my websites : In there where have a lot of wallpapers, themes for desktop , for mobile and themes for media . Especialy all free ^^!
    http://9wallpapers.blogspot.com
    http://theme4desktop.blogspot.com
    http://theme4cellphone.blogspot.com
    http://theme4media.blogspot.com
    http://wallpaper4cellphone.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Salam Abg Mat,
    First time commenter and novice cook tapi da byk try recipe2 abg Mat kat rumah. They're all very very good :)

    Nak tanya abg Mat, berapa byk cili kisar abg mat pakai for this recipe?

    ReplyDelete

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.