DAGING MASAK NEGRO

Daging Masak Negro
Assalammualaikum semua, salam sejahtera. Dah selamat berbuka pastinya kan.. Ok hari ni mat nak share satu resipi daging, hehehe, ala2 masak kicap tapi ada campuran sedikit rempah kari dan bahan2 lain. Daging masak negro ni mungkin kat Penang ada, ala2 masakan untuk nasi kandar, tapi mat punya ni versi Mat Gebu, hahaha, bermakna "Derhaka"...biasa lah u know.. Sebenarnya masih sakit tekak ni, tapi dah ok sikit...Ni lagi satu kes buat mat hot..pasal Majalah Saji tu, tak de pun depa buat "ralat" pasal kes curi gambar kek (kes disini..)...Mula2 kak ina KL, bagi tau, sebab mat belum beli, jadi kena lah kita tgk sendiri, sebelum membuat penilaian, tak lama lepas tu mamafami pulak bagi tau, wahh ini boleh mendatangkan kemarahan di bulan puasa. Maka hari ni dengan pasti nya memang majalah saji tidak menepati janjinya...Tadi dah call atas nasihat Ben, tapi malangnya editor tak de, call lagi sekali dan talian mat didendangkan dengan lagu pengkebumian sampai lagu habis, dan line telefon mati...hmmm takpe, esok call lagi untuk kepastian..Malu kan, majalah berprestij (kononn) dapat award tapi tak menepati janji, what the hell!!!...

BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*
2 biji cili hijau*(*dikisar halus)
1/2 camca besar rempah kari daging
4 camca besar kicap pekat manis
1 camca besar kicap cair
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
1 cawan air
1 biji bawang besar, dihiris
1 biji cili merah, hiris serong
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging tadi digaul bersama bahan kisar halus, perap 1 jam. Rempah kari daging dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis dan masak hingga harum, tambah rempah kari tumis hingga garing. Masukkan daging, kacau rata dan biar daging kecut. Gunakan api sederhana.
  3. Tuang air dan masukkan kicap pekat manis dan kicap cair. Masak hingga pekat dan daging empuk. Masukkan bawang besar hiris dan cili merah, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan hirisan daun bawang...
DAGING MASAK NEGRO DAGING MASAK NEGRO Reviewed by Mat Gebu on 8/16/2010 10:00:00 PM Rating: 5

14 comments:

  1. mat.. kenape x bagi name ayu siket... nnt kalo owg wat.. nak makan.. tebayang2 wajah2 negro.. keh3....

    ReplyDelete
  2. salam aque...
    Hehehe, takpe, nama unik ni mudah orang ingat...esok2 kalau bercinta, baru bagi nama masakan yang meleleh2..hahaha

    ReplyDelete
  3. Memang menduga kesabaran hal2 macam tu, cik Mat. Apa yang penting, jangan putus asa. Berjuang untuk hak!

    Apapun, menu kali ni terbaek dari Cik Mat. Saya mesti la salin resepi ni sebab my husb suka makan daging yang berkicap2 ni ;p TQ Mat.

    ReplyDelete
  4. salam cik mat

    adoi...negro ko dapat nama...bagi lah nama yang seindah rupa....hehehe

    maaflah cik mat, ayu pun tumpang simpati...memang nak kena majalah saji nie

    sampai kes cik mat ari tu kan..ayu tak pernah lagi nak langgan saji....tamo..benci.....

    ReplyDelete
  5. Hahahaha....aku suka nama masakan nih! Org negro patut berbangga dgn mat gebu! Kikikiki.. Mat...org tu ko patut bg tudung saji jerk la mat! Apa raaaa ckp talak selupa bikin!

    ReplyDelete
  6. wallaaaa....sukerlahh dengan resepi nie...nak toraii ler jugakk...xder lada hitam kann...bestt nieee

    ReplyDelete
  7. Cik Mat kat obersee perkataan NEGRO ni sensitip.. hanya negro leh sebut negro hehehe.. kita panggil pak hitam jer.. dia tak paham pun hihik.. anyway nampak delicious! Pose2 ni semua sedap kan?

    ReplyDelete
  8. salam mat,
    tak puashati juga kenapa negro yang dapat nama sedangkan dia tak buat apa pun?

    :)

    hishh.. geram sama ni..
    sabar mat..

    ReplyDelete
  9. kesian negro tu..
    kena goreng dgn daging..
    terrer gak daging tu, goreng negro..huahuahua..

    ReplyDelete
  10. tapi yg penting bukan dagin negro kan mat, kalu x sian yg nak makan........kan3x......

    ReplyDelete
  11. Ohh... daging tu yang masak Negro eh? Bukan Negro yang masak daging eh? Ye la... yang masak daging tu Mat Gebu... hahaha.. mama sengal la hari ni! Terlebih makan agakny semalam..

    ReplyDelete
  12. Mamafami buat kelakar ek..? Ahahahhahaha memang kelakar, bagi cik mat kita kurang stress sket..

    Saya turut bersimpati dgn cik mat di atas ketidakprofesionalan pihak saji.. Sabar ye cik mat... Mangga saya kat pokok tu pun selalu kena curik.. Bila nak petik je tau2 dah lesap! huhuhu

    Tapi gambar daging nigger tu mmg mengancam.. Nanti nak cuba la.. TQ cik mat sudi kongsi resepi2 yang hebat dan simple.. hehehe

    ReplyDelete
  13. Salam. C'Mat adik kita msk kicap camni tmbah kerisik.. pehh sodapp u.. he3 sowey i tak tau n tak pnh wat.. makan tau he3..

    ReplyDelete

PERINGATAN

AMARAN KERAS!!!!

DILARANG MELAKUKAN PENGAMBILAN SEBARANG MATERIAL TERUTAMA "GAMBAR" DARI BLOG INI TANPA IZIN DARI PEMILIK. HAKCIPTA TERPELIHARA.

Powered by Blogger.